عملکرد دولت « وفاق » در چند پرده
محمد حسین یحیایی
پرده نخست : بیش از 3 ماه از تشکیل دولت وفاق که خواهان گسترش عدالت، آزادی های فردی و اجتماعی، رفع فیلترینگ و دیگر خواسته های مردم بود، می گذرد. تا کنون هیچگونه گشایشی نه در امور معیشتی مردم و نه در امور سیاسی و اجتماعی رخ نداده است. در این مدت « پزشکیان » به پاستور نقل مکان کرده و هنوز به نقد خود از شرایط ادامه می دهد.
پزشکیان از نوجوانی به گروه ذوب شدگان در ولایت پیوسته، در پست های ریاست دانشگاه ( تبریز )، وزارت بهداری و چند دوره نمایندگی مجلس قرار گرفته و با گذر زمان تغییراتی در ذهن و بینشش بوجود آمده و در مجلس به دفعات به انتقاد از شرایط اقتصادی و اجتماعی پرداخته است، البته در همه این مدت نهج البلاغه خوانی را چاشنی صحبت های خود کرده تا از گزند در امان بماند، ولی بازهم شورای نگهبان یک بار برای نمایندگی مجلس ایشان را رد صلاحیت کرده و در نهایت با مداخله « خامنه » به مجلس راه یافته است. در این دوره بود که با توجه به شرایط موجود و نارسایی های روز افزون بر حجم نقد های تند خود افزود تا جایگاه مردمی بدست آورد. با مرگ رازآلود « رئیسی » برای ریاست جمهوری ثبت نام کرد و مورد تائید شورای نگهبان قرار گرفت و از سوی مردم آذربایجان و اصلاح طلبان مورد حمایت قرار گرفت و بعنوان رئیس قوه اجرائیه شروع بکار کرد. از همان روز های نخست گفت که با خواست و کمک خامنه ای انتخاب شده و هیچگونه برنامه ای ندارد و تنها مجری منویات رهبری است.
پرده دوم : پزشکیان وزرای خود را با صلاح دید خامنه ای گزینش کرد و بدون تنش و مخالفت مجلس رای اعتماد گرفت و در اولین گفتار به خالی بودن خزانه اشاره کرد و گفت ویرانه ای از سید محرومان ( رئیسی ) به ارث رسیده است و توانایی پرداخت حقوق ها را هم ندارد، خامنه ای در حمایت از پزشکیان و دولت وفاق اجازه برداشت 35 هزار میلیارد از صندوق توسعه را صادر کرد ولی بحران به اندازه ای عمیق بود که با اینگونه پرداخت ها ترمیم نمی شد. پزشکیان در تبلیغات انتخاباتی خود گفته بود که از کارشناسان و خبرگان در دولت استفاده خواهد کرد ولی بازهم به سراغ پیشینیان رفت که در تخریب این کشور سهم داشتند. پزشکیان در این باره گفت: جامعه مشکل دارد، فقر، دزدی، خیانت، بی عدالتی هست، هیچکدام از افراد کابینه بدون هماهنگی و مشورت معرفی نشدند، در ذهن من ایده آل هایی وجود داشت اما دیدم تفاهم و توافق نیست و کوتاه آمدم، با توافق سازمان های امنیتی و سپاه چینش صورت گرفت. پس می توان نتیجه گرفت که دولت وفاق همان دولت سپاه، نیروهای امنیتی و خامنه ای است، مسلم است که با این کابینه هم دولت وفاق هم راه بجایی نخواهد برد.
پرده سوم : پزشکیان هنوز به انتقاد های خود ادامه می دهد و شاید نشستن در صندلی ریاست و قوه اجرائیه را قبول ندارد، در این مدت اوضاع اقتصادی بمراتب بدتر شده، دزدی ها ، فساد و رانت خواری از یک سو و شتاب تورم و کسری بودجه همچنان ادامه دارد، ( همتی وزیر اقتصاد می گوید: کسری بودجه امسال یعنی 1403 از 800 هزار میلیارد تومان خواهد گذشت و انتظار می رود که این میزان در سال پیش رو یعنی 1404 از 1000 تریلیون تومان گذر کند ) باید یادآور شد که کسری بودجه در افزایش قیمت ها تاثیر مستقیم دارد، از یک سو ارزش پول ملی را کاهش می دهد و از سوی دیگر تعداد کثیری را به زیر خط فقر می کشاند. همین امروز بعد از نشست شورای حکام آژانس بین المللی و صدور قطعنامه بر علیه جمهوری ولایت ارزش دلار از مرز 70 هزار تومان گذشت و بلافاصله در بازار افزایش قیمت ها شتاب گرفت. بحران همه جانبه است، کشور با ناترازی های همه جانبه از برق، سوخت، آلودگی هوا و… روبروست. « شمس الدین حسینی » نماینده مجلس و رئیس کمسیون اقتصادی می گوید: جمهوری اسلامی ( ولایت ) گرفتار ناترازی های مرکب شده که ناشی از ناترازی حکمرانی است بنابرین می توان گفت رژیم ولایت بعد از 45 سال نه تنها ثبات پیدا نکرده بلکه رو به نابودی پیش می رود. پزشکیان رئیس دولت وفاق می گوید: در همه چیز با کمبود مواجه هستیم، در لبه پرتگاه قرار گرفتیم ولی همزمان دست به دامان بسیجی ها می شود که خود از عوامل مهم این بحران اند و در گردهم آیی سراسری مسئولان بسیج دانشجویی و طلاب بسیجی می گوید: راه برون رفت نگاه بسیجی است! پزشکیان که پیشتر ها گفته بود از افراد کاردان استفاده خواهد کرد، متوسل به بسیجی ها شده، شاید انتظار دارد در آینده نزدیک مردم به خیابان ها می ریزند، در این میان کلنیک ترک حجاب با چند میلیارد بودجه که از سوی دولت وفاق تامین می شود راه اندازی شده که از دستآورد های دولت وفاق است .
.
پرده چهارم: با آغاز دولت پزشکیان که قول عدالت و تعامل داده بود بحران عمیق تر شد، نه تنها زندانیان بی گناه سیاسی آزاد نشدند بلکه بر تعداد آنها افزوده شد و تعداد اعدامی ها افزایش یافت. کارگران، زحمتکشان، بازنشستگان و پرستاران به خیابان ها آمدند و خواستار حقوق معوقه و یا افزایش حقوق شدند و یک صدا فریاد زدند که گرسنه ایم! پزشکیان با انتقاد از وضع موجود از کاهش درآمد های دولت و افزایش هزینه ها سخن گفت که قادر به پرداخت نیست و راه چاره را کاهش سوبسید ها، افزایش قیمت ها، مالیات ها و غیره دانست و در این میان بودجه 1404 را قبل از موعد مقرر ( نیمه آذرماه ) به مجلس داد که در آن بودجه نیرو های نظامی ( پاسداران ) و انتظامی، نهاد های مذهبی و تبلیغاتی و نظایر آن به شدت و با میزان بالا افزایش یافته است و آن هم نشانگر آن است که در روی همان پاشنه پیشین می چرخد و ژشت های مردمی پزشکیان ارزش چندانی ندارد. چون تکیه گاه رژیم را مردم نمی داند و به نیرو های سرکوب متکی است. مردم با قطعی برق کلافه و به شدت عصبانی و خشمگیرند که ممکن است هر لحظه این خشم نهفته خود را در خیابان ها نشان دهند. در این راستا خیابان ها نا آرام و شاهد تظاهرات مردمی و نافرمانی های مدنی است و رژیم برای حفظ خود به تاکتیک های گذشته که همان تهدید و اعمال خشونت است متوسل می شود، ولی صدا و نگرانی های خودی ها هم درآمده « عبدالواحد موسوی لاری » وزیر کشور دولت خاتمی به پزشکیان پیشنهاد می کند که به خامنه ای بگوید که کشور قفل شده و به پیش نمی رود و افراد دیگری هم هشدار می دهند.« مسعود نیلی » از اقتصاد دان ها و مشاورین اقتصادی رژیم که از طرفداران سرسخت لیبرالیسم اقتصادی است می گوید: دولت چهاردهم آخرین فرصت برای حفظ یکپارچگی ایران است دو راه « فنا یا فلاح » در پیش روی دارد و راه فلاح به جراحی اقتصادی نیاز دارد و « لیلاز » هم همین نظر را دارد که به دولت پیشنهاد می کنند بار ریاضت اقتصادی را بر روی دوش مردم و محرومان بگذارد و شرایط را برای اربابان سرمایه گذار آماده سازد.
پرده پنجم: پزشکیان از همان روز های نخست تلاش ورزید بار بحران را بدوش زحمتکشان بگذارد و با ایجاد تورم دست به سفره مردم دراز کند و توده های بیشتری را با افزایش قیمت ها از خوردن و آشامیدن محروم سازد، در این راستا بهانه های گوناگونی مطرح کرد که گویا بنزین را به قیمت بالا می خرد و به مردم از آب ارزانتر می فروشد که باید همه حامل های انرزی و نان گران شوند. و البته گرانی برق و آب و نان از هم اکنون آغاز شده، در حالی که برق قطع می شود و بهانه می آورد که برای پیشگیری از آلودگی، مازوت سوزی نمی شود که البته قابل قبول نیست زیرا دومین کشور گازی جهان قادر به تامین گاز مصرفی خود نیست و این روند نوید زمستان سرد و سختی را می دهد و ادامه می دهد که ترکمنستان حاضر به عقد قرارداد و صدور گاز به ایران نیست زیرا دولت ایران اعتباری در نزد آنها ندارد. البته تعداد زیادی از مردم بویژه زحمتکشان و تهیدستان در اثر آلودگی جان می دهند. « محمد صادق حسنوند » رئیس مرکز تحقیقات آلودگی هوا در دانشگاه علوم پزشگی تهران می گوید: 12 درصد از مرگ و میر سالانه در ایران ( در حدود 50 هزار نفر ) از آلودگی هواست، خبرگزاری فرانسه هم در گزارشی می نویسد: آلودگی هوا تهران، تبریز و اصفهان را خفه کرده است. بنابرین دولت برای فرار از مشکلات و ارائه راه حل و سیاست ورزی، هم اکنون مشغول افزایش قیمت ها است.« آلفرد مارشال » ( 1842/ 1924) از اقتصاد دان های بریتانیایی و طرفدار سرسخت نئوکلاسیک ها می گوید: دولت ها گاهی با ایجاد تورم مداوم بخش بزرگی از دارایی شهروندان را به صورت پنهانی مصادره می کنند .که به نظر می رسد در جمهوری ولایت به صورت آشکار از مردم می دزدد تا هزینه ها و کسری بودجه را جبران کند. به هر رو دولت وفاق با این ساختار قادر به حل مشکلات نیست و ناترازی ها همچنان ادامه پیدا خواهد کرد.« فاطمه مهاجرانی » سخنگوی دولت می گوید: برنامه دولت آماده سازی افکار عمومی در خصوص تصمیمات احتمالی ( افزایش قیمت ها ) برای حامل های انرژی است. این افزایش قیمت هم چیز را تحت تاثیر قرار خواهد داد.
پزشکیان رئیس دولت به اصطلاح وفاق گاهی در کسوت مخالف جملاتی را بر زبان می آورد که شگفتی آور است. ایشان در دیدار فعالان سیاسی، اجتماعی و فرهنگی سیستان و بلوچستان می گوید: از جمله ضرباتی که کمر انقلاب 57 را شکست، خودی و غیر خودی کردن مردم بود که از شکم آن انواع رانت خواری ها، اعدام ها، سر از زندان در آوردن ها، ممنوعیت احزاب، مافیا های اقتصادی، انواع قتل های سیاسی، مهاجرت جوانان از جمله نخبگان و بلاخره افتادن امور مملکت بدست کسانی که ریش داشتند و مهر بر پیشانی و تسبیح در دست… ترک این روش 45 ساله با بزرگترین حوادث و زلزله های سیاسی در جمهوری اسلامی ممکن خواهد شد، اگر کار به ترور و اعدام و جنگ داخلی کشانده نشود… در این گفتار نگرانی از آینده رژیم موج می زند و تا روزی که مردم سرنوشت خود را در دست نگیرند این وحشت از خیزش مردمی ادامه خواهد داشت. رژیم ناتوان از حل بحران ها است و فاصله آن هر روز از مردم بیشتر می شود….
محمد حسین یحیایی
mhyahyai@yahoo.se
Comments
عملکرد دولت « وفاق » در چند پرده <br> محمد حسین یحیایی — بدون دیدگاه
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>