آزادی بیان در هفتهای که گذشت
(۲۸ آبان تا ۴ آذر ۱۴۰۱)
کانون نویسندگان ایران
شنبه ۲۸ آبان
– در این روز دانشجویان در دهها دانشگاه کشور از جمله دانشکدهی روانشناسی خوارزمی، دانشکدهی پزشکی دانشگاه علوم پزشکی کردستان و علوم پزشکی تبریز، دانشکدهی فنی و دانشکدهی هنر و معماری دانشگاه یزد، دانشگاه علم و صنعت، دانشکدهی آمار و تربیت بدنی و دانشکدهی ادبیات دانشگاه علامه طباطبایی، دانشگاه آزاد تهران واحد سوهانک، دانشکدهی فیزیک و مهندسی دانشگاه پلیتکنیک تهران، دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، دانشگاه آزاد نجفآباد اصفهان و دانشکده هنر دانشگاه مازندران، دانشکدهی سینما دانشگاه هنر، دانشگاه گیلان، دانشگاه شیراز، دانشگاه دامغان و دانشگاه فنی حرفه ای پسران شهرضا و… دست به تحمع و تحصن زدند. گزارشها حاکی از آن بود که نیروهای امنیتی حکومت با حمله به خوابگاه دانشجویان علوم پزشکی اصفهان تعدادی از دانشجویان را بازداشت کردهاند. همچنین گزارشهایی مبنی بر شلیک گلولهی جنگی به دانشجویان دانشگاه کردستان و استعفای دکتر رحمت صادقی، رئیس این دانشگاە منتشر شد. همزمان بیش از یکصد نفر از اساتید دانشگاه رازی کرمانشاه در نامهای سرگشاده به «ورود نیروهای امنیتی به محیط دانشگاه و بازداشت دانشجویان» اعتراض کردند و خواهان آزادی فوری دانشجویان بازداشتی شدند. حجت پارسا، رییس دانشکدهی اقتصاد دانشگاه خلیج فارس نیز در این روز از سمت خود استعفا کرد. دانشجویان دانشگاه صنعتی شریف تهران با امتناع از دریافت و خوردن غذا در همراهی با اعتصاب غذای فاطمه ناصررنجبر در بازداشتگاه اوین تحصن سکوت برگزار کردند.
– مرکز رسانهی قوهی قضاییه در این روز اعلام کرد «برخی از چهرههای سیاسی، ورزشی و سینما» طی روزهای گذشته به دلیل انتشار «مطالب تحریکآمیز» به دادستانی تهران احضار شدهاند. محمود صادقی، پروانه سلحشوری، الناز شاکردوست، میترا حجار و باران کوثری از جملهی افراد احضار شده هستند. همچنین خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) با انتشار گزارشی عنوان کرد که شماری از سلبریتیها و هنرمندان به دلیل حمایت از اعتراضات مردمی از دریافت خدمات اجتماعی محروم شدهاند.
– در این روز به نقل از نزدیکان توماج صالحی، خوانندهی موسیقی رپ، خبر رسید که او در زندان اصفهان شدیداً شکنجه شده و در اعتصاب غذاست.
– در این روز خبر رسید نیروهای نظامی-امنیتی به بیمارستان دکتر هاشم موسوی در گرگان حمله کردهاند.
– در این روز خبر رسید اسکندر لطفی، سخنگوی شورای هماهنگی تشکلهای صنفی فرهنگیان ایران و مسعود نیکخواه، عضو هیئت مدیرەی انجمن صنفی معلمان مریوان، به زندان تهران بزرگ منتقل شدهاند. آرشام رضایی و مهدی مسکیننواز و دو زندانی سیاسی و کارگر دیگر در زندان رجاییشهر به انفرادی منتقل شدهاند.
– نسرین جوادی، فعال کارگری، در پی وخامت وضعیت جسمیاش در این روز از زندان اوین به بیمارستان طالقانی تهران منتقل شد.
– در این روز شورای هماهنگی تشکلهای صنفی فرهنگیان ایران، در محکومیت کشته شدن کودکان در اعتراضات مردمی به دست حکومت، برای روزهای یکشنبه ۲۹ و دوشنبه ۳۰ آبان، فراخوان اعتصاب و تعطیلی تمامی مدارس کشور را منتشر کرد.
– ۲۷ تن از شاعران آمریکایی، با انتشار نامهای در این روز خواستار آزادی شاعران زندانی در ایران شدند. در بخشی از این نامه که توسط چارلز برنستین، تهیه شده است، آمده: ما به عنوان شاعران آمریکایی که زندگی خود را وقف آزادی بیان کردهایم، از حملات به شاعران و نویسندگان همکارمان در ایران برآشفتهایم.
– انجمن فیلم کوتاه ایران با انتشار بیانیهای در این روز با بیان اینکه کشتهشدن کیان پیرفلک و دهها کودک و نوجوان «حجت را بر آنان تمام کرده»، اعلام کرد: «از این پس در واقعیت زندگی و کار خواهیم کرد و جایی خواهیم ایستاد که مردم عزیز ایران ایستادهاند».
– وحید شمسالدیننژاد، روزنامهنگار و گزارشگر شبکه تلوزیونی آرته فرانسه در این روز با سپردن وثیقه پس از هشت هفته بازداشت، از زندان آزاد شد.
– آرش کیخسروی، وکیل دادگستری؛ نوید افقه، نوازندهی تنبک در شیراز؛ مسعود قربانی، مهدی معمارراست، حامد عنبرسوز، مهیار محمودی، حامد حسنپور، محمد زرزا، دانشجویان دانشگاه علوم توانبخشی تهران؛ هیمن حاجی میرزایی فعال مدنی و محیط زیستی در سنندج؛ حمید نیکخواه، هنرمند گرافیست؛ امیررضا صالحنیا موزیسین و دانشجوی دانشگاه آزاد در آبادان؛ کامیل فتاحی معلم بازنشسته در سقز؛ محمدولی حیدربیگی در زنجان؛ شورش حیدری و محمد خضرنژاد، روحانی اهل سنت در بوکان؛ ایمان برشان و مجیب الرحمن پادیاب در شهر پیشین؛ فاطمه قربانی، به دلیل پخش شکلات میان مردم در رودسر؛ سالار دیبانژاد، کامیاب دانشمند و کامبیز دانشمند، معلم در گچساران؛ محمد قاسمی و سونیا شریفی ۱۷ ساله در آبدانان؛ فاطمه محمدی، سرپرست یک گروه رقص آذربایجانی و مهلقا بابازاده، مربی رقص و دانشجوی موسیقی در تبریز؛ سورنا ابراهیمی دانشجوی مهندسی مکانیک دانشگاه سمنان؛ ایوب خضرنژاد دانشآموخته کارشناسی ارشد مهندسی نفت دانشگاه شریف؛ محمود جشیره، رضا جشیره، علی جشیره و احمد جشیره همگی اهل لیکک و یاسر خضرنژاد، از جمله افرادی هستند که در این روز بازداشت شدند و نام آنها انتشار یافت. همچنین در پی اعتراضات شهروندان در شهرهای جنوبی استان فارس ۶۰ نفر در لار، ۱۹ نفر در اوز و ۷ نفر در گراش و ۳۷ تن در شهرستان جیرفت بازداشت شدند که اسامی آنها منتشر نشده است. همچنین خبر رسید که به میترا جوادی، شهروند ساکن شاهیندژ که در این روز بازداشت شد، به دلیل برخی پیامهای شخصی در اینستاگرام، اتهامامهای «اغوا و تحریک مردم به جنگ و کشتار به قصد برهم زدن امنیت کشور» و «تبلیغ به نفع گروههای مخالف نظام» منتشب شده. در خبرها آمده که میترا جوادی از زمان بازداشت اعتصاب غذا کرده است.
– دیواندره در استان کردستان در این روز صحنهی تظاهرات گستردهی مردم بود. اعنراض مردم با سرکوب خشونتبار نیروهای امنیتی و انتظامی جمهوری اسلامی مواجه شد و دستکم پنج تن به نامهای ابراهیم صدری، جمشید فتحی، حبیب الله فتحی، فواد سالاری و عزیز مرادی در این شهر کشته شدند. از بابل نیز در این روز اخبار کشتار و بازداشتهای گستردهی مردم معترض رسید. خبر لشکرکشی نیروهای نظامی سپاه پاسداران در این روز با ادوات سنگین جنگی و شلیک به منازل، محلات مسکونی و تخریب مغازههای شهر مهاباد منتشر شد. گزارشها حاکی از قطع برق، اینترنت و سرویس تلفن در این شهر است. همچنین تظاهرات اعتراضی مردم آزادیخواه ایران در شهرهای گوناگون کشور از جمله ساری، تهران، مهاباد، کرمانشاه، بوکان، کرج، زاهدان، نسیمشهر، تبریز، کامیاران، اردبیل، کنارک، شیراز، پیرانشهر، پاوه، بانه، سنندج، کرمان، ملکان، گلپایگان، میاندوآب، خوی، فرخشهر، اشنویه، تکاب، ایلام، بهشهر، پرند، کریمآباد سقز، قروه، گرمسار، ماسال و… در این رو ادامه یافت و جمعی از بازاریان و کسبه بازار مشترک زاهدان، در حمایت از اجنبی آزادیخواهی مردم، دست به اعتصاب زده و از انجام فعالیتهای روزانهی خود امتناع کردند.
– در این روز خبر رسید مهران توانا ورزشکار ۲۹ سالهی فومنی که در تظاهرات چند روز پیش در شهر صومعهسرا مورد اصابت گلولهی مأموران حکومت قرار گرفته بود، جان باخته است. همچنین پیکر بی جان سیدجواد موسوی، که در چهلم احمد شکراللهی در خوراسگان اصفهان تیر خورده بود، در بیایانهای این شهر پیدا شد. مراسم چهلم اسرا پناهی در آرامستان علیآباد اردبیل با حضور گسترده و شعارهای اعتراضی مردم برگزار شد. خاکسپاری حمیدرضا روحی، معترض ۱۹ ساله که با شلیک نیروهای حکومتی کشته شده بود، در تهران برگزار شد. در شهر مهاباد در استان آذربایجان غربی نیز هزاران نفر در مراسم خاکسپاری کمال احمدپور شرکت کردند. همچنین در بوکان، خاکسپاری هوا جانجان و در پیرانشهر نیز مراسم تشییع و خاکسپاری امیر فراستشاد با حضور گستردهی مردم برگزار شد. در تشییع پیکر سجاد قائمی در شیراز نیروهای نظامی-امنیتی حکومت با شلیک به مردم سوگوار دستکم یک تن دیگر را به قتل رساندند.
یکشنبه ۲۹ آبان
– در این روز برخی از دانشگاههای کشور از جمله دانشگاه علامه طباطبایی، دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، دانشگاه علم و صنعت، دانشگاه تهران، دانشگاه امیرکبیر، دانشگاه آزاد تهران واحد سوهانک، دانشکده روانشناسی خوارزمی، دانشگاه علم و فرهنگ تهران، دانشگاه آزاد تهرانشمال، دانشگاه آزاد نجفآباد اصفهان، دانشکده فیزیک و مهندسی دانشگاه پلیتکنیک تهران، دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی کردستان، دانشگاه رازی کرمانشاه، دانشکده عمران دانشگاه خواجه نصیر و دانشکده هنر دانشگاه مازندران، دانشگاه شهید صدوقی یزد، دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد، دانشگاه ملایر و… صحنهی اعتراضات ضدحکومتی بود. جمعی از دانشجویان دانشگاه هنر شیراز نیز با انتشار بیانیهای اعلام کردند در روزهای ۲۹ و ۳۰ آبان به تحصن خود ادامه میدهند و شماری از اساتید دانشگاه کردستان، در حمایت از اعتراضات سراسری، با سردادن شعارهایی دست به تجمع اعتراضی زدند.
– رئیس هیئت مدیرهی انجمن آشوریان تهران، با تایید فشارهای امنیتی بر شهروندان مسیحی و آشوری در این روز از دستور مقامهای اطلاعاتی و امنیتی حکومت برای مدیریت شهروندان مسیحی و آشوری جهت ممانعت از مشارکت آنها در اعتراضات خبر داد.
– در این روز نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی هنگامه قاضیانی و کتایون ریاحی، بازیگران سینما و تلویزیون را بازداشت کردند. اتهامام این دو بازیگر «همکاری با رسانههای معاند و ضدانقلاب»، «حمایت از آشوبگران» و «تهییج اعتراضات» اعلام شده است. همچنین خبر بازداشت طیبهسادات میرحسینی مجری تلویزیون نیز در این روز منتشر شد.
– بیژن آزاد، شاعر و خواننده در تالش، به همراه فدا آزاد در فومن؛ پرتو شهوندی، دانشجوی دانشگاه تربیت مدرس؛ سمیع آسریس، دانشجوی دانشگاه علوم پزشکی ارومیه؛ شورا فکری دانشآموختهی دانشگاه مازندران در آمل؛ وحید نظیری، دانشجوی دانشگاه تهران؛ لیلا ناصری در بناب؛ امیر محمدامینی، پیمان منصوری، ظاهر مومنی، دیاکو خوزستانی، فایق حسینپور، سینا ایازی، هیدی نازمی، مختار عماره، جواد آیاتی، انور گوران و آریان گوران در مهاباد؛ کارو امیدیانفرد، سیروان کرداری و مبین پاتنی در مریوان؛ یونس مشایخی مهندس کامپیوتر؛ پدرام اسدی شهروند اهل صحنه در رشت؛ حسام عباسی دانشجوی دانشگاه آزاد شهر قدس در تهران؛ سروش یوسفی دانشجوی دانشگاه شهید بهشتی؛ آرش عزیزی، دانشآموز ۱۳ ساله و نجمالدین ویسی، برادر بهاالدین ویسی نوجوان کشتهشده در جریان اعتراضات در جوانرود از جمله بازداشتشدگانی هستند که نامشان در این روز منتشر شده است.
– در این روز خبر رسید عسل محمدی و هیراد پیربداقی، از فعالین کارگری زندانی از دوشنبه ۲۳ آبانماه ممنوعالملاقات و ممنوعالتماس شدهاند.
– در این روز خبر رسید کاظم علینژاد بارائلو، زندانی سیاسی که دوران محکومیت چهار سال و نیمهی خود را با اتهامات «اجتماع و تبانی برای ارتکاب جرم بر ضد امنیت کشور»، «فعالیت تبلیغی علیه نظام» و «اهانت به بنیانگذار جمهوری اسلامی و رهبر» در زندان اوین سپری میکند، بهرغم حمله قلبی و نیاز به عمل جراحی از رسیدگی پزشکی محروم مانده است.
– قرار بازداشت موقت ماندانا صادقی، شاعر و روزنامهنگار آبادانی، که از ۲۷ مهرماه به همراه همسرش رضا محمدی، نویسنده و شاعر، در منزل شخصی خود در آبادان بازداشت شده است، در این روز بار دیگر به مدت ۱۵ روز تمدید شد.
– در این روز اسامی برخی دیگر از بازداشتشدگان بیست و یکمین سالگرد جانباختن سیدخلیل علینژاد دز صحنه منتشر شد: کاکیسعید الماسی، سیاوش کلیایی، کامیاب حیدری، سید علی دکهای، سیدشاهو شاهابراهیمی، افشین عظیمی، میثم عظیمی، حمید زندینژاد، نوید حسنلو، سیدفواد شاهابراهیمی، فائزه رعنایی، نقی رحمانی، معصوم رضوی، حمید افشار، رشید محمدی، بردیا تاجدینی، معراج همتی، امین ملکزاده و فرزاد رحمتآبادی. با احتساب این اسامی شمار بازداشتشدگان یارسان به ۳۰ تن رسید.
– در این روز اعتراضات خیابانی مردم آزادیخواه ایران در شهرهای تهران، اهواز، مهاباد، سنندج، پیرانشهر، خوی، ملکان، زاهدان، اشنویه، بوکان، کرج، دهگلان، اصفهان، مریوان، قم، کرمانشاه، جوانرود، سقز، سردشت، ارومیه، نجفآباد، اراک، ثلاثباباجانی، مشهد، رشت، بندرلنگه، برازجان و … ادامه یافت. همزمان لشکرکشی و سرکوب نظامی مردم در شهرهای کردستان و قطع برق و قطع اینترنت در شهرهای استانهای کرد نشین در این روز گزارش شد. همچنین خبر رسید در جریان اعتراضات در ملکان بیش از ۶۰ تن در این روز بازداشت شدهاند.
– در این روز بهاالدین ویسی ۱۶ ساله و لقمان کاکایی و عرفان کاکایی معلم در جوانرود کشته و بیش از ۱۰ تن دیگر نیز مجروح شدند. همچنین محسن نیازی در دهگلان، طاهر عزیزی و کاروان قدیر شکاری در پیرانشهر، و ستار رحیمی در جریان تیراندازی نیروهای سرکوبگر به سوی شرکتکنندگان در مراسم تشیع پیکر کاروان قادر شوکری در روستای شینآباد پیرانشهر به قتل رسیدند. در مشهد نیز امیر اسعدزاده، که به دلیل شعار نویسی بازداشت شده بود، بر اثر شدت آسیبهای شکنجه پس از بازداشت جان باخت.
– در این روز مراسم چهلم رشید رشیدی در گلوگرد چغاخور چارمحال و بختیاری؛ مراسم خاکسپاری حامد صدیقی جوان ۲۰ ساله اهل افغانستان در درگهان قشم؛ مراسم سوم حامد ملایی در پارسیان هرمزگان؛ خاکسپاری کاروان قادرشکری در پیرانشهر با حضور گستردهی مردم سوگوار برگزار شد. مراسم سوم حمیدرضا روحی در بهشت زهرای تهران با حملهی نیروهای نظامی- امنیتی حکومت و تیراندازی به مردم سوگوار هموراه بود.
دوشنبه ۳۰ آبان
– علی اسداللهی، شاعر و منشی کانون نویسندگان ایران در این روز بازداشت شد. کانون نویسندگان ایران با انتشار اطلاعیهای ضمن اعلام این خبر افزود: «ماموران امنیتی حکومت حوالی ساعت ۱۱ به خانهی علی اسدالهی هجوم بردهاند، پس از تهدید سرایدار با اسلحه، وارد آپارتمان شدهاند و او را بازداشت کردهاند.
ماموران پس از تفتیش خانه و ضبط لوازم الکترونیکی اسدالهی و همسرش او را به محل کارش بردهاند و آنجا را نیز تفتیش کردهاند. به نقل از خانوادهی اسدالهی دستور بازداشت او را شعبهی ۲ دادسرای اوین صادر کرده است.»
– دانشجویان دانشکدهی علوم مالی دانشگاه خوارزمی، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، دانشکدهی ادبیات دانشگاه علامه، دانشکدهی علوم اجتماعی و دانشکدهی فیزیک دانشگاه تهران، دانشگاه هنر شیراز، دانشگاه خوارزمی، دانشکدهی فیزیک دانشگاه مازندران و دانشگاه خواجهنصیرالدین طوسی، در این روز با برپایی تجمع و ادامهی تحصن به اعتراض پرداختند. همچنین جمعی از دانشجویان دانشگاه مازندران با انتشار بیانیهای در این روز کلاسهای درس را تحریم کردند.
– ۲۵۰ مترجم ایرانی، با انتشار بیانیهای در این روز ضمن حمایت از اعتراضات مردم ایران، از تلاش خود برای شکستن سد سانسور خبر دادند.0 در این بیانیه آمده است: «ما از امروز کتابهایی را که این سدها [سانسور] سالها مانع رسیدنشان به شهروندان شدهاند از هر راهی که بتوانیم بدون سانسور منتشر خواهیم کرد.»
– روزنامهی جهان صنعت به دلیل انتشار عکس و مطلبی دربارهی کیان پیرفلک در این روز توقیف شد. همچنین خبر رسید سیدمصطفی جعفری، خبرنگار خبرگزاری ایلنا در قزوین با حکم دادگاه ممنوعالکار و ممنوعالخروج شده است.
– در این روز خبر رسید رقیه (مهوین) بیگدلی، شهروند بازداشتی ساکن کرج بهرغم وضعیت وخیم جسمی از رسیدگی پزشکی محروم مانده است. او با گذشت ۲۵ روز از زمان بازداشت همچنان در زندان قرچک به سر میبرد و به گفتهی نزدیکانش «چشم او دچار عفونت شدید شده است و نیاز جدی به عمل جراحی دارد.»
– در این روز خبر رسید سها مرتضایی، فعال صنفی دانشجویی سابق و دبیر اسبق شورای صنفی کل دانشگاه تهران، هنگام رفتن به محل کار «با ضرب و جرح شدید» مأموران حکومت بازداشت شده است.
– عبدالعزیز اربابی، استاد دانشگاه آزاد و امام جماعت مسجد جامع قدیم نیکشهر؛ علی محتشمزاده و فاطمه کیانی در اهواز؛ فرزاد صلواتی در سنندج؛ عیسی ابراهیمزاده در اشنویه؛ محمدسعید امیری دانشجوی دانشگاه رازی کرمانشاه؛ امیر نصر آزادانی، بازیکن سابق فوتبال تیمهای تراکتور و ذوب آهن؛ و شبگرد گولابی، فعال محیط زیست در سنندج از جمله بازداشتشدگان در این روز هستند که نامشان منتشر شده است.
– کنگرهی کنفدراسیون بینالمللی اتحادیههای کارگری در این روز قطعنامهای در محکومیت سیاستهای سرکوبگرانهی حکومت و در همبستگی با مبارزات کارگران، تشکلهای صنفی و زنان ایران تصویب و منتشر کرد.
– شماری از کارکنان بیمارستان فیروزگر تهران در این روز در اعتراض به بازداشت گشین سعیدی، پرستار این بیمارستان که اول آبان بازداشت شده بود، دست به تجمع زدند.
– در این روز خبر رسید یک رستوران واقع در خیابان شریعتی تهران و یک کافه رستوران در مشهد به دلیل آنچه «حمایت از تیم فوتبال انگلیس» عنوان شده است، با دستور قضایی پلمب شدهاند.
– خانهی سینما ایران با انتشار بیانیهای در این روز به ادامهی خشونتها علیه مردم ایران و احضار و بازداشت پی در پی اعضای خود اعتراض کرد و هشدار داد که اگر سینماگران بازداشتی فوراً آزاد نشوند از اعضای خود خواهد خواست که دست به اعتصاب بزنند.
– محکومیت مصطفی آلاحمد، فیلمساز به ۶ سال و ۴ ماه حبس تعزیری، پرداخت جزای نقدی، ۲ سال ممنوعیت خروج از کشور و سایر محرومیتهای اجتماعی، در این روز در دادگاه تجدیدنظر استان تهران عینا تایید شد.
– در این روز خبر رسید میلاد سنایی، شهروند بهائی ساکن ساری بهرغم گذشت ۲۷ روز از زمان دستگیری، کماکان در بازداشت به سر میبرد و از حق ملاقات و دسترسی به وکیل محروم است. نزدیکان او اعلام کردهاند: «دلیل بازداشت او صرفا انتشار چند استوری در اینستاگرام عنوان شده است و نیروهای اطلاعاتی در تلاش برای گرفتن اعتراف اجباری یا به قول خودشان «همکاری» او هستند.»
– اعتراض و تظاهرات خیابانی مردم آزادیخواه ایران در این روز در شهرهای گوناگون کشور از جمله پیرانشهر، مهاباد، جوانرود، سنندج، تهران، کرج، بوشهر، میاندوآب، ایلام، تکاب، قزوین، کامیاران، دهگلان، ثلاث باباجانی، بانه، بندرعباس، گچساران، بناب، زاهدان، روانسر، دهلران، سقز، رشت، مشهد و تایباد ادامه داشت. نیروهای نظامی- امنیتی در جوانرود و پیرانشهر با شلیک مستقیم تیر جنگی و استفاده از ادوات سنگین نظامی تعداد زیادی از معترضین را کشتند و مجروح کردند. با این وجود اعتصاب بازاریان و کسبه شهر مریوان نیز ادامه داشت. اینترنت در ۱۳ شهر کردستان نیز برای دومین روز متوالی به طور کل قطع بود. همچنین گزارش شد برق محلات مسکونی نیز قطع شده است.
– در این روز خبر قتل اسماعیل گلعنبر و هفت تن دیگر بر اثر شلیک مستقیم گلولهی جنگی مأموران حکومت در جوانرود و نیز کورش پاژخ، جوان اهل اسلامآباد غرب در شهرک الهیه کرمانشاه منتشر شد؛ آرام مجد، به ضرب گلوله در قائمشهر به قتل رسید؛ همچنین مراسم خاکسپاری کاروان قادرشکری در پیرانشهر؛ عرفان کاکایی و بهالدین ویسی و مسعود تیموری در جوانرود؛ آرمان عبادی در مرودشت؛ مراسم خاکسپاری رضا شرفی در سیسخت؛ مراسم چهلم سینا نادری در کرمانشاه و مراسم خاکسپاری علی مولایی در ایذه با حضور گستردهی مردم سوگوار برگزار شد.
سهشنبه ۱ آذر ۱۴۰۱
– در این روز شماری از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی کردستان، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه علم و صنعت، دانشگاه شیخ بهایی اصفهان، دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل، دانشکده هنرهای کاربردی دانشگاه هنر تهران، دانشکدهی روانشناسی دانشگاه تهران، دانشگاه شهید بهشتی، دانشگاه صنعتی شریف، دانشکدهی ادبیات دانشگاه رازی کرمانشاه، دانشگاه خلیجفارس بوشهر، دانشکده هنر دانشگاه گیلان، دست به تجمع اعتراضی زدند. شورای انضباطی دانشگاه صنعتی شریف، با انتشار اطلاعیهای در این روز از تعلیق ۱۰ تن از دانشجویان این دانشگاه خبر داد. جمیل بهرامی از اساتید مهندسی عمران-آب دانشگاه کردستان پس از قرائت پیام اساتید این دانشگاه در این روز، توسط نیروهای حکومتی ربوده شد.
– مدیر مسئول روزنامهی جهان صنعت در این روز به دادسرای تهران احضار و تفهیم اتهام شد. این روزنامه پس از انتشار مطلبی به نقل از صادق زیباکلام و اظهاراتی علیه نیروی انتظامی در ارتباط با اعتراضات، توقیف شده بود.
– در این روز خبر رسید گذرنامهی رضا دُرمیشیان، نویسنده و کارگردان سینما، در فرودگاه توقیف و او ممنوعالخروج شده است. همچنین سمانه بابازاده، هنرمند و بازیگر ساکن تبریز که از ۲۲ آبان در بازداشت بود، با تودیع قرار وثیقه در این روز موقتاً تا پایان مراحل دادرسی از زندان مرکزی تبریز آزاد شد.
– کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل، در این روز ضمن اشاره به برخورد خشونتآمیز با معترضان و ارائه آمار از کشته شدن بیش از ۳۰۰ تن از معترضین از جمله بیش از ۴۰ کودک در جریان اعترضات سراسری، وضعیت ایران را «بحرانی» توصیف کرد و خواستار «رسیدگی به حقوق شهروندان ایران برای برابری و کرامت آنها به جای استفاده از سرکوب بیشتر معترضین» و همچین «آزادی بازداشتشدگان و لغو فوری مجازات اعدام» شد.
– در این روز خبر رسید حمید رحمتی، معلمی که به دلیل در دست داشتن پلاکاردی با مطالبهی «امنیت کجاست؟» مقابل خانهاش بازداشت شده بود، به «اغوا و تحریک مردم به جنگ و کشتار با یکدیگر به قصد بر هم زدن امنیت کشور» و «فعالیت تبلیغی علیه نظام» متهم شده است.
– در این روز خبر رسید شهروز سلیمانیان، فعال مدنی ترک آذربایجانی، در دادگاه کیفری پارسآباد به اتهام «اخلال در نظم و آسایش عمومی از طریق تشویش اذهان عمومی» به پنج میلیون تومان جزای نقدی بدل از ۳ ماه حبس تعزیری محکوم شده است.
– در این روز خبر رسید کامیار حبیبی، شهروند بهائی محبوس در زندان قزلحصار کرج که ۷۳ روز از بازداشتش میگذرد، بهرغم نیاز پزشکی از دسترسی به داروهای مورد نیاز خود محروم مانده است.
– سخنگوی قوهی قضاییه جمهوری اسلامی در این روز از صدور یک هزار و ۱۱۸ کیفرخواست برای بازداشتشدگان اعتراضات اخیر در تهران خبر داد و اعلام کرد: «در کل کشور تاکنون برای ۲ هزار و ۴۳۲ نفر از بازداشتشدگان اعتراضات رای بدوی صادر شده است».
– در این روز شبکهی خبری سی ان ان با انتشار «گزارشی تحقیقی» از آزار جنسی و تجاوز به شماری از بازداشتشدگان اعتراضات سراسری اخیر به دست نیروهای نظامی و امنیتی حکومت خبر داد.
– روحاله نخعی و علیرضا خوشبخت، دو روزنامهنگار زندانی، در این روز به زندان تهران بزرگ منتقل شدند.
– حسین برزو، دانشجوی دانشکدهی علوم اجتماعی علامه طباطبایی؛ آیدین محسننژاد در خوی؛ فائزه عبدیپور، فعال صنفی دانشجویی سابق و دانشجوی ارشد دانشگاه مازندران؛ سعید سلطانپور از دراویش گنابادی در کرج؛ ژیلا خیر، فعال صنفی معلمان استان فارس در کازرون؛ مجتبی عباسی، نویسنده، شاعر و معلم در بندر گناوه؛ بیژن رستمی در سنندج؛ داريوش دارابی فعال مدنی و زندانی سیاسی سابق در اراک؛ ئالان فتحی دانشجوی دانشگاه علوم پزشکی کردستان؛ محمدرضا راستی دانشجوی دانشگاه یزد؛ عبدالباسط ریگی، ورزشکار در خاش؛ فرزاد نظامدوست، شهروند اهل بیرجند و ساکن زاهدان؛ حسان بابامیر، دانش آموختهی دانشگاه هنر تهران؛ ساناز تفضلی، شهروند بهائی، در مشهد؛ محمد بابولی، محمدطاهر احمدیاقدم، هیمن سرگلی، محمد خلیلی، پیمان روزخون و سمکو دودکانلو، در روستای کوسه کهریز مهاباد از جمله بازداشتشدگان در این روز بودند که نام آنها منتشر شده است. همچنین در اینروز از سنندج خبر رسید که نیروهای امنیتی، اشکان مروتی، ورزشکار معترض و مجروح را از بیمارستان کوثر این شهر ربودهاند.
– تظاهرات اعتراضی مردم آزادیخواه در این روز در آشار شهرهای مهگس، تهران، نسیمشهر، مهاباد، پیرانشهر، زاهدان، سبزوار، شهرری، اندیمشک، دهگلان، دزفول، تایباد، آشار مهرستان، شهر مُهر، پُدل هرمزگان، ارومیه و روستای بزرگ نازلو، شهر ری، زریوار، قوچان، خمینی شهر و … ادامه یافت و بازاریان و کسبهی جوانرود و دیزج مرگور ارومیه نیز با اعتصاب و بستن دکانها در این روز حمایت خود را از جنبش آزادیخواهی مردم اعلام کردند.
– در این روز خبر کشته شدن ریباز صالحیوند در مهاباد و سعدی شاهرخیفر در بوکان منتشر شد.
– مراسم هفتم سپهر اسماعیلی، از کشتهشدگان اعتراضات در قزوین و مراسم کاروان قادرشکری در پیرانشهر در این روز با حضور گستردهی مردم برگزار شد.
چهارشنبه ۲ آذر
– کانون نویسندگان ایران در این روز بیانیهای با عنوان «سرکوب خونین و مقاومت مردم کرد» منتشر کرد. در بخشی از این بیانیه آمده است: «آنچه امروز بر مردم کرد میگذرد ادامهی سالها سرکوب و شکنجهی سیستماتیک حاکمیتی چهل و چند ساله است که با اقلیتستیزی و ایجاد ناامنی و دستگیری و اعدام مخالفان، سعی در یکپارچهسازی زبان و باورهای مذهبی و آئینی دارد».
– اعتراضات دانشجویی در این روز در دانشکدهی ادبیات دانشگاه علامه، دانشکدهی ریاضی دانشگاه صنعتی امیرکبیر، پردیس هنرهای زیبای دانشگاه تهران، دانشکدهی معماری و شهرسازی دانشگاه هنر اصفهان، دانشگاه کردستان، دانشگاه هنر و معماری پارس تهران، دانشگاه مدنی آذربایجان و… ادامه داشت. در این روز جمعی از اساتید، دانشجویان و کارکنان دانشگاه کردستان در اعتراض به سرکوب خشونتآمیز مردم کردستان در محوطهی این دانشگاه تجمع کردند. جمعی از دانشجویان زبان و ادبیات فارسی دانشگاه تهران با انتشار بیانیهای در این روز در اعتراض به «اتفاقات اخیر» اعلام کردند: «به مدت یک هفته، از شرکت در کلاسهای درس خودداری خواهند کرد». ۷۲ تن از اساتید دانشگاه چمران اهواز نیز با انتشار نامهای سرگشاده خطاب به رئیس این دانشگاه «رفع فوری تعلیق و ممنوعالورودی و سایر محدودیتهای اعمال شده برای دانشجویان و آزادی فوری دانشجویان بازداشت شده» را خواستار شدند.
– در این روز خبر رسید سارینا قرابت، فائزه جوادی، شیوا کیانفر، پارسا دستمالچی و سونیا ستوده از بازداشتشدگان اعتراضات سراسری، به اتهامهای «اجتماع و تبانی به قصد برهم زدن امنیت ملی» و «تبلیغ علیه نظام جمهوری اسلامی» توسط شعبهی ۳ دادگاه انقلاب ارومیه مجموعا به ۲۱ سال حبس محکوم شدهاند.
– اسامی آلان فتحی، اهل تکاب و میلاد مرادی، اهل پاوه، دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی سنندج؛ رضا اسدآبادی، خبرنگار حوزه کارگری ایلنا؛ صهیب نادری و همسرش بیان صالحی، فعالان مدنی_کارگری در سنندج؛ مولوی فضلالرحمن ریگی (مفتی) در ایرانشهر؛ فریده مرادخانی، فعال مدنی در تهران؛ مرتضی نبات زهی، راننده مولوی عبدالغفار نقشبندی امام جمعه موقت راسک؛ مرتضی نبات زهی، در راسک؛ سیامک منبری دانشجوی مقطع دکترای دانشگاه آزاد مشهد؛ مجید شیعه علی، دانشجوی مقطع دکترای دانشگاه آزاد سنندج؛ کیومرث شهنوازی در خاش؛ بیژن آزاد، خواننده و پسرعموی او، فدا آزاد از اهالی روستای شولم از توابع شهرستان فومن؛ اسامە عزیزی ۱۶ ساله در جوانرود به عنوان تعدادی از بازداشتشدگان در این روز منتشر شد. همچنین فرماندهی سپاه شهرستان پردیس استان تهران از بازداشت یک شهروند بدون ذکر نام و هویت او، به دلیل ارسال تصاویر به رسانههای خارجی، خبر داد.
– در این روز خبر رسید سها مرتضایی، دبیر اسبق شورای صنفی کل دانشگاه تهران و فعال صنفیدانشجویی سابق، جهت تحمل حکم ۳ سال و ۸ ماه حبس، به زندان اوین منتقل شده است.
– حسن عباسی، روزنامهنگار در این روز در دادگاه کیفریِ یک استان کرمان از اتهامات «افترا» و «نشر اکاذیب» تبرئه شد. همچنین نوید جمشیدی روزنامهنگار و سردبیر وبسایت آسیا نیوز از زندان آزاد شد.
– در این روز جلسهی بازپرسی دو تن از فعالین مدنی ترک آذربایجانی برگزار شد. عسگر اکبرزاده به «تبلیغ علیه نظام جمهوری اسلامی» و سعید صادقیفر به «اجتماع و تبانی به قصد برهم زدن امنیت ملی» متهم شد.
– شماری از روحانیون اهل سنت ارومیه با انتشار بیانیهای در این روز ضمن حمایت از اعتراضات مردم، به برخورد خشونتآمیز نیروهای امنیتی-انتظامی با معترضان اعتراض کردند.
– اعضای هیئتمدیره و بازرسان کانون نمایشنامهنویسان و مترجمان تئاتر ایران با انتشار بیانیهای در این روز، با اشاره به بازخواستشدن به دلیل درخواستشان از نیروی انتظامی برای پرهیز از خشونت در برابر معترضان، «در همراهی با مردم» استعفا کردند.
– نزدیکان آیدا راستی قلاتی در این روز اعلام کردند «بازجویی او از ۸ روز پیش تمام شده و این شهروند بهائی کماکان از حق دسترسی به وکیل محروم است.» همچنین در خبرها آمده با وجود تعیین وثیقه برای او، مسئولان تاکنون از اعلام و قبول وثیقه خودداری کردهاند.
– فریده مرادخانی در این روز جهت اجرای حکم حبس بازداشت شد. به گفتهی نزدیکان این فعال مدنی «او در هنگام مراجعه به دادسرای اوین جهت اجرای حکم حبسش بازداشت و به زندان منتقل شده است. فریده مرادخانی اخیرا به ۱۵ سال حبس محکوم شده بود.»
– ملیحه جعفری، دانشجوی دانشگاه تهران و از بازداشتشدگان اعتراضات آبان ۹۸ با پایان دوران محکومیت خود در این روز از زندان اوین آزاد شد. ملیحه جعفری، از خردادماه سال جاری دوران محکومیت شش ماههی خود را در بند زنان زندان اوین سپری میکرد.
– ضمن تداوم اعتراضات شبانه در برخی از شهرها، در این روز مقاومت مردمی در بوکان، سنندج، پیرانشهر مهاباد، جوانرود و سقز در فضای سنگین نظامی- امنیتی ادامه پیدا کرد و ماموران حکومت به خانهها هجوم بردند. در این روز اعتراضات خیابانی در نقاط گوناگون کشور از جمله مشهد، کرمانشاه، تهران، زاهدان، لنگرود، ارومیه، اندیشه کرج، زنجان، دهدشت، ادامه داشت. همچنین در ثلاث باباجانی، کرمانشاه، بوکان و سقز، کامیاران، شهرک زیوه ارومیه، چراغبرق تهران، بازار و شهر در اعتصاب بود.
– در این روز مراسم خاکسپاری جواد اسعدزاده که به دلیل شعارنویسی در مشهد بازداشت و زیر شکنجه در بازداشتگاه کشته شده بود، مراسم خاکسپاری حسین زرینجویی در خرم آباد لرستان، مهدی کابلی کفشگیری کودک ۱۵ ساله در گرگان و مراسم خاکسپاری کورش پاژخ در سرپل ذهاب برگزار شد.
پنجشنبه ۳ آذر
– دانشجویان رشتهی نمایش دانشکدهی هنر و معماری دانشگاه آزاد تهران واحد سوهانک، دانشگاه آزاد تهران واحد علوم تحقیقات، دانشکدهی اقتصاد دانشگاه تهران و دانشگاه کردستان با برپایی تجمع و تحصن در این روز با اعتراضات مردم آزادیخواه ایران همراهی کردند. ۲۰۰ تن از اعضای هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با انتشار نامهای سرگشاده خطاب به ریاست دانشگاه، خواستار «آزادی دانشجویان بازداشت شده»، «لغو احکام انضباطی» و «ممانعت از ورود نیروهای لباس شخصی به محیط دانشگاهها» شدند. همزمان از دانشگاه شهید بهشتی تهران خبر رسید دکتر محمد راغب، عضو هیئت علمی دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دکتر نگار ذیلابی، عضو هیئت علمی دانشکده الهیات و ادیان و دکتر اسلام ناظمی، عضو هیئت علمی دانشکده مهندسی و علوم کامپیوتر این دانشگاه ممنوعالورود شدهاند.
– در این روز خبر رسید سیاوش حیاتی سخنگوی «مجمع مشورتی فعالان مدنی یارسان»، در دادگاه انقلاب کرمانشاه به اتهام «فعالیت تبلیغی علیه نظام» به یک سال حبس تعزیری محکوم شده است.
– در این روز محمودزاده، نمایندهی مهاباد در مجلس شورای اسلامی، از احضار خود به مراجع قضایی به دلیل انتشار مطالبی در حمایت از مردم معترض این شهر، خبر داد.
– در این روز خبر رسید قرار بازداشت حمید جعفری، نویسنده، معلم و مربی فوتبال که به اتهام «اخلال در نظم مدرسه» و «اقدام علیه امنیت ملی» از ۲۷ مهر در زندان یزدل کاشان بهسر میبرد، تمدید شده است.
– محمدولی حیدربیگی، از مجروحان جنگ ایران و عراق که از ۲۸ آبان در بازداشت بهسر میبرد، در اعتراض به عدم رسیدگی به مطالبات خود در زندان صفرآباد زنجان از این روز دست به اعتصاب غذا زد.
– وریا غفوری، بازیکن تیم فولاد خوزستان؛ صهیب نادری و بیان صالحی از فعالین مدنی و کارگری در سنندج؛ امید آراسته، بهنام آراسته، امین امینینژاد، دانیال رستگار، فرشاد درستکار و ادهم درستکار به دلیل انتشار مطالبی در اینترنت، در شهر گروک واقع در شهرستان سیرک؛ فرشید حسنزهی، جمشید حسنزهی، امید حسنزهی، اسماعیل حسنزهی و بهزاد حسنزهی در زاهدان؛ بشیراله وردی، شهروند بهائی، در تهران و ادیب منوچهری در پاوه از افرادی هستند که در این روز بازداشت و اسامی آنان منتشر شده است. پژمان راهبر روزنامهنگار ورزشی نیز برای مدت کوتاهی در این روز بهدست نیروهای امنیتی بازداشت شد.
– در پی هجوم نیروهای امنیتی به جلسهی «شبکهی یاری کودکان کار»، در این روز آمنه زمانی، نقاش و فعال حقوق کودکان، بازداشت شد.
– محمد مقیمی وکیل دادگستری در این روز اعلام کرد: «بنابر شواهد، احتمال صدور حکم اعدام به اتهام «افساد فیالارض» علیه توماج صالحی وجود دارد.»
– جاوید رحمان، گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل در امور ایران با اشاره به آمار جانباختگان در جنبش آزادیخواهی مردم ایران، در نشست اضطراری شورای حقوق بشر سازمان ملل گزارشی در رابطه با وضعیت ایران ارائه داد. در جریان این نشست، قطعنامهی تشکیل کمیتهی حقیقتیاب بینالمللی درباره «سرکوب خشونتبار اعتراضات مردمی در ایران» با ۲۵ رای موافق تصویب شد.
– در این روز خبر قتل حکومتی شمال خدیری در ارومیه و هیمن امان در بوکان منتشر شد. همچنین ماهک هاشمی ۱۶ ساله، با ضربات باتوم در شیراز کشته شد.
– مراسم یادبود فواد محمدی از جانباختگان جنبش آزادیخواهی مردم؛ مراسم هفتم برهان کرمی در روستای چروسانه از توابع شهرستان کامیاران؛ مراسم یادبود محسن نیازی از جانباختگان دهگلان؛ مراسم هفتم حمیدرضا روحی در تهران و خاکسپاری دانیال پابندی نوجوان ۱۷ سالهی اهل سقز با حضور گستردهی مردم سوگوار و سردادن شعارهای اعتراضی در این روز برگزار شد.
– در پی انتشار فراخوانهایی در حمایت از مردم کردستان در این روز علاوه بر اعتصابات گستردهی بازار و کسبهی شهرهای کردستان، روانسر، بانه، جوانرود، کامیاران، سقز، سنندج، دیواندره، پیرانشهر، ثلاث باباجانی، قروه، سرپل ذهاب، ارومیه و دزفول، زاهدان و… اعتراض و تظاهرات خیابانی مردم آزادیخواه در شهرهای گوناگون کشور از جمله تهران، کرج، اصفهان، رشت، مشهد، بوشهر، راسک، اسلام آباد، کرمانشاه، پیرانشهر، ثلاث باباجانی، سقز، زاهدان، اهوار، پرند، مُهر، ایلام، ملایر، دهدشت، همدان، تنکابن و… نیز ادامه یافت.
Comments
آزادی بیان در هفتهای که گذشت <br>(۲۸ آبان تا ۴ آذر ۱۴۰۱) — بدون دیدگاه
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>