قطر، جامِ جهانی زیادی
نویسنده اکرم بلکيد، برگردان محسن حافظيان
با رای کمیتۀ اجرایی فدراسیون فوتبال [FIFA] در تاریخ ۲ دسامبر ۲۰۱۰، در شهر زوریخ، کشور قطر برای برپایی جام جهانی سال ۲۰۲۰ برگزیده شد. در دوحه، پایتخت قطر، انفجار شادی است. شیپور کشتی ها در بندر طنین انداز است، بوق خودروهای شیک کناره در پاسخ آن به صدا در می آید و رسانه های بومی به تکرار این شناسانده شدن جهانی را، که راه وارد شدن این سرزمین به محفل بزرگان را می گشاید، جشن می گیرند. امیر حامد بن خلیفه التحانی (Hamad Ben Khalifa Al-Thani)، که در سال ۲۰۱۳ حکومت را به پسرش واگذار کرد، از خشنودی در پوست نمی گنجد. سرزمینش از این پس در همۀ جهان شناخته شده است.
نویسنده Akram BELKAID برگردان محسن حافظيان
.
اندکی پس از آن، خرده گیری ها از همه سو روانه گشت. از نگاه ورزشی، برگزاری جام جهانی در سرزمینی کویری و بسیار گرم نابجا به شمار می رود، جایی که هیچ شور و شوقی برای فوتبال وجود ندارد. در همین زمان، ایالات متحده آمریکا که یقین داشت که در این رای گیری برنده می شود، با ۱۴ رای مخالف در برابر ۸ رای موافق برکنار شد و [پس از آن] در بارۀ فساد و خریده شدن رای ها سرو صداها برپا کرد. در حوزۀ سیاست، سازمانهای غیر دولتی (ONG) دربارۀ منشِ خودکامۀ این دولت گازفروشِ ثروتمند که فعالیت همۀ احزاب سیاسی و سندیکاها را از کنشگری بازداشته است، به افشاگری پرداختند. در گزارشی سالانه (به تاریخ ۱۹ مارس ۲۰۱۱) در بارۀ حقوق بشر در قطر، سازمان عفو بین المللی نوشت: «زنان قربانی تبعیض و خشونت اند. از کارگران مهاجر بهره کشی می کنند، با آنان بدرفتاری می شود و قانون به اندازۀ کافی پشتیبان آنان نیست. صدها نفر همچنان بنا به رای [دولتمردان] از شهروندی خود محرومند. [برخی از آنان] محکوم به تحمل شلاق شده اند و برخی هم محکوم به مرگ، هر چند که هیچ حکم اعدامی اجرا نشده است.» همۀ چیز، یا تقریبا همه چیز در این باره گفته شده است.
دوازده سال پس از آن، [هنوز] بر آتش ماجرای دنباله دار قطر دمیده می شود : پی جویی های حقوقی (در ایالات متحدۀ آمریکا و همچنین در فرانسه) در بارۀ رای گیری به شدت پرسش برانگیز فیفا و فساد مالی بسیاری از رهبرانش، گزارشهای آگاهی رسان در بارۀ شرایط تکان دهندۀ کارگران آسیایی (بنگلادشی، هندی، نپالی، پاکستانی و فیلیپینی) و آفریقایی (کنیایی، سومالیایی و سودانی)، افشای آسیب رسانی به محیط زیست که با ساختن ۶ میدان ورزشی مجهز به سامانه های تنظیم دما رقم خورده است، از آن جمله اند. ماه به ماه، سیاهۀ اتهامها طولانی تر می شود، ولی هرگز درباره برگزاری این مسابقات تردیدی نشده است. به مانند جام جهانی سال ۱۹۷۸ که در آرژانتینِ زیر فرمانروایی ژنرالها برگزار شد، اندک فراخوانها برای تحریم این بازیها [نیز] شکست خورده اند. قطر که به این خرده گیری ها نیم نگاهی هم نمی اندازد، ده ها میلیون دلار برای بزک کردن چهره اش خرج می کند و آن ۲۰۰ میلیارد دلار بودجه ای که برای زیر ساختهای [کشورش] (میدان ورزشی، مترو، …) هزینه می کند، شرکتهای غربی، چینی و ژاپنی را خشنود می کند.
با نزدیکی به آغاز رقابتها، ۲۱ نوامبر، انتقادها قوت می گیرند. چون هیچ زمانی برای نیکی کردن دیر نیست، همه می خواهند سهم خود از ناپسندیِ [قطر] را برزبان بیاورند. در ۲۲ سپتامبر امسال، فرانسوا اولاند (François Hollande)، رئیس جمهور پیشین فرانسه، گفت : «بنا به آن چه ما دربارۀ برگزاری این رقابتها، شرایط آب و هوایی و ساخت و سازهای آن جا می دانیم، اگر من ریاست حکومت را داشتم به قطر نمی رفتم، با این حال این موضع گیری آسان است، چون من دیگر رئیس جمهور نیستم.» زمانی که وی در کاخ ریاست جمهوری بود، این حساسیتها را نداشت. در ۲۳ ژوئن سال ۲۰۱۳، در دیداری رسمی از دوحه، وی قول داده بود که فرانسه به امارات کمک خواهد کرد که «جام جهانی زیبایی را برگزار کند.» در آن زمان، وضعیت بدِ کارگران آسیایی که در طول سالها در کار ساختن [سازه های] قطر و دیگر سلطنتهای نفتی خلیج [فارس] بودند بر همگان شناحته شده بود. اما، برنامۀ فروش هواپیماهای رَفَل (Rafale) آقای اولاند را ملزم می کرد که به هیچ چیز دیگری نیاندیشد.
شهردار پاریس هم یک باره پشتیبان قربانیان قطر می شود. شاهد این امر ؟ وی در طول جام جهانی «منطقۀ سرگرمی»(برای پخش مستقیم بازی ها) نمی گشاید. برای توجیه این تحریمِ از سرِ اتفاق، داوید بِلی یار(David Belliard)، دستیارِ شهردار پاریس، با هیجان می گوید: «من هر گونه همراهی با حکومت هایی که، امروزه، به مسایل آب و هوایی، قوانین اجتماعی و حقوقی احترام نمی گذارند را افشا می کنم.» وی در بارۀ باشگاهِ پاری سن ژرمن (Paris Saint-Germain) چه دارد که بگوید؟ این باشگاه از سال ۲۰۱۱ از آنِ قطر شده است و سرپرست آن ناصر الخلیفی (Nasser Al-Khelaïfi)، که از نزدیکان امیر تمیم التحانی (Tamim Al-Thani) است، بارها و پیاپی در جایگاه ویژِۀ ورزشگاه این تیم (Parc des Princes) پذیرای شهردار سوسیالیست پایتخت، خانم آن ایدالگو (Anne Hidalgo)، بوده است. شبکۀ یک تلویزیون فرانسه (TF1) هم تصمیم گرفته است که واژۀ «قطر» را در آگهی های در پیوند با جام جهانی به کار نبرد البته بدون این که از پخش مسابقه ها چشم بپوشد.
اگر بنا به تحریم قطر باشد، می باید در واقع همگی سلطنتهای خلیجِ [فارس] را از سالها پیش در قرنطینه گذاشت؛ از عربستانِ سعودی گرفته تا سلطنت عمان، همه شامل همین انتقادها می شوند. اگر صدها کارگر در ساخت و ساز جام جهانی قطری مرده اند، دیگرانی هم پیش از آن در سالهای ۲۰۰۰ ، در زمان بالا بردن برجِ خلیفه که بزرگترین برجها در جهان است، جان سپرده اند. چشم انداز گسترده از بالای این سازه امروزه دهها هزار جهانگرد را به خود می خواند و هیچ کسی هم سرِ قهر کردن با آن را ندارد. در عمان، ساختن شهرِ نو دوکم (Douqm) گروه گروه کارگران خارجی، که هیچ بهتر از کارگران قطر با آنها رفتار نشده است، به کار گرفته شده اند، اما هیچ کس سودای تحریمِ مسابقات پرطرفدارِ دوچرخه سواری عمان (Tour cycliste d’Oman) را ندارد. عربستانِ سعودی، امارات متحد عربی و سرزمین سلطنتی بحرین، پی در پی برای ندیده گرفتن حقوق بشر، دست داشتن آنها در جنگ یمن و منشِ خودکامۀ حکومتشان مطرح بوده اند. با این همه، چه کسی از تحریم مسابقات اتوموبیلرانی فورمول ان (les grands prix de formule 1) که به دست همین سلطنتها برگزار می شوند چیزی گفته است ؟ و در بارۀ دو گروه دوچرخه سواری در رقابتهای تور دُ فرانس (Tour de France)، که یکی از آنها را امارات تامین مالی می کند ودیگری را بحرین، کسی چیزی برای گفتن ندارد.
و در بارۀ آسیب رساندن به محیط زیست در کشورهای دیگر عضو همکاری های خلیج [فارس] چه بگوییم؟
تنظیم دمایِ میدانهای ورزشی ؟ کژروی زیست محیطی ؟ بی گمان ! اما این کژروی چه جایی دارد در برابر هزاران تن گازهای هیدروفلوروکربور (hydrofluorocarbures) که از مراکز تنظیم دما پخش می شود و بدون آنها زندگی در قطر در ماه مارس جهنم است؟ در سال ۲۰۱۶، در زمان گردهمایی بین المللی در کیگالی (Kigali) و در پایان یک لابی گری فشرده، رژیمهای سلطنتی خلیج [فارس] توانستند تاریخ ممنوعیت تولید گاز گلخانه ای را تا سال ۲۰۴۷ به عقب بیاندازند، تاریخ این ممنوعیت برای دیگر کشورها سال ۲۰۳۶ است. با این حال هیچ چیز نشان نمی دهد که در این تاریخ کاری [از سوی آنها] به انجام رسیده باشد. در ابوظبی، استخرهای هتلهای بزرگ در تابستان خنک نگه داشته می شوند. در دوبی، می شود در پایگاهی سرپوشیده که یک شرکت فرانسوی ساخته است تمام سال اسکی بازی کرد. مصرف بی رویۀ انرژی با تبلیغاتی هوشمندانه در بارۀ وعدۀ فن آوری سبز پوشیده می شود: درهمان امارات متحدۀ عربی است که پایگاه سازمان جهانی با موضوعیت انرژیهای بازیافتی (Irena) قرار دارد.
با برگزاری جام جهانی فوتبال، قطر جایزۀ بلند پروازیهایش را در صحنۀ بین المللی دریافت می کند. برگزاری کنفرانس سازمان جهانی تجارت (به مانند آن چه در سال ۲۰۰۱ انجام شد) – و از این جهت که در این کشور تظاهراتی به مانند تظاهرات سیاتل در سال ۱۹۹۹ تکرار نمی شود بسیار خوب بوده است. این که قطر پذیرایی رقابتهای ورزشی منطقه ای باشد، هیچ ایرادی ندارد، ولی نه برای جام جهانی فوتبال که یکی از رویدادهای ورزشی ای که بیشترین نگاهها به سوی آنهاست: از این پس ناشدنی است که [این کشور] نادیده گرفته شود و یا از حملات و بی اعتمادی و رَشک بگریزد. در این جایگاه قطر می بایست از آزمودۀ کویت- که در پایان سال ۱۹۸۰ سر جایش نشانده شد و با طوفانی از انتقادها روبرو شد، درس می گرفت. با توان مالی ۲۰۰ میلیارد دلار در خزانه، امارات سودهای مالی خوبی در وال استریت و در لندن ستوک اکسانژ (London Stock Exchange) به چنگ آورد. کمتر از یک سال پس از زمین خوردن بازار بورس در ۱۹ اکتبر سال ۱۹۸۷ (دوشنبۀ سیاه)، سهام شرکتهای چند ملیتی ارزان بود، از جمله سهام بریتیش پترولیوم (British Petroleum) که مارگارت تیچر به تازگی به بخش خصوصی واگذارش کرده بود. در شش ماهۀ نخست سال ۱۹۸۸، صندوق سرمایه گذاری کویت (Kuwait Investment Office) ۲ میلیارد دلار برای در دست گرفتن ۲۲ درصد گروه نفتی نامبرده ارایه می دهد و اعلام می کند که در ساماندهی راهبردی بریتیش پترولیوم شرکت خواهد کرد. این را لندن اهانت به شما می آورد. آیا یک عضو تاثیر گذار کشورهای صادرکنندۀ نفت (اوپک) حق نظر داشتن در بارۀ این نگین انگشتری بریتانیایی خواهد داشت ؟ هرگز ! تاچر کویت را در صورت افزایش جدید سرمایۀ نفتی تهدید به مقابله می کند و رهبر حزب کارگر نل کینوک (Neil Kinnock) فریاد « به خطر افتادن منافع ملی» سر می دهد. کویت سرانجام می پذیرد که بخش خودش را از سرمایه گذاری در بریتیش پترولیوم کاهش دهد.
در ایالات متحده آمریکا، جایی که از پیش هم دشمنی ای با سرمایه گذاری های ژاپنی موج می زد، صندوق سرمایه گذاری کویت ˗ برای شماری از نمایندگان کنگره که نگران خرید ساختمانهای مجلل به ویژه در نیویورک از سوی این صندوق اند، مشکوک به نظر می آید. این «واپس زدن کویت» به فرانسه نیز رسیده است، کشوری که فراموش نمی کنیم که در جام جهانی فوتبال در سال ۱۹۸۲ در اسپانیا، سلطانزاده شیخ فهد الأحمد الجابر الصباح، برادر امیر، وارد چمن میدان بازی والادولید (Valladolid) شد و داور را مجبور کرد تا گل پذیرفته شدۀ بازیکنان فرانسوی را لغو کند. این کار هرگز در تاریخ مسابقات فوتبال روی نداده بود. این بافتِ بی اعتمادیِ فراگیر، صندوق سرمایه گذاری کویت را وامی دارد که مبلغهای هنگفتی را برای تبلیغات و لابی گری سیاسی هزینه کند تا افکار عمومی غرب بپذیرند که کویت، با همۀ ثروت و خودنمایی اش، محق این نبوده است که صدام حسین آن را در ماه اوت ۱۹۹۰ ضمیمۀ عراق کند.
با درسی که کویت از این ناکامی ها گرفت، رهبران کویت از سه دهۀ پیش به این سو تصمیم گرفته اند که کشورشان مطلقا در صحنۀ بین المللی ناپیدا باشد. قطر همین درس را از تحقیر شدنش خواهد گرفت؟ این امر بستگی به برگزار شدنِ (خوبِ) جام جهانی و نتیجۀ پی جویی های در دست خواهد داشت. عربستان سعودی که می خواهد به نوبۀ خود مشعل دار [این بازیها] باشد می تواند جایگزین قطر در نقش [کشور] بدکار خلیج [فارس] باشد. در مشارکت با مصر، یونان و مراکش، این کشور خود را برگزارکنندۀ جام جهانی فوتبال در ۸ سال آینده می بیند و به تازگی هم، چونان مهماندار بازی های آسیایی زمستانی… سال ۲۰۲۹ نامیده شده است.
Akram BELKAID
فرستاده ويژه، اکرم بلکيد
Comments
قطر، جامِ جهانی زیادی<br> نویسنده اکرم بلکيد، برگردان محسن حافظيان — بدون دیدگاه
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>