بهروی از کار در زندان های جمهوری اسلامی به شیوه اسرای جنگی – مهدی کوهستانی
بهروی از کار در زندان های جمهوری اسلامی به شیوه اسرای جنگی
در ۱۲ سال اخیر، حدود یک میلیون زندانی در ۲۰۰ رشته از صنایع دستی مختلف مانند خیاطی، فرش، چرم٬ کارگاههایی همچون آشپزخانه، آرایشگاه، کارگاههای صنعتی، ساختمانی، کشاورزی کار کرده اند. در ۲۷ آبان امسال٬ سخنگویی سازمان های زندان کشور اعلام کرد: “فرش ۴۸ متری که دارای طرح خطیبی و از جنس کرک و طرح گل ها از جنس ابریشم می باشد؛ طی ۸ماه توسط ۳۰ زندانی به ارزش بالغ بر ۷ میلیارد ریال بافته شده است”. چند درصد از این هفت میلیارد که آن ارزش گفته شده هم دروغ است نصیب خود کارگران می شود؟ در کجا بفروش می رسد؟ حتما خانواده و شرکای فرش فروش وزیر امور خارجه عراقچی می توانند به این سوال ها جواب دهند.
دلیل نوشتن این یادداشت:
از اوایل سال های دهه شصت تا به امروز ما اطلاعات بسیار کمی از استفاده از زندانیان همانند اسیران جنگی و بکارگیری آنها در تولید محصولات را داریم و اگر امروز کسی از ما سوال کند که ابعاد وسیع این جنایات چیست و اطلاعات امان چقدر است؟ باید اذعان داشت که اطلاعات ما از این فاجعه در حد دیدن چشمی دری است که کوره های آدم سوزی آشویتس می دیدند وجود دارد. اینکه درآمد و سود کار این اسرا (با عرض معذرت از نام زندانیان شریف) به جیب چه نهادها و افرادی و در کدام کشور واریز می شود نامعلوم است. اما می توان تا حدودی به این وضعیت اسفبار پرداخت و باید درخواست کرد که نهادهای بسیاری که تحت نام حقوق بشر فعالیت می کنند به این امر نیز بپردازند و در گزارشات حقوق بشر خودشان پرده از ابعاد این جنایت بردارند. تشکلات مستقل کارگری حتما در سازمان جهانی کار یقه نمایندگان اطاق بازرگانی را خواهند گرفت ولی این امر از این جهت مهم است که کمتر زندانی بدون استثنا بتواند از رفتن به اردوگاه کار اجباری اجتناب کند. براساس اطلاعات محدود زندانیان آزاد شده٬ همه زندانیان مجبور به بیگاری هستند و چنانچه زندانی از رفتن به کار اجباری امتناع کند سریعا تنبیه می شود و به ندامتگاهی فرستاده می شود که از هیچ امکانی برخوردار نیست. زندانی از وسایل گرمای٬ حمام٬ بهداشت و از روی تخت خوابیدن محروم می شود. دستمزدی که به اکثر آنها داده می شود گاه با آن می تواند سیگار بخرند٬ شاید هم مواد غذایی بسیار محدود. اگر صدایشان بلند شود سریع به بخش روانی زندان منتقل می شوند و با زدن متادون زیاد شبانه خاموش اشان می کنند که تعداد زندانیانی که هر روز جنازه اشان از زندان بیرون می آید دلیلی است بر این مدعا. در زمانی که میلیون ها نفر بیکار هستند و از حقوق خودشان آگاه هستند و مبارزه می کنند٬ استفاد از اسیران بهترین نحوه درآمد برای حاکمان و قدرتمندان به امری عادی تبدیل شده است و بعنوان اولین کشوری می توان دید که در نشریات اش مقاله می نویسند و با افتخار در چند سال گذشته از بیشتر شدن این نوع فعالیت اقتصادی نام می برند٬ چرا که با استفاده از قوانین غیر انسانی برای ساخت و استفاده از کار تا حد مجانی در این صنعت نان می برند. اطاق های بازرگانی و سپاه زندان را می سازند و شرکت های وابسته تولیدات آنرا بفروش می رسانند و حتما در بورس شرکت هایشان هست و پول صندوق های بازنشستگی هم در آن موجود است. متاسفانه این صنعت درآمد زا برای قدرتمداران محصول سیستم اقتصادی-امنیتی است٬ شعارشان این است که سیستم قضایی زندانی تحویل بدهد و آنها کار و مکان برایش دارند.
تاریخچه:
تاسیس اولین نهاد نظمیه در ایران به سال ۱۲۵۷ بر می گردد و بمرور اداره نظمیه تهران به درخواست ناصرالدین شاه قاجار از دولت اتریش و سپس آمدن کنت آنتوان دمونت فورت ایتالیای به شکل نظامند در آمد که به بررسی وضع شهر تهران بپردازد که با چهارصد پلیس پیاده و شصت پلیس سوار وجود داشت. البته آنتوان کنت کتابچه قانون کنت را در هفت بند تصویب کرد که در بند چهار آمده است ” پلیس باید در کمال دقت مواظبت داشته باشد درخصوص نظافت و تمیزی شهر و وضع ساختن عمارات و نظم و روابط کوچهها و همچنین باید در باب آذوقه و آب مردم منتهای مواظبت را داشته باشد و همیشه باید احتیاط قحط و غلا را ملاحظه نماید و ایضا در باب روشنایی شهر مسئول است. به مرور زمان ما شاهد تاسیس زندان نظمیه تهران در ۱۲۹۷ بعد از زندان بنام قصر (موزه عبرت امروز) در ایران در تاریخ ۱۱ آذر ماه ۱۳۰۸ به فرمان رضا شاه با ۸۰۰ زندانی در ۱۹۲ اطاق هستیم. وقتی در سال ۱۳۱۵ کار برای زندانیان تشکیل شد، هیات وزیران وقت در سال ۱۳۲۰ بنگاه تعاون، حرفهآموزی و صنایع زندانیان را تأسیس کرد که بعد از سال ۵۷ نام آن تغییر یافت و اکنون هم تمام رسالتش همین است که از کار تا حد مجانی کارگران استفاده کند!.
سابقه استفاده از اسرا:
چرا از لغت اسیر استفاده می کنیم زیرا دادگاههای ایران در عرف بین المللی و برای روزگار حاضر نیست و هیچگونه نظراتی بین المللی بر آن وجود ندارد و هیچ نهاد بین المللی حق بازدید از زندان ها را ندارند بخصوص سیاهچال های که زیر زمین حفر کرده اند و زندانی حق دفاع ندارد٬ هر گونه اتهامی را با فشار به زندانی تحمیل می کنند بر آن اساس برگه بازجویی با امضای زندانی را در پرونده می گذارند و بازجو و بازپرس حکم حاکم شرع را دارند و بدون هیچ ضابطه ای حکم زندان تعیین می کند. ( تنها مقایسه کنیم زمان و نحوه بررسی دادگاههای تروریست های ایرانی مانند نوری٬ نقاش٬ اسدی را با دادگاههای حاکمان شرع ایران در چند دقیقه را). دادگاههای کشورهای غربی برای قاتل هم حق می گذارد ولی در ایران یک جوان برای برای چند گرم حمل مواد مخدرحکم چه زندان طولانی در نظر می گیرند ولی فرماندهان سپاه که این مواد را تولید می کنند یکی از آنها تا بحال دستگیر نشده است. پس بر این اساس است زندان های ایران تبدیل شده به اردوگاههای کار اجباری برای جوانان؟ چرا نیروهای امنیتی با استفاده از تجربه های مانند اردوگاههای کار اجباری انگلیس در آفریقای جنوبی، ایرلند، فلسطین، مالایا و کنیا که در سال های ۱۸۹۹ برای شکستن مخالفان بکار می برده می شد٬ استفاده می کند. البته نمونه این شرایط امروز در ایران را باید در دهها اردوگاههای کار اجباری فاشیست آلمان در آلمان و دیگر کشورهای اروپایی دید٬ البته شرکت جهانی لوازم خانه و اداره ایکهآ که تولید کننده بیش از ۱۲۰۰۰ کالای مصرفی خانگی است از زندانیان سیاسی آلمان شرقی استفاده می کرده است که تا به امروز هم به زندانیان سیاسی سازمان امنیت اشتازی آلمان شرقی که دهه هفتاد و هشتاد میلادی در زندان برای این شرکت کار می کردند غرامت پس می دهد٬ البته بیگاری اسیران امریکای در کارخانه میتسوبیشی در ژاپن٬ هم بوده است و می شود مثالهای بسیاری دیگر هم آورد ولی قوه قضاییه ایران از این تجارب استفاده می کند و تازه منت هم می گذارند که خرج زندگی زندانیان را تامین می کنند! و کاری یادشان می دهند برای بعد از مرخص شده از زندان
سیر تحول:
در کمتر از یکصد سال از تاسیس یک زندان امروز تعداد زندان های کشور به ۲۱۳ عدد رسیده است و در چند ماه گذشته پروژه زندان سازی یا کارخانه های بیگاری روبه فزونی گذاشته شده است و بزودی تعداد زندان ها از تعداد کارخانجات بسته شده در چند سال گذشته بیشتر می شود. حال بگذریم که این آمارهای نادرست است چون براساس گزارشات بین المللی ۳۹ زندان مخفی در ایران وجود دارد که در هیچ جا نامی آز آنها در آمارهای زندان های رژیم نیست. حال در کنار این زندان های موجود تعداد زندان های مخفی شامل خانه های امن نهادهای ۱۷گانه امنیتی٬ خانه های امن با شماره پلاک معروف هستند. این شرایط نشان می دهد که رشد این حجم از زندان ها و زندانیان در ۴۶ سال گذشته از سرکوب و حذف گذر کرده است و در یک تحول افسار گسیخته به مکانی برای درآمد نهادهای امنیتی-اقتصادی تبدیل شده است. البته در کنار این زندان ها گفته شده باید اردوگاههای زندانیان مواد مخدر را هم اضافه کرد٬ بر اساس گزارش دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر درباره اردوگاه اجباری محکومان مواد مخدر امروز در مقایسه با اوایل دهه نود شمسی که گزارش خرده فروشی روزانه ۲۰۰ میلیاردی مواد مخدر در کشور بود بسیار بیشتر شده است و ایران اولین کشور دنیا در پخش مواد مخدر جا است. از سال ۷۶ که قانونی تصویب شده است که روند احداث این اردوگاهها در این سالها کند بوده است و باید بیشتر شود دلیل اش در کارخانه سازی است و این درحالی است که براساس سخنان مسئولان سازمان زندانها و ستاد مبارزه با مواد مخدر، اگر این اردوگاهها شروع به کار کنند، تعداد زیادی از محکومان مواد مخدر که زندانهای کشور را اشغال کردهاند به این اردوگاهها و با شرایط بهتری نگهداری شوند!؛ موضوعی که البته چند سالی است در رابطه با سیاستهای حبسزدایی دنبال میشود (یعنی کار در خارج از زندان و خوابیدن در منزل). همین چند وقت پیش «اصغر جهانگیر»، رئیس اسبق سازمان زندانها از انتقال ۳۸هزار زندانی به ۷ اردوگاه محکومان مواد مخدر در صورت تکمیل و آمادهسازی این اردوگاهها خبر داد. او گفت که سازمان زندانها برای تفکیک جمعیت کیفری و طبقه بندی جرایم به ویژه با هدف جدا سازی محرومین جرایم مرتبط با مواد مخدر، ساخت ۷ اردوگاه بزرگ را در دستور کار دارد: «این ۷ اردوگاه در مجموع، ظرفیت نگهداری ۳۸هزار زندانی را دارا هستند. با راهاندازی اردوگاههای یادشده، سرانه اسکان زندانیان افزایش قابل توجهی خواهد داشت و مشکلات مربوط به نگهداری زندانیان مواد مخدر در سایر زندانها کاهش مییابد. سال گذشته اعتبار مورد نیاز برای تکمیل عملیات ساخت این اردوگاهها تصویب شد که تاکنون ۳۵ درصد این مصوبه در اختیار سازمان زندانها قرار گرفته است.
پشتوانه قانونی از استفاده کار زندانیان:
در ماده ۱۴ آئین نامه اجرایی سازمان زندانها و اقدامات تأمینی و تربیتی کشور با تبصره های سال ۱۳۸۹ آمده است”: مجتمع حرفه آموزی و کار درمانی (اردوگاه) مرکزی است برای نگهداری متهمین و محکومین جرائم مواد مخدر و اعتیاد این حق را به زندان ها می دهد و حتی زیر نظر بخش خصوصی باشد و زندان مجاز به استفاده از آنها باشد.” این قانون امروز شامل تمامی جرایم شده است و حتی زندانیان سیاسی را مجبور به بیگاری می کنند. بر همین اساس سود دهی بالای این بخش اقتصادی برای سپاه سودهای فراوانی داشته است و سپاه خاتم الانبیاء نقش صاحب کار و فروش محصولات تولید شده در زندان های ایران را متعلق به خود کرده است. البته این حوزه اقتصادی برای اطاق های بازرگانی شهرها نیز جذاب شده و به این عرصه ورود کرده اند٬ و در سال ۱۴۰۰ رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان قزوین گفت: در راستای مسئولیت اجتماعی علاوه بر اقداماتی که برای مقابله با کرونا انجام شد، آموزش و اشتغال زندانیان در دستور کار قرار دارد و تفاهم نامهای با مرکز فنی و حرفهای داریم و امیدواریم کارخانه نوآری را که از نیازهای استان است راهاندازی کنیم.(۱)
ماده ۴۲ این قانون به قوه قضائیه اجازه داده است که بخشی از محکومان مواد مخدر را به جای زندان در اردوگاههای خاص و با شرایط سخت و عادی نگهداری کند. براساس این ماده: «دولت موظف است اعتبارات و تسهیلات و مقررات لازم را برای تهیه و اداره این اردوگاهها در ظرف مدت یکسال تأمین کند.» براساس دو تبصره این ماده، اداره این اردوگاهها به عهده قوه قضائیه است و دادگاهها میتوانند به جای کیفر، حبس کیفر توقف در اردوگاهها را برای محکومین معین کنند.
مجلس شورای اسلامی سال گذشته خدمات تولیدی زندانها را از مالیات معاف کرد. البته حاکمیت خوشحال از این که از صدها هزار زندانی ۷۰۰۰ نفر حافظ قرآن یک جز یا بیشتر هم تربیت کرده است و چیزی کمتر از یک درصد زندانیان هم تحصیل تا شش ابتدایی را فرا گرفته اند و “ ۷ زندان در استانهای خوزستان، خراسان، مرکزی، کرمانشاه، سیستان و بلوچستان، اصفهان و اردبیل به خارج از شهرها منتقل شدند” که در کنار آنها کارخانه هم تولید شده است.
نیروی کار از کجا می آید:
براساس اطلاعات حکومتی در سال ۱۳۸۸ یک میلیون و ۴۰۰هزار پرونده سرقت ثبت شده است که در مقایسه با سال ۱۴۰۰ که حدود ۸۵۰ هزار پرونده مربوط به سرقت ثبت شده و بیش از ۳۰۰هزار نفر هم در همین جرایم دستگیر شده اند، که “طبق ماده ۶۵۱ مجازات اسلامی سرقت از خانه مجازاتی از جمله ۵ تا ۲۵ سال حبس و تا ۷۴ ضربه شلاق را میتواند داشته باشد”. بر اساس گزارش دنیایی اقتصاد ۷ تیر ماه ۱۴۰۱ نوشت: در سال گذشته ۸۵۰ هزار پرونده در ارتباط با سرقت ثبت و بیش از ۳۰۰ هزار نفر هم در این رابطه توسط نیروی انتظامی دستگیر شدهاند، اما همه پروندهها منجر به نتیجه نشده است. در کنار رشد سرقت باید پدیده مواد مخدر را هم اضافه کرد٬ طبق گفته مدیرکل حقوقی و امور مجلس ستاد مبارزه با مواد مخدر در آبان نود و هشت٬ ۹۰ درصد موادمخدر دنیا در ایران کشف میشود.از سال ۱۳۹۸ تا خرداد ماه ۱۴۰۰ رئیس سازمان زندانها گفت: ۴۴ درصد از محکومان به طور مستقیم و ۲۶ درصد نیز غیرمستقیم مربوط به جرائم مواد مخدر هستند و این یعنی ۷۰ درصد آمار زندانیان کشور در رابطه با مواد مخدر است! این آمارهای مغشوش أصلا با هم جور در نمی آیید.
البته آمار زندانیان کلاهبرداری٬ اختلاس و دزدهای قانونی روسای کشور و وابستگان قدرت چه نظامی و چه غیر نظامی در جای ثبت نمی شود و دادگاههای روحانیت هم جرایم اش مخفی است. این بخش از زندانیان از لحاظ شرایط زندگی در زندان همانند کارتل های مواد مخدر امریکای جنوبی در زندان زندگی لاکچری دارند و حتی زندانبانان ها برای آنها از وسایل دود و دم تا مشکلات جنسی اشان را حل می کنند و نگرانی ندارند و به سلامتی آقا هم تکیلا می خورند. این بخش شامل نیروی کار نیست.
چه مشاغلی در زندان ها وجود دارد:
در ۴۴ سال گذشته از زمان کار اجباری که زندانیان سیاسی در دهه شصت در کارگاههای جهاد زندان ها از دوختن لباس های معمولی تا لباس های نیروهای سپاه٬ خیاطی٬ نجاری تا فرستادن به میدان جنگ تا به امروز که وحشیانه ترین سو استفاده از نیروی کار سواستفاده سازمان یافته اسیران استفاد شده است می گذرد. طبق گزارش حکومتی در سال ۱۴۰۲ ” در ۱۲ سال اخیر، حدود یک میلیون زندانی در ۲۰۰ رشته از صنایع دستی مختلف مانند خیاطی، فرش، چرم٬ کارگاههایی همچون آشپزخانه، آرایشگاه، کارگاههای صنعتی، ساختمانی، کشاورزی، ۶۵ هزار زندانی شاغل در یکهزار واحد تولیدی در پیرامون یا بیرون از زندان ها در شهرکهای صنعتی، مزارع، واحدهای کشاورزی، کارخانجات و شرکتهای خصوصی، شهرداریها مشغول فعالیت هستند. همچنین کارگاههای متنوعی مانند سراجی، شیرینی پزی، آبمیوه گیری، نانوایی، بسته بندی موادغذایی، خیاطی و کفاشی متعلق به بنیاد تعاون (۲) زندانیان تهران وجود دارد. در مجموع ۲ هزار و ۲۵۰ واحد شغلی در زیر مجموعه بنیاد تعاون زندانیان فعال است. اواخر سال ۴۰۲ کارخانه موتور سازی قم راه اندازی شد. همزمان با دهه فجر امسال کارخانه بزرگ مونتاژ و تولید موتور سیکلت در مجموعه مجتمع شهید لاجوردی زندان باز شیراز افتتاح شد. هر روز بحث بستن گروه ملی اهواز بخاطر کمبود خریدار و فروش محصولات مطرح است ولی در گزارشی در سال ۱۳۹۹ آمده است که در زندان های استان مازندران٬ استان سمنان و اردبیل کارگران کار کارگران گروه ملی را انجام می دهد و تولید شمش می کنند. در گزارش ۲۳ آبان ۱۴۰۳ نیز از ظرفیت های صنعتی در زندان های کرمان آمده است: “رئیس کل دادگستری استان کرمان گفت: برای نخستین بار در کشور، سرمایهگذاری انجمن حمایت زندانیان در صنعت فولاد براساس همکاری و هماهنگی بین دستگاه قضایی و یک شرکت در سیرجان محقق شده به نحوی که ۲۰ درصد سهام یکی از شرکتهای این مجموعه به انجمن حمایت از زندانیان این شهرستان اختصاص دارد.”
از تیرماه ۱۳۸۵ ساخت خوابگاه های جدید و اردوگاه های مواد مخدر به یکی از قرارگاه های سپاه پاسداران واگذار شده است.(۳). قرارگاه خاتم الانبیاء در سال ۱۳۹۲ فعالیت عمرانی زندان جدید تبریز را با بودجه ۱۲۰ میلیاردی را آغاز کرد و این پروژه با ۹۲ هکتار مساحت و ۶۲۰۰۰ متر مربع زیربنا به بهره برداری رسید. قرارداد منعقد شده با قرارگاه خاتم الانبیاء در بهمن ۱۳۹۴ با گرفتن ۲۰۰ هکتار زمین برای خروج زندان عادل آباد به خارج از شهر تصویب شد . رئیس سازمان زندانها در مرداد ۴۰۲ اعلام کرد: ۵۰ درصد مولدسازی در کل کشور متعلق به سازمان زندانها و ۵۰ درصد مابقی متعلق به همه دستگاههای اجرایی در کشور بوده است. در سند تحول ۳۰۰ برنامه در قالب ۱۰ طرح پیشران تدارک دیده شده است که مصوبه مولد سازی درباره ۱۰۴ ملک سازمانی میتواند عملیاتی شود٬ و یکی از طرحهای پیشران در سند تحول به اشتغال زندانیان اختصاص یافته است. سردار اسکندر مومنی دبیر کل مبارزه با مواد مخدر در ۲۳ آذر ۱۴۰۲ توضیح می دهد: بطوریکه حتی در کشورمان اقتصاد زندانها با مواد مخدر تامین میشود؛ و این یک موضوع بسیار با اهمیت است. ایشان در سال ۱۳۹۸ در مصاحبه اعلام کرد ۷۰ درصد زندانیان کشور مرتبط با مواد مخدر هستند و طی ۱۰ سال گذشته سالانه ۵ درصد افزایش مصرف کننده مواد مخدر را داشتیم و آخرین شیوع شناسی صورت گرفته اعلام کرده است که درحال حاضر ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار مصرف کننده مستمر و یک میلیون و ۶۰۰ مصرف کننده تفننی مواد مخدر در کشور داریم و از طرفی تعداد بانوان به مراتب کمتر از آقایان است. براساس این ادعا در پنج سال گذشته ۷۰۰ هزار نفر به معتادان اضافه شده است. البته به این ادعای ایشان که گفت ” ۷۰ درصد انواع مواد مخدر در استانهای شرقی کشور کشف میشود” را باید در جنایت اقتصادی آنها در شرق کشور فهمید.
یک نمونه از کار اجباری در زندان
وضعیت بدترین زندان کرچ: بسیاری از زندانیان در استان البرز آرزو دارند که در زندان کچوئی دوران محکومیت خود را بگذرانند چون زندان استان البرز جهنمی است برای زندانیان.
اما این جنهم کمتر سوزان زندان کچوئی که دارای یک قرنطینه و دو بند مردانه و یک بند زنانه میباشد. تقریبا کلیه خدمات این زندان را زندانیان انجام میدهند خدمات نظافت و اشپزی اداری و در کنار این وظایف که باید توسط قوه قضاییه اداره شود، زندانیان همچنین کارگاههای تولیدی مستقر در این زندان هم باید برای زندان درآمد سازی کنند و خرج وسایل شکنجه خودشان را هم در بیاورند.
در کنار این وظایف به خدمات نظافت و آشپزی که شامل کلیه پرسنل اداری ئ پادگان نظامی مستقر در کنار این زندان هست نیز از وظایف زندانیان زندان کچویی است هیچگونه حقوقی به آنها پرداخت نمیشود و بسیاری از زندانیان را داوطلبانه مجبور به انجام این خدمات می گمارند، در کنار این کار اسیروار در پادگان مجاور خدماتی و امتیازاتی از قبیل تخت خواب برای خوابیدن و احیاناً غذای کمی اضاقه تر و یا بعضا مرخصی بیشتری به زندانی داده میشود. اما این خدمات نصیب همگان نمیشود اکثریت زندانیان موظف هسستند در کارگاه های این زندان که در اختیار بخش خصوصی است کار کنند کاری بین ۸ تا ۱۲ ساعت و تقریبا بدون حقوق و در برخی موارد تا شاید یک سوم حقوق رسمی داده شود که این بحث شفاهی است و هیچگونه مزایا بهداشتی و بازنشستگی و غیره شامل اش نمی شود و بطوریکه زندانیانی ترجیح میدهند در خدمات عمومی بدون حقوق کار کند ولی انجام این خدمات نیز خود نیاز به جلب رضایت زندان بان دارد، اما بدترین شرایط در این زندان برای زندانی به بودن در ندامتگاه مرکزی با ان تراکم زندانی و نبودن جای خواب و نداشتن تخت ترجیح داده می شود. کارگاه های زندان کچویی بیشتر عبارت است از بسته بندی اقلامی مانند قند و کالاهایی که بیشتر در زندان ها مصرف میشود و یکی دو کارگاه همانند لامپ سازی و یا دستمال کاغذی ومحصولات مصرفی دیگر.
چه راه حلی وجود دارد:
شورش های سیاسی٬ بجای در هم شکستن این ماشین حکومتی به تقویت و تکمیل آن کمک کرده اند. احزابی که هر کدام به نوبه خود برای کسب قدرت مبارزه کردند فتح این بنایی عظیم دولت را چونان غنیمت اصلی فاتح دانسته اند. (ص۱۱ جنگ داخلی در فرانسه مارکس)
در شرایطی که دستمزد بیگیران هر روز زمان بیشتری برای درامد می گذارند و چند شغلی به امر رایج تبدیل شده است و خواست افزایش دستمزد در این شرایط در نبود تشکلات بیشتر سرکوب می شود. بعد از هر اعتراض می توان گفت زندانیان بیشتری تحویل اقتصادی-امنیتی سپاه می شود. دیدن شرایط خود زندان بسیاری را از مبارزه فراری می دهد و مجبور به کنارگیری می کند. جنبش مترقی در خارج کشور اگر نتواند در کنار دفاع از آزادی زندانیان مبارزه ای جانبی برای جلوگیری از این فاجعه بیگاری فراهم نکند و بخش اصلی این سو دهی برای نهادهای قدرت را محدود نکند و بیگاری زندانیان کارگر ادامه یابد مطمنن بر تعداد زندانیان و زندان ها افزوده خواهد شد و درآمد این کار در جهت نابودی خود جامعه خرج خواهد شد. چرا که در نبود کار واقعی٬ بسیاری از جوانان در حلقه تولیدات مواد مخدر خود سپاه وارد می شوند و سرقت و زورگیری که امروز به یک امر عادی تبدیل شده است شیرازه ای برای فکر کردن و برون رفت در خود جامعه نمی گذارد.. پس باید این خواست که محصولات و موسسین هلدینگ های که از زندان ها بصورت اردوگاههای کار اجباری تولیدات استفاده می شود را باید شناخت. برای دادخواهی مدارک لازم را بدست آورد و خرید محصولات زندانیان را بررسی کرد. باید در تمامی نشست ها حقوق بشری و اقتصادی تا سازمان جهانی کار از استفاده غیر انسانی از نیروی کار مجانی زندانی و اداره کارهای زندان توسط زندانیان صحبت شود. مدارک لازم را ارایه داد و نگذاشت این بخش غیر انسانی اقتصاد امنیتی سودش بیشتر شود.
اما وظیفه ایرانیان در قبال مصرف کالاهای تولید شده زندانیان که گاه می توان در بسیاری از فروشگاههای که در کشور محل سکونت اشان بسیار زیاد است مورد سوال قرار گرفته شوند. از صنایع دستی شرکت اینترنتی نوید نوبخت (جاخودکاری، جا کلیدی، صندل و دمپایی، جای دستمال کاغذی، دست بند و مچ بند، گیره)٬ شلوار کردی٬ تا مواد غذایی حامی بازار دیده می شود. باید به این مفسرین حجره ای اقتصاد که تحت اقتصادان در اتاق های کلاپ هاوس از صد هلدینگ برتر ایران صحبت می کنند باید گفت که اکثر این هلدینگ های که از آنها تحت نام سود سازی استفاده می کنند٬ از نام اقتصاد غارتی استفاده شود مانند نفت٬ گاز٬ پتروشیمی٬ معادن. حتی خودرو سازی نیز سوده نیست. در سال های گذشته دیدیم که چگونه حتی فولاد٬ هفت تپه و بسیاری از بنگاههای اقتصادی آگاهانه ضرر می دهند. بیشترین سود این هلدینگ های دیگر که در کنار سیستم پولی و بانکی وجود دارد در بخش مواد غذایی تا پوشاک اشان است که بفروش می رسد و در فروشگاههای داخل کشور تا فروشگاههای چهار گوشه دنیا می توان یافت و بخش عمده آن را زندانیان تولید می کنند. مبارزه نهادهای کارگری برای حق تشکل و نفی زندان ادامه ما نیز در خارج دنبال می کنیم و حتما متهمان اقتصادی زندانیان هم جوابگو خواهند بود.
مهدی کوهستانی
بهمن ۱۴۰۳
۱- سهیلا محبی، عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی فارس، در سی و ششمین پیش همایش عدالت ترمیمی که در شیراز برگزار شد، بیان کرد: رویکرد امسال ما در اتاق بازرگانی فارس به عنوان پارلمان بخش خصوصی استان در برنامه ریزی ها در حوزه مسئولیت اجتماعی این است که به مبحث اشتغال پایدار و کارآفرینی زندانیان توجه ویژه شود که این مهم نیازمند حرفه آفرینی است.
۲-بنیاد تعاون: فعاليت های اشتغال زايی در ندامتگاه در سال ۱۳۲۶ به نام کارخانجات ندامتگاه آغاز به فعاليت نمود و در تاريخ ۱۳۳۳/۷/۱۷ جهت بهبود وضعيت کارخانجات ندامتگاه ، بنگاه تعاون و صنايع برای اشتغال مددجويان به امور حرفه ای صنعتی ، هيأت وزيران اساسنامه ای در اين راستا مصوب نمودند تا فعاليت های بنياد تعاون بصورت نظامند انجام پذيرد و زير نظر فرمانده شهربانی کل کشور فعاليت نمايند
در بنياد تعاون زندانیان کمک به وضع مالی مددجويان و بهبود وضعيت معيشتی آنان و خانواده شان موضوع دغدغه خاطر مسئولين چه قبل از انقلاب و چه بعد از انقلاب اسلامي ايران بوده که در اين راستا اقداماتی صورت پذيرفته که مي توان به قانون وادار نمودن محبوسين غير سياسی به کار از طريق انتقال به مؤسسات صنعتی و فلاحتی مصوب ۱۳۱۴/۱۲/۱۲ کميسيون قوانين عدليه و نظامنامه اشتغال مددجويان مصوب ۱۳۱۵/۵/۱۲ هيأت وزراء اشاره نمود .
۳-بنا به مصوبه هیات دولت، وزارت مسکن و شهرسازی، عهده دار ساختن اردوگاه های نگهداری از معتادان و مجرمان مرتبط با مواد مخدر شود. در این مصوبه که در تاریخ 21/5/1386 با شماره 79563/ت36136هـ توسط معاون رئیس جمهور به دستگاه های اجرایی ابلاغ شده، به وضوح آمده است: ” وزارت مسکن وشهرسازی به عنوان مجری احداث زندانهای جدید ، مطابق مقررات قانوین ،نسبت به تحصیل زمین مورد نیاز ،مطالعات مکان سنحی و نیز طراحی و ساخت زندان های جدید با توجه به شرایط اقلیمی ، ترکیب جرایم و ملاحظات فرهنگی و اجتماعی منطقه با رعایت استانداردهای تعیین شده …. اقدام خواهد نمود.
مشارکت سپاه امیرالمؤمنین(ع) استان ایلام برای اشتغال زندانیان/سپاه سوله های کارگاهی زندان ایلام را تکمیل می کند. سیاست های قوه قضاییه و تاکید سازمان زندانها بر ایجاد اشتغال ۸۰ درصدی در سطح زندانیان و با عنایت فرمانده سپاه امیرالمؤمنین(ع) در یک اقدام مشترک، سوله های واقع در زندان مرکزی شهر ایلام به منظور ایجاد اشتغال برای زندانیان تکمیل می شوند.
Comments
بهروی از کار در زندان های جمهوری اسلامی به شیوه اسرای جنگی – مهدی کوهستانی — بدون دیدگاه
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>