«معصومیت طالبان»
تسنیم: طالبانِ قصد درگیری نداشتند
کیهان: بیغیرتهای همیشگی، ناگهان غیور شدند و گفتند ایران باید به «جنگ طالبان» برود
طالبانِ قصد درگیری نداشتند/ اشتباهی به مرزبانان ایران تیراندازی کردند
تسنیم به نقل از «یک منبع آگاه امنیتی» خود، روایت جدیدی از درگیری دیروز مرزبانان ایران و نیروهای طالبان منتشر کرد.
- یک منبع آگاه جزئیات جدیدی از علت آغاز درگیری اخیر مرزی با طالبان را تشریح کرد. یک منبع آگاه امنیتی درباره علت آغاز درگیری مرزی اخیر با نیروهای طالبان در مرز ایران و افغانستان، اظهار داشت: روز گذشته (شنبه ۷ خرداد) یک کاروان از قاچاقچیان مواد مخدر از سمت شرق قصد ورود به داخل خاک کشورمان را داشتند که نیروهای مرزبانی ایرانی متوجه شده و با آنها درگیر میشوند.
- وی افزود: در پی این درگیری، نیروهای طالبان مستقر در مرز که از موضوع بیاطلاع بودند، اقدام به تیراندازی به طرف نیروهای ایرانی میکنند که این تیراندازی به درگیری میان دو طرف منجر میشود.این منبع آگاه خاطرنشان کرد: در جریان این درگیری، متاسفانه یکی از نیروهای مرزبانی کشورمان به شهادت رسیده و چند نفر از نیروهای طرف مقابل (طالبان) هم کشته شدند که آمار دقیقی از آنها نداریم.
- در پی درگیری روزگذشته در محدوده پاسگاه ساسولی واقع در هنگ مرزی زابل، سردار قاسم رضایی جانشین فرمانده کل انتظامی کشور و امیر کیومرث حیدری فرمانده نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران امروز (یکشنبه) وارد منطقه سیستان شدند و در نشستی مشترک در شهرستان زابل درگیری اخیر با طالبان را بررسی کردند.
- سردار رضایی در این بازدید گفت: برنامههای ما به عنوان یک ارگان نظامی و امنیتی این است که از مرزها دفاع و حراست کنیم تا مردم ما بتوانند در امنیت کامل در حاشیه مرزها و مرکز زندگی کنند و در این مسیر به هیچ احدی اجازه تعرض نمیدهیم.امیر کیومرث حیدری فرمانده نیروی زمینی ارتش نیز اظهار داشت: مرزهای مشترک با کشور افغانستان به طور کامل در کنترل نیروی زمینی ارتش هستند و در کنار ما برادران مرزبانی قرار دارند و امنیت به طور کامل برقرار است.
**************************
کیهان نوشت: اگر همسایهای مرتکب شرارت شود یا عناصر شرور را میزبانی کند، حرمت همسایگی را شکسته و مسئول عواقب آن خواهد بود. ما در صیانت از امنیت مرزهای خود، سر سوزنی اهمال و اغماض نمیکنیم.
- همسایگان به گردن هم حق دارند. اما افغانستان و ایران، فقط همسایه نیستند. افغانستان، قرنها پاره تن ایران بوده، و فرهنگ و مردمش، با ما عجین بودهاند. دست استعمار انگلیس، میان ما و افغانستان جدایی انداخت، چنانکه میان بسیاری از ملتهای منطقه. افغانستان، دههها مستعمره انگلیس بود؛ تا اینکه پای شوروی و آمریکا به این کشور باز شد. چند بار هم در دو دهه اخیر، میان طالبان و دولت غربگرا دست به دست شد. با وجود همه این تحولات، تنها حاکمیتی که در دوران طولانی رنج و ناامنی، در کنار ملت افغانستان ایستاد و در حد توان از آلام آنها کاست، جمهوری اسلامی ایران بود. ایران تنها کشوری است که برادری خود را با ملت افغانستان ثابت نموده و حتی برای آن، هزینه پرداخته است.
- درباره گروه طالبان، بحثهای دامنهداری در میان کارشناسان مطرح بوده، مبنی بر اینکه آیا یک جریان مستقل است، یا وابسته به برخی دولتها مثل آمریکا، انگلیس، پاکستان، عربستان، امارات و قطر؟ گروهی واحد و متمرکز و منسجم است، یا دو پارگی و چنددستگی در آن جریان دارد؟ شرور و ستیزهجو و مسئولیتگریز است، یا میخواهد به عنوان دولتی مسئولیتپذیر و قائل به تعامل سازنده با همسایگان پذیرفته شود؟ در این باره، شواهد متناقضی از سوی طرفداران هر یک از دو دیدگاه ارائه میشود. برخی گروههای منتهی به تاسیس طالبان، توسط سرویسهای اطلاعاتی انگلیس و پاکستان و با دلارهای سعودی و مدارس وهابی (تکفیری)، تعلیم و تجهیز شدند.
- آمریکا و پادوهای منطقهای آنها حماقت کردند و سالها درگیر چالشهای فرساینده در افغانستان، عراق، سوریه و یمن شدند و حالا آرزو و نقشه دارند که مثل خود احمقشان، ایران را هم درگیر چالشهای مشابه با همسایگان کنند؛ یا از آن طرف، در مقابل ایجاد شرارت و ناامنی، منفعل نگه دارند و هزینههای امنیتی و سیاسی و اقتصادی تحمیل کنند.
- آمریکاییها معتقدند دیگی که برای من نمیجوشد، سر سگ در آن بجوشد. آمریکا در افغانستان شکست خورد اما به جریان رسانهای و سیاسی مزدور ماموریت داد تا این سرشکستگی را برای ایران فاکتور کنند! بنابراین، بیغیرتهای همیشگی، ناگهان غیور شدند و گفتند ایران باید به جنگ طالبان برود و به افغانستان حمله کند. دلقکهایی هم آن طرف مرز بودند که به دستور سرویسهای جاسوسی، مرتکب برخی خبطها شوند، یا ویدئو های تحریکآمیز پر کنند و برای عملیات روانی، در اختیار ستاد همکار موازی (غربگرایان ایرانی) قرار دهند.
- برخی تحلیلگران میگویند طالبان، طیفی از نیروهاست و قضاوت یکسره درباره همه آنها نمیتواند دقیق باشد. میگویند هم ضدآمریکایی دو آتشه در میان طالبان هست و هم کسانی که از گذشته، پیوند و تبانی با آمریکا (و برخی رژیمهای مشابه) دارند، یا در مرور زمان خریده شدهاند. طالبان از نگاه این تحلیلگران، سازمانی یکدست نبوده و بعضا حتی میان دو طیف درون آن، تسویهحسابهای خونینی شکل گرفته است. هر چند تفاوت میان برخی طوایف حاضر در جرگه طالبان قابل انکار نیست، اما در عین حال، طالبان، حکومت مستقر در افغانستان است و بنابراین مسئولیت و پیامدهای هر نوع نقض حقوق همسایگان، با اوست. ضمنا دولت طالبان عمدتا با زور اسلحه مستقر شده و دارای مشروعیت کافی از نظر حقوق بینالملل نیست؛ بنابراین، باید بیش از هر دولت دیگری طالبان.
- ما دشمن اصلی را گم نمیکنیم. مطلوب آمریکا و انگلیس و اسرائیل – به عنوان پشت صحنه اتاق عملیات علیه ایران- بیثباتسازی منطقه و فرسایش کشورهای همسایه در درگیری با یکدیگر است؛ در حالی که راهبرد ما، دوستی و همکاری و همافزایی میان کشورها بوده است. ترجیح جمهوری اسلامی در احقاق حقوق و تامین امنیت خود، گفتوگو و تعامل است و این مدل راهبردی را با هر دولت دیگری (به استثنای رژیم نامشروع صهیونیستی) به اجرا گذاشته است. اما در عین حال، آنجا که برای احقاق حق و تامین امنیت لازم بوده، از تأدیب متجاوز دریغ نکرده است؛ صدام بوده باشد، یا گروههای تروریستی در دیرالزور سوریه و کوی سنجق و اربیل عراق، و یا دزدان آمریکایی و انگلیسی در ماجرای نفتکشها و پهپادهای متجاوز. نیروهای مقتدر ما، در اغلب این موارد، عملیات را با نقطهزنی دقیق و موثر، به سرانجام رساندهاند.
- منطق بازدارندگی این است که هر شرارتی، بلافاصله و متناسب پاسخ داده شود. این ماموریت مهم، باید با افزایش رصدهای اطلاعاتی و ماهوارهای و پهپادی،در مرز سیستان و بلوچستان و از طریق سامانههای عملیاتی پدافندی تقویت گردد. احترام متقابل، شرط رعایت حسن همجواری است و اگر همسایهای مرتکب شرارت شود یا عناصر شرور را میزبانی کند، حرمت همسایگی را شکسته و مسئول عواقب آن خواهد بود. ما در صیانت از امنیت مرزهای خود، سر سوزنی اهمال و اغماض نمیکنیم.
********************
سردار کوثری: دعوای ایران و طالبان، «خانوادگی» است| از این اتفاقات برای بچههایی که در یک خانه باهم هستند، میافتند
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی با اشاره به درگیری نیروی طالبان با مرزبانان ایران در مرز مشترک با افغانستان،گفت: از دولت های قبلی باید پرسید که چرا حقابه هیرمند را پیگیری نکردند. باید موضوع را دنبال کنیم و حق خودمان را در حقابه هیرمندبگیریم. بحث حقابه توافقی بوده است که از قبل وجود داشته است و نمی شود بگویند که هر طرفی هر موقع دلش خواست به آن عمل کند هر موقع دلش نخواست عمل نکند.
اسماعیل کوثری با بیان این مطلب گفت: جمهوری اسلامی ایران هیچ موقع طالبان را به رسمیت نشناخته است ما همسایه بودیم و یکسری نشست ها با طالبان داشتیم اما اینکه بخواهیم آنها را به رسمیت بشناسیم مطرح نبوده است.
وی تاکید کرد: طالبان جرات نا امن کردن مرزهای ما را ندارد اما کسانی هستند همانند استکبار جهانی، صهیونیسم، منافقین و کسانی که چشم دیدن جمهوری اسلامی ایران را ندارند می خواهند این کار را انجام دهند که مرزهای ما را نا امن کنند و ایران و طالبان را درگیر کنند اما بدانند که هیچ موقع این اتفاق نمی افتد.
کوثری در مورد اینکه این اتفاقات شرایط را به سمت گزینه نظامی بین ایران و طالبان پیش نمی برد، گفت: درگیری در مرز اتفاق افتاده است خداوند روح همه شهدا مخصوصا مرزبانان را شاد کند مخصوصا پنج نفر یا سه نفری که اینطوری شدند اما بحث گزینه نظامی مطرح نیست. از این اتفاقات برای بچههایی که در یک خانه باهم هستند می افتد که اختلافی بوجود می آید و دعوا می شود و بحث نظامی مطرح نیست. قطعا این مسائل با گفت وگو حل میشود.
***********************
وزیر کشور: درگیری در مرز افغانستان درگیری مختصری بود؛ برطرف شد
وزیر کشور درباره تنش مرزی ایران و افغانستان و ارزیابیهای صورت گرفته، گفت: این درگیری، درگیری مختصری بود و در ادامه برطرف شد و مذاکرات هم با طرف طالبانی صورت گرفت. در حال حاضر ما مشکلی نداریم و نقطه مرزی برای تردد باز بوده و در آرامش قرار دارد.
به گزارش خانه ملت، احمد وحیدی در زمینههای تنشهای مرزی ایران و افغانستان و ارزیابیهای صورت گرفته، گفت: یک تیراندازی مرزی در مرز از طرف مرزداران افغانستانی صورت گرفت و طبیعتا پاسخ آنها هم به شکل مقتضی داده شد.
وی با بیان اینکه «این درگیری، درگیری مختصری بود»، بیان کرد: این درگیری در ادامه برطرف شد و مذاکرات هم با طرف طالبانی صورت گرفت. در حال حاضر ما مشکلی نداریم و نقطه مرزی برای تردد باز بوده و در آرامش قرار دارد.
وی با اشاره به آخرین اقدامات در زمینه حقابه هیرمند، بیان کرد: پیشتر مسئولان مختلفی در زمینه حقابه هیرمند صحبت کردهاند. از این رو ما منتظر آن تیم مشترکی هستیم که به اتفاق طالبان و نیروهای ایرانی و متخصص تشکیل شود تا این تیم وضعیت آب را در سدهای منطقه بررسی کنند و ببیند در حال حاضر با توجه به حقابه ایران، وضعیت فعلی چگونه است.
وزیر کشور ادامه داد: اگر آب در سدها موجود بود، طرف طالبانی باید سهم ایران را بدهد و اگر نبود این مسئله باید برای ما روشن شود؛ چراکه متخصصین ما معتقدند در این سدها آب موجود است، اما طرف طالبانی میگوید که آب موجود نیست. با این حال تشکیل کمیته مشترک از سمت ما پیش بینی شده و این کمیته باید تشکیل و از محل مذکور بازدید کنند. به هر حال طالبان باید این موضوع را سامان دهد.
بلاخره آب را باز کردند یا نه؟!
به کیهان، نه اصلا هیچ کس به جنگ نباید برود حتی اگر آمریکا و اسرائیل حمله کردند.