قناری در معدن زغال سنگ
يک پديده واقعا گلوبال
اين دو زن دوست داشتنی که در يکی از دور افتاده ترين نقاط جهان-آلاسکا- زندگی می کنند، چه ارتباطی می توانند با پديده ی گلوباليسم داشته باشند؟ پاسخ اين است که آن ها گرفتار بلايی هستند که دامن همه ی ما را گرفته است و هيچکس از آن مصون نيست، مطلقا هيچکس! از زن ومرد، فقير و غنی ، جهان اولی و جهان سومی و از جنينی که هنوز در شکم مادر است تا کهن سالان بالای صد سال و حتی نسل های بعد از ما.. بعله درست حدس زديد: بلای تخريب محيط زيست بشرکه نه فقط آدميزاد بلکه جانور و گياه هم از آن در رنج اند.
اين دو خانم اسکيمو هستند. دهکده شيشمارف که در جزيره ای باريک در لبه مدار قطبی قرار دارد، بطور جدی دارد توسط دريا بلعيده می شود. خانه هايی که اسکيموها نسل اندر نسل در آن زندگی می کردند اکنون در حال از بين رفتن هستند و بعضی از آن ها توی دريا فرو افتاده اند . نه فقط زمين زير پای اسکيموها فرو می ريزد می شود، بلکه موج ها در اطراف خانه ها بالامی آيد.
ديويد ويليس گزارشگر بی بی سی از آلاسکا می نويسد وقتی در ساحل باريکی که زمين بازی بچه ها در ده بود قدم ميزد ساکنين قديمی به او باريکادهايی را نشان دادند که آن ها طی سال ها به اميد مهار موج ها ايجاد کرده بودند. بنا به گفته آن ها موج ها به طور متوسط هرسال سه متر به زمين نزديک تر می شوند. پير مردی که با او صحبت می کرد گفت وقتی که او بچه بود موج ها 91 متر عقب تر از محل کنونی قرار داشتند.
پرفسور گونتر ولر مدير مرکز تغييرات جوی دانشگاه آلاسکا می گويد چند عامل باعث اين تحول شده است. يکی اين که درجه حرارت در آلاسکا طی 30 سال گذشته 4.4 سانتی گراد افزايش يافته است، اين امر باعث شده که يخچال ها شروع کنند به آب شدن که باعث افزايش سطح آب شده است. افزايش درجه حرارت هم چنين باعث گرم شدن زمين يخ زده می شود که جوامع اسکيمو خانه خود را روی آن می سازند. همين عامل است که منجر به فرو ريختن خانه ها دهکده شيشمارف می شود.
پروفسور ولر به گزارشگر بی بی سی می گويد بسياری از دهکده های ديگر آلاسکا گرفتار همين مصيبت هستند، هر چند هنوز نه به شدت شيشمارف. او می گويد شيشمارف نمونه آتيه ای است که در انتظار اين بخش از زمين است. ,در اين رابطه شيشمارف مثل يک قناری در معدن زغال سنگ است.,
روستائيان دهکده مجبور شده اند تصميم دشواری بگيرند . ماندن در آن جا می تواند زندگی آن ها را در معرض خطر قرار بدهد. بنابراين به جای جنگيدن به خاطر زمينی که نسل ها ماوای آن ها بود، آنها به اين نتيجه رسيدندکه تلاش برای حفظ جان شان مهم تراز حفظ شيوه ی زندگی شان است. آن ها تصميم گرفته اند تمام دهکده را از محل منتقل کنند. به اين ترتيب مردم شيشمارف نخستين پناهنده گان گرم شدن زمين در اثر تخريب محيط زيست بشر خواهند بود.
مقاله از روی گزارشی در بی بی سی آن لاين- انگليسی- تهيه شده و عکس نيز از همان جاست.
از آرشیو
این تقصیر جمهوری اسلامی است یا نظام بردگی مزدی؟