نهنگ سوار: جريحه دار اما نه خرد شده
يک سنت هزار ساله با «پايکی» نوه رئيس قبيله مائوری ، دهی دور افتاده در زلاند نو ، در جنگ بود. در طول هزار سال رياست قبيله از پدر به پسر ، يا نوه پسری رسيده بود. رسم البته اين نبود که دختر، رئيس قبيله شود. تقدير اين بود که پايکی ” شجاعانه بااين گذشته در افتد، امروز را تغيير دهد ، و فردا را بسازد.”
«پای» تنها وارث موجود برای کورو رئيس قبيله است . برادر دوقلويش همراه مادرش سر زا رفت و پدرش برای اينکه هنرپيشه شود، به خانواده پشت کرد. اگر چه پدر بزرگ نام اورا پائيکی گذاشته است، نام اولين رئيس قبيله که بنا بر روايت قبيله ای هزار سال پيش توسط يک نهنگ از دريا نجات يافت و بر پشت او پا به مائوری گذاشت، اما کورو از اين که نوه پسری ندارد دلخوش نيست و پائيکی برای او نشانه يک نفرين است و اين در رفتار سرد او با نوه بازتاب پيدا ميکند ، واين زخمی است که پای از طريق برخورد با آن بايد جای خود را درجهان پيدا کند.
اين داستان فيلم خانم نيکی کارو، “نهنگ سوار”، است . داستانی آشنا برای زنان جهان. ويکی هاگتون يکی از هنرپيشگان زن فيلم ميگويد : داستان اين فيلم در مائوری اتفاق افتاده است ، اما ميتوان در همه جهان آنرا بازسازی کرد. و يتی ايهی مائرا نويسنده زلاند نويی که اين داستان را در 1985 نوشته است ميگويد ايده اين داستان وقتی که در نيويورک زندگی ميکردم در ذهن من راه يافت. در آنجا دخترانم را مرتب به سينما ميبردم و آنها از من سوال ميکردند چرا قهرمان فيلم هميشه مرد است. من بر اساس روايات بومی زادگاهم برای آنها داستانی نوشتم که قهرمانش زن باشد.
نيکی کارو از اين داستان پرداختی متفاوت با روال معمول داده است. پائيکی ميتواند يک قربانی قابل ترحم باشد، و دل تماشاگر را بسوزاند، اما در فيلم نيکی کارو او قوی است مثل پدر بزرگ واز اين رو زخمی که يک موجود قابل ترحم را ويران ميکند ، اورا ميسازد.
با وجود اين پائيکی خانم کارو کپی رايج و مد روز از” زن شورشگر قهرمان نماينده حق” در برابر پدر بزرگ “کهنه گرا- نماينده شر”هم نيست. پائيکی و کورو هردو جزيی از زندگی” طبيعی ” قبيله با همه زيبايی ها و زشتی هايش هستند، پائيکی هر دو ميراث مثبت و منفی که از پدر بزرگ به پائيکی به ارث رسيده، او ميتواند نشان بدهد بی عدالتی که در اين زندگی بر او و بر زن ميرود طبيعی نيست و بايد از ميان برداشته شود. چنانکه همسر کورو نيز زير سايه سنگين شوهر خرد نميشود . به اين ترتيب در شخصيت های نيکی کارواين واقعيت به نمايش گذاشته ميشود که رنج زن، او را برای تغيير دادن قوانين عالم آماده ميکند.
منتقدان هنری نوشته اند نيکی کارو در پرداخت صحنه، شخصيت پردازی، استفاده از صدا و زمينه های تصويری نيز مثل پرداخت سناريو از کليشه های رايج فاصله ميگيرد. به همين جهت فيلم سازانی چون او ، لوکاس موديسون ، عباس کيارستمی مورد توجه محافلی قرار ميگيرند که به سينما نه فقط به عنوان سرگرمی بلکه به مثابه هنر برخورد ميکنند. “نهنگ سوار” نيز توسط اين محافل مورد تحسين قرار گرفت . بخشی از جوايزی که اين فيلم به خود اختصاص داد عبارتند از: جايزه بهترين داستان پردازی سال 2003 از فستيوال فيلم سانفرانسيسکو، فيلم برگزيده تماشاگران سال 2003 درفستيوال فيلم روتردام، فيلم برگزيده 2003 فستيوال ساندايس( که توسط رابرت ردفورد برای بالا بردن کيفيت هنری فيلم های آمريکايی در سال 1981 تاسيس شد)، فيلم برگزيده فستيوال بين المللی تورنتو، و فيلم برگزيده فستيوال بين المللی سان سباستين .
برای ديدن صحنه هايی از اين فيلم به اينجا مراجعه کنيد:
http://www.whaleriderthemovie.com/start.html
از آرشیو
Comments
نهنگ سوار: جريحه دار اما نه خرد شده — بدون دیدگاه
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>