رویترز: ترامپ روز سهشنبه، یک سند کتبی ریاست جمهوری برای بازگشت “فشار حداکثری” علیه ایران را امضا میکند
در آستانه دیدار با نتانیاهو، ترامپ سیاست «فشار حداکثر به ایران» را احیا میکند
بی بی سی / ساعاتی پیش از دیدار بنیامین نتانیاهو با دونالد ترامپ، خبرگزاری رویترز از قول یک مقام آمریکایی نوشت که رئیسجمهور آمریکا قصد سیاست «فشار حداکثری» به ایران را احیا کند. سیبیاس، شریک رسانهای بی بیسی نیز این خبر را منتشر کرده است. در همین حال گفته میشود که گفتگو درباره آتشبس کامل در غزه از موضوعات مهم گفتگو است. آقای نتانیاهو پیش از عزیمت به واشنگتن گفته بود که مقابله با ایران از محورهای اساسی مذاکره او با آقای ترامپ است.
بنا بر این گزارش، هدف آقای ترامپ متوقف کردن صادارت نفت ایران تلاش برای «دستیابی به سلاح هستهای» است و او یک ابلاغیه ریاستجمهوری برای اعمال «حداکثر فشار اقتصادی» به ایران را برای وزرات دارایی امضا میکند.
آقای ترامپ جو بایدن، رئیسجمهور سابق، را متهم کرده بود که عزم ایالات متحده در برابر ایران را تضعیف کرده است.
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل در کاخ سفید با دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا دیدار میکند. او اولین رهبر یک کشور خارجی است که پس از شروع رسمی دوره ریاست جمهوری، مهمان آقای ترامپ است.
مرحله دوم توافق آتشبس غزه از موضوعات گفتگوهاست اما آقای نتانیاهو پیش از عزیمت به واشنگتن به مقابله با تهدید ایران اشاره و گفته بود در «همکاری نزدیک» با دولت آقای ترامپ، نقشه خاورمیانه را از «نو» ترسیم خواهند کرد.
این دیدار که بازتابدهنده روابط نزدیک و استراتژیک اسرائیل و آمریکا است، در شرایط حساسی از تحولات سیاسی و امنیتی خاورمیانه صورت میگیرد و نه تنها بر تحولات داخلی این دو کشور تأثیرمیگذارد، بلکه میتواند معادلات منطقهای را نیز تحت تأثیر قرار دهد. آقای نتانیاهو هم به این موضوع پیش از ترک اسرائیل اشاره کرد.
آتشبس غزه، عادیسازی روابط اسرائیل با عربستان سعودی و برنامه هستهای و موشکی ایران از مهمترین موضوعاتی است که گفته میشود دو رهبر درباره آن صحبت خواهند کرد.
این دیدار برای آقای نتانیاهو اهمیت بسیار دارد. او نه تنها با چالشهای امنیتی منطقهای روبروست، بلکه در داخل اسرائیل نیز زیر فشار شدیدی است. محاکمه به اتهام فساد مالی، اعتراضات گسترده عمومی و فشار احزاب مخالف، جایگاه سیاسی او را متزلزل کرده است.
آقای نتانیاهو امیدوار است که با نشان دادن روابط نزدیک خود با ایالات متحده و تأکید بر موفقیتهای دیپلماتیک، حمایت عمومی را به دست آورد و بحران داخلی را مدیریت کند.
برای دونالد ترامپ نیز این دیدار فرصتی مهم به شمار میرود. سیاست خارجی آمریکا همواره بر حمایت قاطع از اسرائیل متمرکز بوده است و او قصد دارد دستاوردهای ملموستری در خاورمیانه ارائه دهد. عادیسازی روابط اسرائیل با کشورهای عربی و مهار ایران از جمله اهدافی است که ترامپ به دنبال تحقق آنهاست.
آقای نتانیاهو «پیمان ابراهیم» را از دستاوردهای دوره اول ریاست جمهوری آقای ترامپ دانست و اظهار امیدواری کرد که این سیاست ادامه یابد.
آتشبس در غزه
مرحله اول این آتشبس با آزاد شدن شماری از گروگانهای حماس و تعدادی زندانی فلسطینی، بیرون رفتن اسرائیل از مناطقی در غزه و برقراری امدادرسانی به غزه به اجرا درآمده است اما نحوه اجرای مرحله دوم قطعی نشده است.
توافق بر سر آتشبس غزه میان اسرائیل و حماس که پیشنویس آن با پیشنهاد آمریکا در ۳۱ مه ۲۰۲۴ (۱۱ خرداد ۱۴۰۳) تنظیم شده بود، در ۱۵ ژانویه ۲۰۲۵(۲۶ دی ماه) با میانجیگری قطر، آمریکا و مصر به نتیجه رسید و چهار روز بعد به اجرا درآمد.
یکی از مهمترین موضوعاتی که قرار است در این دیدار مطرح شود، ادامه این آتشبس است.
آقای نتانیاهو با انتقادات شدید جناح راست افراطی اسرائیل روبروست که این توافق را بهعنوان «ضعف در برابر تروریسم» محکوم میکنند. اما دونالد ترامپ بر اهمیت این آتشبس برای جلوگیری از گسترش تنش در منطقه تأکید کرده است.
پیشبینی میشود که دو طرف در این دیدار سازوکارهای تقویت آتشبس و همچنین امکان ادامه آن را بررسی خواهند کرد.
عادیسازی روابط اسرائیل با عربستان سعودی
یکی دیگر از موضوعات مهمی که احتمالا در این دیدار مطرح خواهد شد، عادیسازی روابط اسرائیل و عربستان سعودی است.
تا پیش از هفتم اکتبر پیشرفتهایی در برقراری روابط دیپلماتیک و اقتصادی بین اسرائیل و عربستان صعودی حاصل شده بود که پس از آغاز جنگ غزه متوقف شد. اما حالا با آغاز آتشبس پیشبینی میشود که تلاش برای گسترش روابط بین دو کشور بار دیگر آغاز شود.
روابط با عربستان برای اسرائیل از اهمیت استراتژیک بالایی برخوردار است، چرا که میتواند جایگاه اسرائیل را در جهان عرب تقویت کند و ائتلافی قوی علیه ایران در منطقه شکل دهد. به همین دلیل به نظر میرسد آقای نتانیاهو در تلاش است تا با حمایت واشنگتن با ریاض به توافقی برای برقراری روابط رسمی دست یابد.
هر چند انتظار نمیرود که تحقق عادیسازی کامل روابط اسرائیل و عربستان سعودی بهزودی امکانپذیر باشد، اما این دیدار میتواند گامهای اولیه در این مسیر را تسریع کند.
برنامه هستهای ایران
ایران با افزایش غنیسازی اورانیوم و کاهش همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی، اسرائیل و آمریکا را نگرانتر کرده است.
آقای ترامپ بر اتخاد مواضع سختگیرانه در قبال ایران و تعهد آمریکا به جلوگیری از رسیدن ایران به سلاح هستهای تاکید کرده است اما او پس از ادای سوگند حرف چندانی درباره ایران نزده است.
اما روشن است که آقای نتانیاهو خواستار رویکردی قاطعتر علیه ایران و حمایت بیشتر آمریکا است. با اینحال به نوشته وبسایت اکسیوس، حمله به ایران از درخواستهای آقای نتانیاهو نیست.
از سوی دیگر از قدرت ایران در منطقه با ضعیف شدن یا از میان رفتن متحدانی چون رهبران حزبالله لبنان، بشار اسد و حوثیهای یمن کاسته شده است و تحلیلگران معتقدند حالا زمان مناسبی برای آمریکا و متحدانش است تا ایران را در مذاکرات به پذیرفتن خواستههایشان مجاب کنند.
انتظار میرود که این دیدار به تقویت همکاریهای نظامی و امنیتی آمریکا و اسرائیل منجر شود، بهویژه در زمینه مقابله با ایران و اعمال فشار بیشتر بر تهران اما خود میتواند زمینهساز تشدید تنش در منطقه شود.
**********************************************************
ترامپ: آماده گفتوگو با رییس جمهور ایران هستم
ترامپ در یک نشست خبری در نیویورک اعلام کرد، آماده مذاکره با ایران در مورد نسخه جدید توافق هستهای مهمی است که در زمان ریاست جمهوریاش آن را کنار گذاشت.
به گزارش ایسنا، دونالد ترامپ، کاندیدای جمهوری خواهان در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در نیویورک در گفتوگو با خبرنگاران، جزئیاتی را در مورد اینکه در صورت انتخاب مجدد، به دنبال چه چیزی در توافق هستهای با ایران است را بیان نکرد، اما گفت که «به دلیل تهدید ناشی از دستیابی ایران به تسلیحات هستهای»، مذاکرات ضروری است.
به نقل از پایگاه خبری پالتیکو، رئیس جمهور سابق آمریکا در پاسخ به این سوال که آیا با ایران معامله خواهد کرد، گفت: «مطمئنا این کار را انجام خواهم داد. ما باید به توافق برسیم، زیرا عواقب آن غیرممکن است. ما باید معامله کنیم.»
اظهارات ترامپ با توجه به خصومت او با ایران، چه در زمان ریاست جمهوریاش که نسخه توافق هستهای امضا شده با ایران (برجام) را پاره کرد و چه در زمان مبارزات انتخاباتی که ایران را متهم میکند برای ترورش برنامهریزی میکند، قابل توجه است.
در سال ۲۰۱۸، ترامپ از توافق برجام خارج شد. دولت او به جای آن، کمپین «فشار حداکثری» را انتخاب کرد که شامل تحریمهای سختتر بانکی و صنعت نفت میشد.
کانال تلگرام جهان نیوزاما اکنون به نظر میرسد ترامپ با اظهارات خود در تلاش برای کاهش تنش با دولت ایران است و گفته که اگر در سال ۲۰۲۰ پیروز میشد، آماده بود «در عرض یک هفته پس از انتخابات» با ایران به توافق برسد.
کاندیدای جمهوری خواهان در انتخابات پیش روی ریاست جمهوری آمریکا در ادامه صحبتهایش گفت: «اما ایران با ما توافق میکرد. این برای آنها بسیار عالی بود. تنها مساله این است که آنها نمیتوانند سلاح هستهای داشته باشند.»
این که این یارو ترامپ امضاء کرده یادداشت است ونه فرمان.
در این دو سه روزه بلندگوهای استعماری وبرخی مقامات رسمی استکبارتوضیح کافی در مورد تفاوت فرمان با یاد داشت راداده اند.
در یک جمله یادداشت یعنی کشک.
مابقی موضع گیری های بسیاردوستانه وی نسبت به حکومت اشغالگران اسلامی در کنارتفسیر سیاسی دویچه وله رادیو ملی فرانسه و لوموند وفیگارو …از موضع گیری های وی باردیگر حرف ما وبرخی دیگر را اثبات کرد که در این مرحله ازاجرای سیاست چهل وپنج ساله امریکا در تعمیر ونگه داری حاکمیت اشغالگران اسلامی و بیرون بردنش از بحران واز جمله اجتماعی ترامپ تنها وتنهاطناب نجات رژیم اشغالگراز این بحران داخلی ومنطقه ای است.
پیش از وی بایدن وپیش از وی باز هم این دلقک کاسب و…کارتر گور بگوری.
براستی که چه غم انگیزاست نشستن آشغال کله ای بنام شازده و یه مشت لجن سلطنت طلب یوتیوبی و…امثال منافقین بر جایگاه اپوزیسیون!و هر کدام بنوبه خود بر توهم امریکا فرشته نجات!در میان توده هاافزودن.
براستی غم انگیز تراز این نمیشود که اینهمه وبراستی اینهمه مبارزراستین خاموش وبی ادعا دربدنه و اینهمه آشغال کله سخنگو!.
اصلی ترین مهره قفل کردن مبارزه ودر جا زدن آن در این مرحله با ایجاد توهم نسبت به امید بستن به سیاست استعمار گران چشم آبی در قبال حقوق بشر!و دموکراسی!و ایستادن در کنارمردم ایران!بجای روی پای خود ایستادن ایرانیان وتف کردن براینهمه توهم همین شازده روی دست مانده عقب افتاده است.
در مورد غزه و…شاهدیم که این کاسب خبره بعنوان نفر سخن گوی سیاست ریزان اصلی امریکا در این مرحله باغلط های گنده گنده مانند کوچاندن و…باعث تقویت جایگاه اجتماعی حماس وجهاد اسلامی در بین فلسطینیان و حزب الله لبنان در میان شیعیان لبنان و…باعث تو دهنی کشورهای عربی بدین مزخرفات وی و در نهایت باعث ترممیم ضربات وارد آمده بر اشغالگران اسلامی در میان حامیانش شده است.
یادمان باشد که امریکا با ترامپ وبی ترامپ به استناد عمل کردش در این چهل واندی ساله گذشته در ورای گرد گیری های سیاسی که دقیقا پوشش عمل آن میباشد همواره نقش اصلی را در رهائیدن حکومت اشغالگران اسلامی از بحران ها وبویژه بحران اجتماعی داشته است.