قفل نجابت: کاخ نشينان و درس شرعيات
يک توافق ديگر کاخ جماران و کاخ سفيد
روشنگری:امام جمعه تهران، به مثابه يک «عالم» در نماز جمعه به يک “تحليل علمی” از رابطه دختر و پسر خارج از چارچوب ازدواج پرداخت. تارنمای بی بی سی فارسی اين تحليل را به نظر خواهی گذاشت. به قرار زير:
«روابط دختر و پسر پيش از ازدواج؟
در ايران محمد امامی کاشانی خطيب جمعه تهران از تريبون رسمی نماز جمعه تهران گفته بود: “اگر روابط دختران و پسران آزاد و خارج از چارچوب ازدواج باشد، آمار ازدواج در جامعه پايين آمده و آمار طلاق افزايش پيدا می يابد.»
وی گفت که برخی ارتباطات ‘ناصحيح’ ميان دختر و پسر در جامعه موجب کاهش انگيزه ازدواج در جامعه می شود و کاهش اين انگيزه نيز موجب ضربه به کانون خانواده خواهد شد…
نظر شما در مورد اظهارات خطيب جمعه تهران چيست؟ فکر می کنيد آزادی بيشتر در روابط پيش از ازدواج ميان دختر و پسر به ازدواج لطمه می زند يا اينکه کمک می کند زوج پيش از آغاز زندگی مشترک آشنايی بيشتری با يکديگر پيدا کنند؟ سختگيری در اين زمينه روی آمار طلاق چه تاثيری دارد؟ شرايط موجود در ايران را از لحاظ ارتباط دختر و پسر چگونه می بينيد؟»
پاسخ به اين سوال فوروم بی بی سی را واگذار می کنيم به انتهای مقاله.
اما درست در همان دو سه روزی که عالم جمهوری اسلامی مشغول تحليل علمی و بی بی سی فارسی مشغول نظرسنجی مردمی از مخاطبان فارسی زبان بود، خبری در آمريکا منتشر شد که مورد توجه رسانه های غربی قرار گرفت و تارنمای بی بی سی انگليسی آنرا هم بين مخاطبان خود به نظر سنجی گذاشت. اين خبر هم مربوط به روابط دختر و پسر قبل از ازدواج بود و اتفاقا به نتيجه يک بررسی آماری ارتباط داشت. دو خبر را که کنار هم بگذاريم می بينيم آماری که “عالم” جمهوری اسلامی ارائه داده، حائز اهميت بسيار بيشتری است و اگر کارگزاران جمهوری اسلامی بدذاتی نکرده و آمار خود را قبلا در اختيار همفکران آمريکايی خود گذاشته بودند، نه آمريکايی ها نياز به پژوهش داشتند و نه انگليسی ها را نياز به نظر سنجی می افتاد.
موضوع دارد پيچيده ميشود، بنابراين بهتر است قدم به قدم پيش برويم.
قبل از اينکه به خبر آمريکايی بپردازيم بايد به ياد بياوريم که کاخ جماران و کاخ سفيد عليرغم اينکه جهان را در جنگ و جدال های مار و عقرب وار خود به آتش کشيده اند، در «دنيای عالمانه» در مورد يک موضوع به توافق رسيده اند: نگرانی از سکس قبل از ازدواج. کاخ سفيد که گويا در سفری های علمای اسلامی به آمريکا چند دوره آموزشی در مجلس امثال مصباح ديده اند، به اين «نتيجه علمی» رسيده اند که گنجانيدن ماده آموزش و مراقبت جنسی در دروس مدرسه باعث ميشود که نو جوانان به داشتن روابط جنسی ترغيب شوند و اين امر اساس تقدس خانواده را به هم ريخته و بی بند باری و آسيب های اجتماعی به بار می آورد. آنها افزايش حاملگی در سن پائين و افزايش سقط جنين ها در ميان جوانان را هم به رابطه آزاد دختر و پسر و داشتن رابطه جنسی قبل از ازدواج ارتباط ميدهند و نقش همه عوامل ديگر و مهم تر از همه محافظه کاری اقتصادی يعنی سياست نوليبرالی خود را در اين امور ناديده ميگيرند و کلی آه و ناله راه انداخته اند که رابطه جنسی قبل از ازدواج علاوه بر اينکه به اصول مقدس اخلاقی و اساس خانواده صدمه ميزند، به خاطر افزايش تعداد خانواده هايی که مادر به تنهايی سرپرستی آنها را برعهده دارد در ميان اقشار فقير ونيز افزايش سقط جنين، روی دست دولت “بسيار بسيار کوچک” و “بسيار بسيار کم هزينه”ی آمریکا خرج ميگذارد و آنرا از «وظيفه اصلی» خود باز ميدارد. چون کاخ جماران و کاخ سفيد در اين نظر نيز اشتراک دارند که وظيفه اصلی دولت ها “دفاع از عظمت کشور در خارج” و فراخواندن اکثريت مردم به فداکردن خود در اين راه است.
به هرحال در رابطه با «مسايل سکسی» ، آنها طرحی راه انداخته اند به نام «نه به سکس قبل از ازدواج » که به جای آموزش جنسی در برنامه آموزشی دانش آموزان و جوانان قرار گيرد. به همين جهت هم شعار آن “فقط خودداری از سکس” است، يعنی هيچ تدبير ديگری در اين رابطه جايز نيست و فقط بايد جوانان را ترغيب کرد از سکس پرهيز کنند. برنامه ها و فيلم های متعددی هم در اين زمينه تهيه کرده اند. درست همانطور که رئيس ناجا ادعا کرد، قفل های مدافعان طرح نجابت در آمريکا هم دختر و پسر را در بر ميگيرد، بنابراين تبعيضی روا نمی شود. البته اگر ما ندانيم “خدا” که ميداند و شيوه عمل استبداد اسلامی هم ثابت ميکند که اين نوع برنامه ها چه در دموکراسی ها و چه در ديکتاتوری ها به دلايل کاملا روشن نخست دستاوردها و حقوق زنان را هدف ميگيرد.
بنا بر گزارش بی بی سی در سال هايی که کنگره آمريکا تحت کنترل حزب جمهوريخواه بود، بودجه «سکس قبل از ازدواج نه» را از 10 ميليون دلار به 176 ميليون دلار رسانيد. تاکنون حداقل 900 ميليون دلار در اين رابطه هزينه شده است و طرح تحت عنوان پروژه يک ميليارد دلاری شناخته ميشود. اين تازه هزينه های رسمی است و شامل هزينه های شبکه حامی نيست که يک يک لشگر نجابت را بر همين اساس به اروپا و ساير نقاط جهان ارسال کرده اند تا اين «ايده علمی» را گلوبال کند.
حالا ميرسيم به خبر:
دولت بسيار کوچک آمریکا و پروژه يک ميلياردی نجابت
خبر اين است که وزارت بهداشت آمريکا و يک موسسه خدمات اجتماعی دولتی مامور شدند در مورد نتايج اين برنامه که سرسختانه پی گيری ميشد تحقيق کنند. در اين پژوهش بيش از 2000 دانش آموز شرکت داده شدند. دانش آموزانی که در اين تحقيق انتخاب شدند از طيف متنوعی بودند، از شهرهای بزرگ مثل ميامی گرفته تا جوامع روستايی در ويرجينيا و می سی سی پی. اين دانش آموزان وقتی برنامه «سکس قبل از ازدواج» نه, را شروع کردند 11 يا 12 ساله بودند و يک تا دو سال در کلاس ها شرکت داشتند. پژوهشگران يک گروه نمونه کاملا مشابه در همان جوامع رانيز برای مقايسه انتخاب کردند که در کلاس ها ی پرهيز از آميزش جنسی شرکت نکرده بودند.
نتيجه تحقيقات اين بود آنها که در کلاس ها شرکت کرده بودند و آنها که در کلاس شرکت نکرده بودند به نسبت مساوی درست همزمان روابط جنسی را آغاز کردند، يعنی حدود سن 14 سالگی. 23 درصد نوجوانانی که در کلاس شرکت کرده بودند در همان سال آخر کلاس سکس داشتند ولی کاندوم استفاده کرده بودند، 17 درصد سکس داشتند، ولی اغلب حتی از کاندوم هم استفاده نکرده بودند. به عبارت ديگر برنامه نه تنها به مقصود خود برای جلوگيری از سکس پيش از ازدواج نرسيده بلکه نتوانسته بر سکس در سنين پائين هم تاثير داشته و بدتر اينکه طبيعتا در احتياط نوجوانان در مورد پيشگيری و ضرورت استفاده از کاندوم هم نقش بازی نمی کند. در مجموع برنامه يک شکست کامل بود.
پروژه «پرده آهنين» رژيم اسلامی و دو کلمه حرف حسابی که ناگفته ماند
مقامات اسلامی حاکم بر ايران، اگر اراده ميکردند، دو کلمه حرف حساب و شنيدنی در رابطه با ممنوعيت های جنسی برای زمامداران کاخ سفيد داشتند که بر تجارب خودشان استوار است. البته تجربه رژيم اسلامی در مورد روابط جنسی دختران و پسران، داستان کلاس و دوره ی آموزشی نيست، بلکه مثل بقيه تجارب آن با خون و جنايت آلوده است. از لشکر نجابت و امر به معروف و نهی از منکر گرفته تا کيسه سوسک، جريمه نقديی، کتک، تهديد، سنگسار، اعدام روی جر ثقيل و آپارتايد در اتوبوس و دانشگاه و خشکی و دريا و ممنوعيت و ممنوعيت و ممنوعيت… و جبر و جبر و جبر… “آموزش” هم در کار بود البته به صورت موعظه و منبر و کتابها و مقاله ها و سخنرانی های زورکی و غيره. مخارج برنامه رژيم را ميتوان تخمين زد که از يک ميليارد بسيار فراتر رفته باشد، عمله ای که رژيم به کار گرفت خود يک ارتش کامل بود که با آن شايد ميشد به يک کشور ديگر حمله کرد و يک بحران حسابی و مفيدتر از پرونده هسته ای برای آمريکا و اسرائيل درست کرد، طول مدت تجربه دو نسل را در بر گرفت، مضمون و تنوع طرح ها هم قابل مقايسه با برنامه محافظه کاران آمريکا نبود. رژيم البته فقط روی جلوگيری از سکس قبل از ازدواج متمرکز نبود. اينجا صحبت از آپارتايد جنسی و “پرده آهنين” است و اگر زنان ايران اجازه ميدادند، حکام اسلامی ما حتما فتوا ميدادند که اگر قرار است صدای زن به گوش مرد برسد بايد مثل عهد ميرزا آغاسی شستش را توی دهانش بگذارد تا صدای لطيف زنانه به گوش آقايان نرسد و خدای ناکرده آن ها را تحريک نکند.
نتيجه چه شد؟ اين برنامه به کمک ساير عواملی رفت که بر نابسامانی های اجتماعی موجود دامن ميزند و در نتيجه دختران و پسران جوان در معرض انواع خطرات و آسيب های اجتماعی قرار گرفتند. جنين سقط شده آنقدر زياد شد که در جعبه آشغال و کنار خيابان از آنها عکس يادگاری گرفتند. تن فروشيی، قاچاق دختران به شيخ نشين ها، بالا رفتن آمار ايدز، اعتياد، گرفتاری در شبکه قاچاق و بقيه داستانی که همه ميدانيم. وبالاخره اينکه اکثريت زنان و مردان ايرانی نتيجه گرفتند اصول شرعی مورد قبول دستگاه حاکم با حقوق آن ها در تضاد است.
دوکلمه حرف حسابی که آخوندهای وابسته به جماران ميتوانستند به واعظان و نو مسيحيان محافظه کار آمریکا بزنند اين بود: برادران! ما همه کار کرديم از شکلات تا چماق را به کار گرفتيم و همه زورمان را زديم. ولی راستش مثل اينکه دنيا ديگر جای ما نيست، تيغ ما از کار افتاده و بايد به سوی زباله دان تاريخ روانه شويم.
اما چون کتمان حقايق شيوه اصلی واعظان رياکار حاکم بر ايران است و با کاخ سفيد هم بر سر”وظايف اصلی” دولت يعنی توطئه و دامن زدن به بحران و جنگ با آن در رقابت اند، از ابراز اين دو کلمه حرف حساب خودداری کردند وگذاشتند زمامداران کاخ سفيد به هچل بيفتند. به جای آن امامی کاشانی توافق و هم نظری خود با محافظه کاران حاکم بر کاخ سفيد بر سر سکس قبل از ازدواج را در نماز جمعه جار زد و زحمت نظر سنجی مردمی را به گردن بی بی سی انداخت.
و اما نظر سنجی بی بی سی: مذهب، سياست، قدرت و سرکوب جنسی
ترديدی نيست که لشکرهای نجابت چه از نوع دمکراتيک آن مثل طرحی که آمریکا به راه انداخته و چه نوع فاشيستی آن که جمهوری اسلامی به راه انداخته، بر تعصب مذهبی استوار هستند. کافی است به پاسخ هايی که به نظر سنجی فوروم بی بی سی انگليسی داده شده نگاهی بيندازيم تا ببينيم مدافعان آن چقدر از بعد مذهبی به قضيه نگاه ميکنند. مثلا به اين نظر يک خواننده توجه کنيد:
“خداوند سکس را برای استفاده در چارچوب ازدواج بوجود آورد. اين بدان معناست که از نظر خدا انسان بايد مقدس بماند، زيرا از پيکر انسان به عنوان معبد خدا ياد شده است. در رابطه با نسل کنونی ما به ندرت می شنويم که فعاليت جنسی خارج از ازدواج گناه است. ما با ايده های خود جامعه را ويران کرده ايم و قوانين خدا را از آن
بيرون رانده ايم. به زحمت بتوان سرمشق رفتاری شايسته را در ميان والدين و بزرگسالان پيدا کرد. چطور ميتوانيم از جوانان انتظار تقدس داشته باشيم. بينديشيد!”
عليرغم اين، اشتباه است برنامه های اين چنينی زمامداران را به گرايشات متعصبانه مذهبی آنها در مورد رابطه جنسی محدود کنيم. استفاده ابزاری از مذهب در خدمت قدرت و سياست که در جمهوری اسلامی ديگر ترديدی در آن نيست، در مورد قدرت های خارجی هم تا هرکه تيغ شان ببرد، صادق است. زمامداران راست غربی که طی سه دهه اخير همه چيز از جمله سکس را به طور کامل به کالا تبديل کرده و به سرمايه داران بازار سپرده اند، فقط بر دامنه شکاف طبقاتی و فقر نمی افزايند. همراه با آن آسيب های اجتماعي، از جمله رواج سکس در بين کودکان، حاملگی های ناخواسته و در نتيجه افزايش بی رويه سقط جنين، افزايش اعتياد و خشونت در بين جوانان و ديگر مصايب شناخته شده را هم به اجتماع تزريق ميکنند. آنوقت به عنوان چاره به ترويج مذهب و حتی سازمان دادن ميسيون های مذهبی اقدام ميکنند تا از اين طريق امکان کنترل خود بر جامعه راافزايش دهند.
در اين زمينه نکته ای در نظر سنجی سايت بی بی سی در مورد سکس خارج از ازدواج هست که شايان توجه است و نشان ميدهد چگونه دفاع از نئوليبراليسم اقتصادی، ليبراليسم سياسی را نيز از ضربات خود بی نصيب نمی گذارد. البته منظور سايت انگليسی است. وگرنه رسانه های فارسی زبان خارجی همه ناگهان طرفدار حقوق زنان شده اند تا دل مجروح زنان و جوانان ايران از ستم رژيم اسلامی را به دست آورند.
به هر حال ظاهرا نظرسنجی بی طرفانه است و قصد القاء ندارد، فقط ميخواهد از شرکت کنندگان در فوروم سوال کند “بهترين راه برای مبارزه با بيماری های مرتبط با روابط جنسی و حاملگی زود رس چيست؟” اما بعد از درج نتيجه گزارش وزارت بهداشت آمريکا مبنی بر بی اثر بودن کلاس ها، اين عبارت اضافه شده است:
“هرچند پژوهش ها در اوگاندا در سال2004 نشان داده است تعليم خودداری از سکس نقش
تعيين کننده ای در کاهش شيوع ايدز/ هيو بازی کرده است.”!!
به اين ترتيب تهيه کنندگان نظرسنجی بی بی سي، موضوع بحث را تغيير ميدهند. يعنی در لابلای خطوط اين سوال را مطرح ميکنند به پژوهش وزارت بهداشت آمريکا چقدر ميتوان اعتماد کرد؟ پاسخ سوال هم روشن است: اينگونه پژوهش ها قابل اعتماد نيستند. پژوهش های ديگر عکس آن را نشان ميدهند.
اتفاقا کاخ سفيد هم بعد از اعلام گزارش وزارت بهداشت آمريکا فورا به ميدان دويد و گفت :«در نتيجه گيری شتاب نکنيد.» و يک هفته بعد وقتی دادگاه عالی آمريکا نخستين گام را برای ممنوعيت سقط جنين برداشت، جرج بوش دست به دعا برداشت و چيزهايی گفت که معنای ضمنی اش اين بود: انشاء الله روزی برسد که سقط جنين را بطور کامل ممنوع کنيم.
از طرف ديگردر مورد پژوهش ها حق با تهيه کنندگان نظر سنجی بی بی سی است. بويژه در مورد بسياری از پژوهش های دو سه دهه اخير، درجه بی اعتمادی بايد بالاتر از درجه اعتماد به تهيه کنندگان پژوهش ها باشد و هميشه قبل از اينکه به نتيجه يک پژوهش نگاه کنيم بايد ببينيم چه کسانی آنرا سفارش داده اند، چه روشی به کار برده اند، چه سوال هايی، با چه شيوه ای ، و با کدام ترتيبی مطرح شده است و قس عليهذا. در اين دو سه دهه علم هم مثل مذهب به يک وسيله ابزاری در دست نيروهای راست تبديل شده و آنها دستاورد 200 ساله بشر در مورد تحقيق علمی را زير سوال برده و با گزينش فاکت مورد نظر خود، قبل از تحقيق، نتيجه آن را در آستين خود پنهان ميکنند.
اما در مورد تجربه اوگاندا که در نظر سنجی بی بی سی آمده است، يک شرکت کننده در فوروم اطلاعات جالبی را مطرح کرده است. اين شخص که خود را Simon Collery از لندن معرفی کرده نوشته است:
« اين گزارش فقط به خاطر استحکامش غيرمنتظره بود.اوگاندا کارهای زيادی برای مبارزه با ايدز انجام داد که تنها برخی از آنها موفق بودند. شيوع ايدز خيلی پيش از آنکه برنامه خودداری از سکس به اجرا درآيد، به حد نهايت خود رسيده بود و بعد شروع به کاهش کرده بود بدون آنکه بتوان اين کاهش را به هرنوع استراتژی و تغيير رفتار نسبت داد. اوگاندا در برخی نواحی به موفقيت هايی دست يافت، نه در همه نواحی. و شواهدی در دست نيست که نشان بدهد برنامه امتناع از روابط جنسی نقشی بازی کرده باشد. HIV هم چنان در حال گسترش است، و در برخی نواحی شتاب شيوع آن بسيار زياد است.»
حقيقت اين است که برای اينکه در مورد برنامه محافظه کاران برای رواج نجابت و طرح کلاس های ” فقط خودداری از سکس” نه احتياج هست که به پژوهش ها مراجعه کنيم، نه به نتايج. بلکه بايد به خوداين برنامه ها مراجعه کرد و آن ها را بررسی نمود. برخی از آموزه هايی که در اين برنامه ارائه شده چنان با اصول اخلاق حاکم بر يک اجتماع دموکراتيک در تناقض است جا باز ميکند شهروندان آمريکايی به خاطر نقض حقوق مدنی وسلامت اجتماعی از تهيه کنندگان آن به دادگاه ها شکايت ببرند. بويژه اگر اين برنامه ها موفق بودند، خطر آنها را بايد بزرگترتر هم تلقی ميکرديم. متاسفانه ارائه گزارشی از اين لشگرکشی برای نجابت، بحث را بيش از حد به درازا ميکشد و بايد آن را به فرصت ديگری سپرد.
پاسخ به نظر سنجی بی بی سی
اما بی بی سی و سايت هايش برخلاف بسياری از “رسانه های 80 ميليون دلاری” به عنوان بازتاب دهنده نظرات دولت فخيمه انگليس از چنان اعتباری برخوردار است که نميتوان از شرکت در نظر سنجی های آن خودداری کرد.
در مورد سوال فوروم بی بی سی انگليسی:
نظری که يک مخاطب در همان سايت داده کافی است. اين شرکت کننده در فوروم نوشته است:
« خودداری از سکس قبل از ازدواج يک چيز مذهبی است و تاوقتی که اينطور است مردم آن را جدی نمی گيرند. مردم دارند بيدار ميشوند و در می يابند که مذهبی ها يک دارو دسته متعصب هستند و هيچ حقی ندارند که قواعد و ايده ال های خود را به شما تحميل کنند. اگر آنها به جای اينکه جوانان را بترسانند و جيغ بزنند:« شما در جهنم خواهيد سوخت» با جوانان با احترام برخورد می کردند، شايد به جايی ميرسيدند.
چيزی که به آن نياز است وسايل پيشگيری از حاملگی است که موقت و قابل برگشت باشد.»
اما در مورد سوال فوروم بی بی سی فارسی
خطيب نماز جمعه ايران بنا بر سنت ناپسند مردان حاکم بر ايران رياکاری کرده و نتايج پسينی يک تجربه را به عنوان مقدمه پيشينی برای تکرار همان تجربه مورد استفاده قرار داده است. در حقيقت نتايجی که در نماز جمعه ارائه داد مبنای يک سوال نيست، در چارچوب يک پاسخ می گنجد، يعنی اين نتايج بايد به عنوان شاهدی بر بی فايدگی چهل سال سرکوب و آپارتايد جنسی ارائه شود، اما او کار را برعکس کرده و آنها را به عنوان شواهد بی بند وباری و ضرورت سرکوب بيشتر طرح کرده است. به اين ميگويند شعبده بازی.
اميد است که جوانان ايران بويژه زنان هرچه کمتر به عنوان قربانی اينهمه رياکاری و سرکوب و جنايت به خود و جامعه آسيب برسانند، و هرچه بيشتر عزم خود را جزم کرده و با فشار برای دفاع از حقوق برخود وبر پا کردن يک جنبش مستقل در دفاع از حقوق شهروندی وعدم دخالت مذهب در زندگی خصوصی مردم، هم مچ انواع رياکاران را باز کنند، هم ، و مهمتر از هر چيز، شر رژيم حاکم را از سر مردم ايران کم کنند تا ديگر کسی حق نداشته باشد درس شرعيات و کنترل پدرسالارانه را به جای اصول علمی و قوانين لازم برای ,مديريت, جامعه جا بزند.
*برای مطالعه نظرسنجی بی بی سی فارسی در فوروم آن به تاريخ 14 آوريل 2007 به نشانی زير مراجعه کنيد
http://newsforums.bbc.co.uk/ws/thread.jspa?threadID=5994
*برای مطالعه نظر سنجی بی بی سی انگليسی به فوروم اين سايت و بحث Does teaching abstinence work? در تاريخ 16 آوريل 2007 مراجعه کنيد.
http://newsforums.bbc.co.uk/nol/thread.jspa?messageID=2662224&start;=45&tstart;=0&&&&edition;=2&ttl;=20070420211104
باز انتشار از آرشیو روشنگری، بخاطر بروز بودن آن
Comments
قفل نجابت: کاخ نشينان و درس شرعيات — بدون دیدگاه
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>