پس از سیلی خوردن از طالبان
سردار کوثری: ما اصلا طالبان را به رسمیت نشناختهایم/ امیرعبداللهیان: طالبان را به رسمیت نمیشناسیم
سردار کوثری: ما اصلا طالبان را به رسمیت نشناختهایم و قصد داریم حقمان را بگیریم/
رویداد۲۴ سردار اسماعیل کوثری نماینده مجلس یازدهم درباره ماجرای اختلاف با طالبان بر سر حقآبه هیرمند و تغییر دبیر شورای امنیت ملی گفت و کرده است.
در شورای عالی امنیت ملی دریابان احمدیان جایگزین آقای شمخانی شدند، صرف نظر از شخصیت آقای احمدیان با توجه به این که ایشان از مخالفان برجام بودند، این تغییر چه تاثیری بر عملکرد این شورا خواهد گذاشت؟
آیا چون ایشان نظری خلاف برجام داشتهاند نمیتوانند مسئولیت داشته باشند؟
صرف نظر از برجام منظور این است که این تغییر در تعاملات ما چه تاثیراتی خواهد گذارد؟
مگر این برجام نتیجهای داشته است که انقدر از آن طرفداری میکنید.
منظورم این است کسی که مخالف برجام بوده چگونه میتواند به تعاملات بینالمللی بپردازد؟
نه باید اول این موضوع روشن شود، مگر ما به تعهدات خود عمل نکردیم که حالا باید بدهکار هم باشیم. ما که تعامل را قبول کردیم و توافقنامه را امضا کردیم و سپس به تعهدات خود عمل کردیم. در آنزمان بنده در کمیسیون امنیت ملی بودم و همان موقع بر آن نظارت کردیم. ما سیزدههزار سانتریفیوژ را در انبار گذاشتیم و در حدود ده تُن اورانیوم غنی شده را دادیم رفت و به ۳۰۰ کیلو رساندیم، آب سنگین را نیز همینطور. حالا که ما به تعهد عمل کردیم آنها چکار کردند؟ غیر از اینکه ما را تحریم کردند. ما رفتیم نظارت کردیم و گفتیم به یکی از آنها عمل کردیم صبر کنیم ببینیم آنها چه میکنند و آیا به تعهدات خود عمل میکنند، اما نپذیرفتند.
بهنظر شما چالشهای پیش روی شورای عالی امنیت ملی شامل چه موضوعاتی هستند؟
چالشی نیست و ما با کسی چالشی نداریم، آنها هستند که میخواهند با زورگویی و زیادهخواهی همه چیز را به نفع خودشان تمام کنند و ما میگوییم چنین چیزی امکان پذیر نیست و دوران ابر قدرت بودن شما تمام شده است. ما ایرانی هستیم و حقمان را از حلقوم هرکسی بیرون میکشیم. آقای شمخانی کارهای بسیار بزرگی کردند و کسی نمی تواند آن را کتمان کند. بعد از ده سال یک جابجایی صورت گرفت و ما نباید بگوییم چرا جای ایشان تغییر می کند وکسی دیگر جای ایشان را میگیرد. باید بگوییم حضرت آقا بهعنوان رهبر انقلاب آمدند و جایگاه ایشان را به یک جایگاه بسیار عظیمی انتخاب کردند و مسئولیت معاونت سیاسی و چنین چیزی به ایشان دادند و وی را عضوی از مجمع تشخیص مصلحت کردند. حالا برادر دیگری آمدهاند و امیدواریم انشالله بتواند کار را به دوش بکشد و برای پیشبرد اهداف کمک کند.
اخیرا آقای رئیسی به طالبان در مورد آب هیرمند هشدار دادهاند و بخشی از طالبان هم این موضوع را به سُخره گرفتند. برخی سیاسیون معتقدند در زمانی که ما سفارت را به طالبان تحویل میدادیم باید امتیازهایی هم از آنها میگرفتیم تا اینک اینگونه برخورد نکنند. شما با این گفته موافق هستید؟
این امتیازات را چه کسانی داده اند ودر کدام دولت بوده است. چه کسانی کوتاهی کرده و شُل و ول ایستادهاند، اگر آنها سفت میایستادند آیا کسی میگفت چرا؟ باید به آنهایی که اینکار را کردهاند بگوییم چرا اینگونه برخورد کردهاید.
منظورتان دولت قبل است؟
هرکس که میخواهد باشد، یا دلایل و استدلال قوی دارد و یا اینکه نه، اگر بیعرضهگی کردهاند هم باید یقهشان را بگیریم.
یقه دولت قبل را چگونه میخواهید بگیرید؟
دقیقا همین است، آنها آمدند و شخص آقای روحانی علنی گفتند مشکلاتمان را با کدخدا حل میکنیم. آیا توانستند حل کنند. ولی الآن آقای رئیسی آمدهاند و محکم ایستادهاند و میگویند و قطعا و یقینا اینکار را علنی و دنبال میکند. آنطور نیست که همه به سخره بگیرند، البته بعضی آدمهایی که سرشان در آخور آمریکاییها و صهیونست ها باشد باید به سُخره بگیرند، اما قطعا باید بدانند که یک روزی این حق را ما خواهیم گرفت.
پس به نظر شما انشالله مشکل آب هیرمند حل خواهد شد؟
بالاخره ما باید پای این بحث بایستیم و حقمان را بگیریم، اگر اینکار را رها کنیم و بگوییم انشاالله حل میشود که نمیشود. ما باید برویم در میدان و این قضیه را دنبال کنیم و حتما حتما به نتیجهای برسیم.
علت این نوع برخورد طالبان را در چه می دانید؟ برخی معتقدتد نداشتن دولت منسجم موجب برخورد آنان شده است؟
ما اصلا طالبان را به رسمیت نشناختهایم و بنا داریم روال را طوری پیش ببریم که بتوانیم حق خودمان را بگیریم. ما در درجه اول ضمن اعلام این مسئله، موضوع حقآبه را پیگیری میکنیم تا اینکه بتوانیم حق ملت و استان سیستان بلوچستان را بگیریم.
آیا مجلس برنامه ای برای این احقاق حق دارد؟
مجلس اقدامات و مصوبههای دیگری برای تامین آب این منطقه دارد.
در این خصوص مورد مصداقی میتوانید بفرمایید؟
این را مجلس مصوب کرده و قانون شده است که از دریای عمان و یا چاههای شرق بتوانیم آب این منطقه را تامین کنیم.
*********************
امیرعبداللهیان: طالبان را به رسمیت نمیشناسیم
به گزارش سایت دیدهبان ایران؛ حسین امیرعبداللهیان صبح امروز در جریان دیدار مقامات وزارت خارجه و روسای نمایندگیهای ایران در خارج از کشور با حجت الاسلام و المسلمین سید حسن خمینی در حرم امام خمینی، گفت: ما در ارتباط با موضوع حقابه ایران از هیرمند، گفتگوهایی با مقامات افغانستان داشته ایم و معتقدیم که بر اساس قرارداد ۱۳۵۱ باید در این ارتباط مسیر حقوقی مورد توجه قرار بگیرد.
وی با بیان این که به مقامات افغانستان گفتهایم که مشکل حقآبه از طریق بیانیه سیاسی حل نمیشود و باید در چارچوب اقدامات حقوقی این موضوع پی گیری شود، افزود: درگیریهای مرزی پراکندهای که در ماههای گذشته بعضا در مرز ایران و افغانستان رخ داده است، باعث نگرانی است.
وزیر امور خارجه با اشاره به همسایگی ایران و افغانستان و وجود مرزهای طولانی بین دو کشور در بخشی دیگر از صحبتهای خود در این ارتباط گفت: راهی جز تعامل بین دو کشور وجود ندارد.
امیرعبداللهیان همچنین با بیان این که ما نمیخواهیم حادثه تلخ مزار شریف تکرار شود، گفت: ما میخواهیم به روند تحقق صلح و امنیت در افغانستان کمک کنیم و انتظارات متقابل نیز از حاکمان کنونی افغانستان داریم.
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در بخشی دیگر از صحبتهای خود در مورد موضوع افغانستان گفت: افغانستان یک موضوع مهم برای ما است. ما از این که در افغانستان دولت فراگیر تشکیل نشده ناخرسندیم و این موضوع را به حاکمان کنونی افغانستان نیز اعلام کردهایم.
بنابر گزارش دیده بان ایران، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران با بیان این که ما هیات حاکمه فعلی افغانستان را به رسمیت نمیشناسیم و بر لزوم تشکیل دولت فراگیر در افغانستان تاکید داریم، افزود: طالبان بخشی از واقعیت افغانستان است نه همه افغانستان.
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران همچنین گفت: ما از محروم کردن زنان و دختران افغانستانی از تحصیل و آموزش ناخرسندیم و این را رفتاری برخلاف تعالیم پیامبر اسلام میدانیم.
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در بخش دیگری از صحبتهای خود با بیان اینکه “سیاست خارجی متوازن که از سوی دولت سیزدهم در عرصه سیاست خارجی دنبال میشود” گفت: سیاست خارجی متوازن یعنی تعامل با بخشهای مختلف جهان مبتنی بر دیپلماسی پویا و تعامل هوشمند و در همین چارچوب تعامل با بخشهای مختلف جهان مورد توجه ما قرار دارد.
وی افزود: در همین چارچوب نگاه به همسایگان و کشورهای آسیایی، توجه به دیپلماسی اقتصادی و بهره گیری از ظرفیت دیپلماسی عمومی مورد توجه جدی ماست.
امیرعبداللهیان گفت: ما در حوزه سیاست خارجی نگاه ویژهای به ایرانیان خارج از کشور نیز داریم. اکنون به صورت رسمی حدود پنچ میلیون و ۱۰۰ هزار ایرانی در خارج از کشور زندگی میکنند که البته ممکن است عدد واقعی بیش از این باشد.
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران گفت: همه میدانیم تحت تاثیر آثار و پیامدهای شیوع ویروس کرونا و همچنین تحت جنگ اوکراین و تحریمهای دشمنان علیه ملت ایران علیرغم پیشرفتهایی که در کشور ایجاد شده در موضوع اقتصاد و معیشت مردم همچنان نیاز به کار و تلاش بیشتری هستیم. در همین چارچوب در دستگاه سیاست خارجی ما تمرکز ویژهای بر دیپلماسی اقتصادی و موضوع توسعه تجارت خارجی و تسهیل آن داریم تا زمینه برای رونق و کار بیشتر در کشور فراهم شود و امروز یکی از اولویتهای ویژه وزارت خارجه است.
وی اظهار کرد: ما در دستگاه سیاست خارجی ضمن اینکه به تمام وظایف ذاتیمان در حوزه روابط بینالملل و سیاست خارجی میپردازیم به ارتقاء معیشت مردم نیز توجه داریم و در همین چارچوب مصمم هستیم که در عرصه سیاست خارجی از ظرفیتها برای حل مشکلات معیشتی مردم استفاده کنیم.
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران همچنین با بیان اینکه در همین راستا بیاثر کردن تحریمها مورد توجه ما است، ادامه داد: متاسفانه اعمال تحریمهای یک جانبه و ظالمانه از سمت آمریکا و برخی از کشورها تبدیل به یک امتیاز برای آنها شده است و ما در راستای بیاثر کردن تحریمها در کنار دیگر تلاشها موضوع دیپلماسی و مذاکره را همچنان در دستور کار قرار داریم.
امیرعبداللهیان با بیان اینکه برخی میگویند برجام تمام شده و یا دیگر کارکردی ندارد، گفت: ما بر این اعتقادیم که برجام خوب یا بد، دارای نقاط ضعف و قوت امروز این سند بینالمللی است که در برابر ما قرار دارد و ما در عرصه دیپلماسی برای لغو تحریمها این سند و مسیر را در پیش رو داریم.
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران با بیان اینکه تبادل پیامها به صورت غیرمستقیم بین ایران و طرفهای مذاکره کننده ادامه دارد تصریح کرد: به موازات آن شاهد تلاشهایی از سوی وزرای خارجه برخی کشورها هستیم تا این زمینه فراهم شود که مذاکرات به جمعبندی برسد.
وی با بیان این که برای رسیدن مذاکرات انجام شده به جمع بندی تلاشهای متنوعی را در دستور کار داریم اظهار کرد: ما به وظیفه خود برای لغو تحریمها از مسیر مذاکره و دیپلماسی با رعایت خطوط قرمز کشورمان ادامه میدهیم.
امیرعبداللهیان ادامه داد: پیشرفتهای خوبی در این زمینه حاصل شده است و امیدواریم به نقطه و نتایج روشنی برسیم که بتوانیم آن را در اختیار افکار عمومی قرار دهیم.
وزیر خارجه کشورمان همچنین در بخش دیگری از صحبتهای خود اظهار کرد: ما در منطقه با چالشهای مختلفی همچنان مواجه هستیم و به موازات اینکه جنگ در یمن فروکش کرد شاهد وقوع درگیری و ایجاد بحران در سودان هستیم.
وی در بخش دیگری از صحبتهای خود با اشاره به برگزاری نشست سفرا و روسای نمایندگیهای ایران در خارج از کشور تصریح کرد: این همایش با موضوع تحول در نظام جهانی و نقش آفرینی جمهوری اسلامی ایران در آن برگزار شده است.
وی با بیان اینکه امام خمینی (ره) از سالها پیش تحول در نظام جهانی را در عرصه عمل به ظهور رساندند تصریح کرد: وقوع انقلاب اسلامی تحول مهمی در عرصه جهانی بود.
وزیر خارجه کشورمان با بیان اینکه یکی از اندیشههای اصلی ما شعار نه شرقی نه غربی بود اظهار کرد: این شعار، دکترین ما در عرصه سیاست خارجی است و ما شاهد حساسیت مردم به پایبندی به این شعار از سوی دستگاه دیپلماسی هستیم. چنانکه هرگاه دستگاه دیپلماسی در چارچوب نگاه به شرق و نگاه به غرب یا نگاه به آمریکا یا روسیه موضعی اتخاذ کند که مردم احساس کنند این موضع به نوعی با شعار نه شرقی نه غربی که از سوی امام خمینی (ره) مطرح شده فاصله دارد موجی از انتقادات به دستگاه دیپلماسی وارد میشود و مردم نسبت به این موضوع حساسیت دارند و برایشان اجرای این شعار مهم است.
امیرعبداللهیان با بیان اینکه این دکترین ما در عرصه سیاست خارجی با گذشت سالها همچنان مورد توجه جدی مردم و دستگاه سیاست خارجی است، اضافه کرد: ما از امام خمینی (ره) استقلال سیاسی و نفی وابستگی از قدرتهای بزرگ را آموختیم. امام خمینی (ره) همچنین نگاه ویژهای به مظلومین و مستضعفین جهان داشتند و در همین چارچوب دستگاه سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران نیز نگاه ویژهای به حمایت از مظلوم و مستضعفان جهان دارد و حمایت از آرمان فلسطین و آزادی قدس شریف را در دستور کار خود قرار داده است.
وی همچنین با اشاره به تاکیدات رهبری مبنی بر رعایت سه مولفه عزت، حکمت و مصلحت و عرصه روابط خارجی از سوی جمهوری اسلامی ایران افزود: همانطوری که اجرای شعار نه شرقی نه غربی امام خمینی (ره) در دستور کار ما است، ما در عرصه سیاست خارجی براساس دکترین عزت، حکمت و مصلحت عمل میکنیم.
امیرعبداللهیان اضافه کرد: مقام معظم رهبری در دیدار روز شنبه مقامات وزارت خارجه و سفرای ایران در خارج از کشور با ایشان نسخه جدیدی از به کارگیری این سه اصل ارائه کردند و تاکید داشتند عزت یعنی نفی دیپلماسی التماسی، حکمت یعنی عمل خردمندانه در تعاملات خارجی و بینالمللی و مصلحت یعنی انعطاف، اما در جهت نیل به اهداف نه فاصله گرفتن از اهداف.
Comments
پس از سیلی خوردن از طالبان<br> سردار کوثری: ما اصلا طالبان را به رسمیت نشناختهایم/ امیرعبداللهیان: طالبان را به رسمیت نمیشناسیم — بدون دیدگاه
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>