در سالگرد آتس افروزی کمپ ترک اعتیاد لنگرود!
امیر جواهری لنگرودی
« چو پرده دار به شمشیر میزند همه را
کسی مقیم حریم حرم نخواهد ماند»
امیر جواهری لنگرودی
andishe.gbg@hotmail.com
یادداشت خبری:
درگفتگویی که درتاریخ هفدهم ژانویه ۲۰۲۴ ، فرنگیس کاشانی خبرنگار مستقل در باب این آتش افروزی شهرستان لنگرود با من داشت در مقدمه آن آمده است :
ساعت ۵ و ۴۵ دقیقه صبح ۱۲ آبان ۱۴۰۲ کمپ ترک اعتیادی به نام «گام اول رهایی» واقع در ابتدای جاده کومله شهرستان لنگرود در آتش سوخت و ۳۶ نفر کشته و ۱۵ تن مصدوم شدند
من به عنوان یک خبرنگار ازمقطع آتش سوزی تا کنون این ماجرا را دنبال کردم. دهها مقاله، گزارش و نوشته را پی گرفته و عکسها و ویدئوهای منتشر شده را بارها بازبینی کردم. یادداشتهای امیرجواهری لنگرودی فعال سیاسی که در خارج ازکشور نشسته و حد اشراف و سلامت برخورد او با این موضوع، برآنم داشت که با ایشان گفتگو کنم. از طریق ایمیلشان ایجاد ارتباط کردم و با اشتیاق پذیرا شدند.پرسشهای زیر به شکل کتبی بین ما رد و بدل گردید که آن را به اطلاع شما می رسانم. (۱)
جان کلام را آقای «محمود پاینده لنگرودی» ـ که یادش بخیر باد ـ با مردمش به زبان میراند که سروده:
اَمُون از دست نا پاکُون اِی شهر
که جای شیر دِنَن آدمه زهر
دلی خوانم که تا مُو زنده اِیسم
ببُون با جمع اِی نا مَردمُون قهر
باری آبان ماه سال های سال به نوعی برایم تداعی گر، ماه آتش وخون و جنون است وهرآنگاه که پای آتش سوزی به میان می آید،چه در گوتنبرگ وچه در شهرشمالی مان لنگرود و هر ناکجا آبادی دیگر، همه جان و تنم می سوزد!
یک سال پیش در دوازدهم آبان درشهرستان لنگرود ، مرکز ترک اعتیاد را سوزاندند ، کشتند، بُردند و خوردند و عزای عمومی اعلان داشتند و دیگر هیچ !
سال پیش در سلسله یاداشت هایی با صراحت نوشتم *:
سه شنبه ۲۶ دی ۱۴۰۲ برابر با ۱۶ ژانويه ۲۰۲۴
توجه ، توجه ، توجه
خبری را که من پیشترداده بودم ، به این شکل امروز بازخورد یافت . محمد حیدری موسس کمپ اعتیاد لنگرود را درزندان لاهیجان واجبی خورش کردند و ترتیبش را دادند تا کل پرونده را ماست مالی کنند
امیر جواهری لنگرودی
ساعاتی قبل محمد حیدری، مدیرکمپ ترک اعتیاد لنگرود در زندان توسط افرادی ناشناس کشته شد!
تا این لحظه قاضی ناظر زندان ، رییس زندان و دادستان هیچگونه اطلاع رسانی انجام نداده اند!
زنده ماندن مدیر کمپ ترک اعتیاد لنگرود برای چه کسانی خطرناک بود که ترجیح دادند به زندگی وی در زندان پایان دهند؟!
همه اقوال نا درست را به دروغ به خورد مردم لنگرود و گیلان و سراسر ایران دادند تا ابعاد این جنایت را به مانند دهها ، صد ها و هزاران هزار جنایت دیگر لاپوشانی کنند وعامل یا عوامل کشتار فرزندان مردم زحمتکش خطه شهر شمالی ما را بپوشانند .
به میان کشیدن «محمد حیدری» مدیر موسسه و واجبی خورش کردن ، گم و گور شدن همکار او «حشمت کشاورز» باجناق نماینده لنگرود « پرویز محمدنژاد قاضی محلهای» دردوره پیشین مجلس اسلامی ، دستگیری جوان کارگر زحمتکش ۲۸ساله به نام «میلا صادق» صافکار املشی،و سرانجام گزارش طولانی سایت اعتماد آنلاین ازقول یک منبع مطلع آمد که: «۸ نفر “نور چشمی” ازکمپ فرار کردند، آنها کلید داشتند و افرادی بودند که بهبود یافته بودند و توی اتاق مددجوها نمیخوابیدند». در این گزارش آمده: «اتاق مددجوها، مثل زندان زیر ۸ دو تا قفل داشت. این ۸ نفر، کلید داشتند و توانستند فرار کنند».
کجایند همه این عوامل دست ساز چنین جنایت آشکار در برابر چشمان اشکبارخانواده ها ( فرزندان – همسران – مادران و پدران و خانوارهای ) وسیع و پُر برکت و تلاش مردم خطه کومه له شهرستان لنگرود ؟!
و دروغ آشکارتر ادعای رئیس مجلس باقر قالیباق دزد آنچه را که دردوروزبعد جنایت آتش افروزی، یکشنبه ۱۴ آبان در صحن مجلس به نمایش گذشت، سه وجه داشت؛ یکم: رئیس مجلس با تسلیت درگذشت ۳۲ نفر از هموطنان در حادثه آتشسوزی کمپ ترک اعتیاد در لنگرود گفت: «کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی با همکاری دستگاههای ذیربط نسبت به بازنگری در آییننامه موجود در این حوزه اقدام کند». دوم: «از طرف خودم و همه نمایندگان مجلس شورای اسلامی درگذشت ۳۲ نفر از هموطنان در حادثه آتش سوزی کمپ ترک اعتیاد در شهرستان لنگرود را به همه مردم عزیز استان گیلان و شهرستان لنگرود و خانواده این ۳۲ نفر فوت شده تسلیت گفته و برای ۱۸ مجروح باقیمانده از این حادثه آرزوی سلامتی دارم». وی در ادامه با بیان اینکه واقعا حادثه تلخ و ناگواری بود، گفت: «دو نفر از اعضای کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی برای بررسی علت حادثه اعزام شدند تا بررسیهای لازم را انجام دهند». سوم: «بنده در شورای عالی امنیت ملی این موضوع را گفتم و اینجا نیز میگویم آنقدر این موضوع مهم است که اگر به سوابق گذشته نگاه کنیم و با توجه به تجربهای که بنده در مسئولیتهای قبلی داشتم از قبیل این حوادث در این کمپها زیاد تکرار شده است و البته هیچ موقع به این گستردگی نبوده است». (عین یادداشتهایم به نقل از خبرگزاری ایسنا)
این کارقالیباف به نوعی کارتبلیغی و پُر سروصدای مجلس نشینان نسبت به ابعاد این جنایت بزرگ بود. و آنرا نظیر برخورد پیشتر قالیباف برسر دزدی «چای دبش» یا «متروپل آبادان» یک نمایش اشک تمساح ریختن باید شمرد!
بدین ترتیب تشکیل « کمیته حقیقت یاب» و یا به قول آقای محمد تقی آشوبی، رئیس دانشگاه علوم پزشکی گیلان با تسلیت به مردم گیلان به ویژه مردم لنگرود از تشکیل «کمیته بحران واکنش سریع» در گیلان صخبت کرد . کی و کجا این کمیته های تشکیل شدند و نتایج کار و عمل و گزارششان به کجا کشید . همه اش باد هواست !
من پیشتر و طی همان گفتگو به صورت شفاف آورده ام : بی هیچ تردید پشت همهی فسادِ تباهی آور فرآوردهای اعتیاد و درآمدزایی آن درایران، قدرت مافیایی سپاه و عوامل ریز و درشت آن در زیر سایه رهبری لانه کرده است.
ازدیربازدرکشورما ایران سه یا چهار درصد از مسئلهی درمان اعتیاد، دولتی است. بقیه یعنی چیزی حدود ۹۷ درصد این امر در اختیار بخش خصوصی. وقتی که نظارت دولتی در کار نیست، بخش خصوصی خود ویرانگر همهی مکانیزمهاییست که خود برای پول اندوزی ایجاد میکند. در مجموع تمامی مراکز سرپایی و مراکزی که در آنها پزشک ازطریق دارو و متادون و داروهای مثلاً مجاز اقدام به درمان اعتیاد میکند، خصوصی هستند. به همین جهت هم از این لحاظ فشاری بر دولت نیست. فشار بیشتر بر مردم است و خود مردم هزینههای این درمان را نیز تقبل میکنند.
سعید صفاتیان تحلیلگر حوزه اعتیاد میگوید: «در حال حاضر بیش از ۹۵ درصد مراکز ترک اعتیاد در کشور در اختیار بخش خصوصی و پنج درصد دیگر در اختیار بخش دولتی است و دانشگاههای علوم پزشکی این مراکز را پوشش میدهند…» و همین تحلیلگرمعتقد است، اگر درست عمل شود و «بخش درمان مواد مخدر در واقع میتواند درطول یکسال بیش از ۵۰۰ یا ۶۰۰ میلیارد تومان جلوی ضربه به حوزه مواد مخدر را بگیرد و قاچاق مواد مخدر را کنترل کند…» (۳)
خبر افشاگر رادیو گیلان در زمینه فساد در همین مرکز ترک اعتیاد لنگرود به قولی« اول مرکز رهایی » به غایت تکان دهنده است . در خبر آمده است : پس از خبر مرگ «محمدحیدری» در رادیو گیلان مطرح شد که بهغایت تکاندهنده است: «… ولی باید به موضوع قابل توجهای اندیشید که چطور این مرکز تقریباً بیست روز قبل از آتش گرفتن از طرف دکتر امیدی (رضا متادون) بهزیستی به عنوان کارشناس ارشد و جانشین معاونت پيشگيري موافقت افزایش ظرفیت رو گرفته؟ مگر غیر از این بود که اگه درخواست افزایش ظرفیت از طرف مدیریت مرکز داده شده بود میبایست حداقل ۲۵۰ متر به زیر بنای ساختمان قبلی اضافه میشد و سپس بعد از تکمیل امکانات همچون تخت خواب شصت نفره وسایل گرمایشی و سرمایشی موافقت را میگرفته؛ که اصلا انجام نگرفته بود…..» (۴)
به دلیل همین بازار سودآوریست، تنها در برابر وجود ۷۵۰۰ مرکز ترک اعتیاد در ایران، طبق اعلام وزارت بهداشت و دانشگاه علوم پزشکی، تنها ۲ هزار و ۵۰۰ مرکز خصوصی ترک اعتیاد در تهران تأسیس و فعال شدهاند.
در وارسی این آمار چند عامل دیده میشود که در پیوند با هم عمل میکنند. اول وجود گستردهی انواع و اقسام مواد، دوم مصرف کننده (بازار) میلیونی و سوم وجود این مراکز که به ظاهر پیشزمینهی ترک اعتیاد را باید سازمان بدهند که خود به عاملی از مجرای مافیای مواد مخدر مربوط میگردند. بهعبارتی شبکههای تو در تو که دست یابی به زیروبم آن در مقیاس عمومی جامعه به وارسی میدانی دراز مدتی نیازمند است که در مقام اول وجود همین شبکههای باندی و مافیایی، وارسی آنرا به نهادهای امنیتی گره خواهند زد.
شما برای وارسی این پرونده و باز شماری ابعاد این جنایت، سراغ هر کسی را بگیری؛ با ضربآهنگ چکشی خواهد گفت: کی بود کی بود، من نبودم. صاحبان سود و سرمایه و کارگزاران این آفت بزرگ اجتماعی درسشان را خوب بلدند که چگونه از زیر آوار خود را برون کشند و دیوار حاشا را همچنان بلند برکشند.
باری بر مبنای آنچه آوردیم، امروز زمان آن فرا رسیده که نسبت به اینگونه به اصطلاح مراکز ترک اعتیاد چارهی عاجل اندیشیده شود تا از وقوع اینگونه جنایات مهیب و جانسوز جلوگیری کنیم. باید از فاجعهی آتشافروزی در لنگرود درس گرفته و آن را چراغ راهنمای خود قرار دهیم و به هر کلاشی، به عنوان مدیر مسئول اعتماد نکنیم تا برای همیشه نقره داغ فرزندان خود نشویم. درمقابل سکوت خیانت باراین جنایت آشکار،و تحمیل شرایط جنگی برفضای جامعه ما برای بقای نکبت بارخویش؛ حافظ شیرین گتار چو نیک سروده است :
« چو پرده دار به شمشیر میزند همه را
کسی مقیم حریم حرم نخواهد ماند»
باید این توطئه سکوت را بشکنیم و زندگی انگلی را بر حاکمان ناممکن سازیم.
منابع :
(۱)سایت اشتراک ، گفتوگو با «امیر جواهری لنگرودی» دربارهی آتشسوزی کمپ ترک اعتیاد لنگرود: فرنگیس کاشانی
https://eshtrak.wordpress.com/2024/01/16
(۲) : خبرکانال تلگرامی رادیو گیلان
(۳) روزنامه رسالت ،ضرورت اصلاح روش های ترک اعتیاد در کمپ ها ،یکشنبه ۲۱ آبان ۱۴۰۲
https://www.magiran.com/article/4462859
(۴) خبر کانال تلگرامی رادیو گیلان
https://t.me/Namayandeh3oma/57438
———————————–
پیشتر در چند یادداشت پیرامون آتش افروزی کمپ لنگرود نوشتهام:
نباید اجازه دهیم جنایت کمپ ترک اعتیاد لنگرو را سفید شویی کنند!
https://www.andishe.nu/…/Atshsozi_Langroud…
چرا مسئولین کشوری، استانی وشهری، پیرامون آتش سوزی «کمپ ترک اعتیاد لنگرود» اطلاع رسانی درست و شفاف نمیکنند؟
https://www.andishe.nu/…/Atshsozi_Langroud…
عکسها حقایق آتش سوزی کمپ ترک اعتیاد لنگرود را بر ملا میکند!
https://www.andishe.nu/…/Atshsozi_Langroud…
نشانی غلط میدهند، قاتلان فرزندان ما همین جا هستند!
Comments
در سالگرد آتس افروزی کمپ ترک اعتیاد لنگرود! <br> امیر جواهری لنگرودی — بدون دیدگاه
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>