گرل فرند و مشکل فمينيست های هندی
نمايش فيلم هندی ” گرل فرند” که داستان عشق دو زن به يکديگر است ، در هند غوغا بر پا کرد. فعالين حزب دست راستی شيو سنا در مومبی مرکز باليوود به سينمايی که فيلم در آن به نمايش در آمده بود ريخته، پنجره ها را شکستند و پوسترها را پاره کردند. ساير نقاطی که فيلم به نمايش در آمد نيز مورد حمله فعالين اين حزب قرار گرفت.
در ميانه اين غوغا که خبر آن به سراسر جهان مخابره شد، فمينيست های هندی گير افتاده اند، مثل فمينيست های خودمان که وقتی از حقوق زنان و آزادی زن دفاع ميکنند، دستگاه واپس گرای حاکم آن ها را به بی بندو باری و فساد متهم ميکند و اگر بگويند تبديل پيکر زن به وسيله نمايش ولذت جويی و محدود کردن ظرفيت زن با مد و لباس و آرايش آزادی نيست بلکه عين زن ستيزی است ، طرف ديگر آن ها را به آخونديسم متهم ميکند، فمينيست ها ی هندی هم بين دو نيروی واپس گرايای “يا با ما يا با آن ها” در منگنه قرار گرفته اند. فمينيست های هندی هم با فيلم مخالفند ولی نه از موضع افراطی های راست. آن ها معتقدند فيلم تحريک آميز است نه مشوق بحث و د ر ماهيت خود تفاوتی با فيلم های مبتذل ديگر ندارد. آن ها ميگويند فيلم تصويری غريب، غير واقعی و پورنو گرافيک از زن به دست ميدهد که به نوبه خود نظريه زن ستيز سنتی را تقويت ميکند.
يک عضو جنبش ” فوروم عليه ستم بر زنان” – اف . آ. او . دبليو- به نام تجمل شاه در مورد فيلم گرل فرند به خبرنگار تلويزيون الجزيره گفت: فيلم برای لذت جويی مردان هترو سکسوئل ساخته شده است. او گفت همه داستان های منفی که در مورد هم جنس گرايی شايع است در سناريوی فيلم گنجانيده شده است. او گفت اين نوع فيلم برای افزايش تحمل در جامعه نيست، بلکه فقط تقابل را تشديد ميکند.
حرف های کاران رازدان کارگردان فيلم بخشا گفته های او را تاييد ميکند. رازدان ميگويد هنرپيشه زن فيلم بعلت طبيعت خود هم جنس گرا نيست، بلکه شرايط اجتماعی و فشارها او را هم جنس گرا کرده است.
به عبارت ديگر هم جنس گرايی در فيلم او يک عارضه بيمارگونه است نه يک حالت طبيعی. با وجود اين او تاکيد کرد که قصدش از ساختن فيلم گشودن بحث در اين رابطه و افزايش تحمل جامعه است.
اين ادعای بسياری از کارگردانان باليوود است که يکی از مولد ترين واحدهای فيلم سازی جهان است و ساليانه 1000 فيلم تهيه ميکند. اين راست است که بسياری از اين فيلم ها محدودهای تنگ سنت را در هند کمی باز ميکند، اما همانطور که خانم تجمل شاه ميگويد نه با مضمونی مترقي، بلکه بيشتر آن ها نوعی از فرهنگ زن کهتری را جانشين نوع ديگر ميکند.
اما فعلا مبتذل سازان و مرتجعين صحنه را اشغال کرده اند. فعالين شيو سنا قول داده اند نمايش فيلم را که به گفته آن ها با جوهر فرهنگ هندی در تضاد است متوقف کنند، و پليس مجبور شده است، برای جلوگيری از خرابکاری ” پاسبان های فرهنگی” به نقل از عنوان هندوستان تايمز- لشکری را جلوی سينماها يی که فيلم را نمايش ميدهند بسيج کند.
در سال 1998 فيلم ديگر ی تحت عنوان فاير با همين مضمون در باليوود ساخته شده بود که تحت فشار همين نيروها متوقف شد.
زهره سحر خيز
Comments
گرل فرند و مشکل فمينيست های هندی — بدون دیدگاه
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>