رویترز: اروپا قصد دارد ۶ ماه به ایران برای فعال نکردن مکانیسم ماشه فرصت دهد/ سناتورهای آمریکایی خواستار فعالسازی مکانیسم ماشه شدند/ ایران: برای مذاکره با آمریکا سه شرط داریم
رویترز: اروپا قصد دارد پیشنهاد تمدید ۶ ماهه مهلت فعالسازی مکانیسم ماشه را به ایران ارائه کند
به گزارش سایت دیده بان ؛خبرگزاری غربی به نقل از برخی دیپلماتها نوشت که فرانسه، انگلیس و آلمان قرار است روز جمعه برای نخستین بار پس از حملات آمریکا و رژیم صهیونیستی به سایتهای هستهای ایران، با مقامات ایرانی دیدار مستقیم داشته باشند تا میزان آمادگی تهران برای مصالحه جهت جلوگیری از اعمال تحریمها را بسنجند.
مذاکرات روز جمعه بین دیپلماتهای ارشد تروئیکای اروپایی و تیم مذاکرهکننده ایران در استانبول برگزار خواهد شد.
آمریکا پیش از حملات تجاوزکارانه خود به ایران در ماه ژوئن، پنج دور مذاکره با ایران انجام داده بود. «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا گفته است این حملات «برنامهای را نابود کردهاند» که واشنگتن و رژیم صهیونیستی ادعا میکنند هدف آن ساخت بمب هستهای بوده؛ ادعایی که ایران بارها آن را رد کرده است.
طبق گزارش رویترز، دیپلماتهای اروپایی و ایرانی میگویند در حال حاضر هیچ چشماندازی برای ازسرگیری مذاکرات ایران با آمریکا وجود ندارد اما طرفین اروپایی میگویند مذاکرات باید به دلیل توقف بازرسیهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی از تاسیسات هستهای ایران و نزدیک شدن به ضربالاجل ۱۸ اکتبر – زمان انقضای مفاد برجام – از سر گرفته شود.
آنها همچنین خواستار شفافسازی درباره محل نگهداری حدود ۴۰۰ کیلوگرم اورانیوم با غنای بالا هستند که از زمان حملات ماه گذشته، سرنوشت آن نامشخص مانده است.
«یوهان وادفول» وزیر خارجه آلمان تاکید کرده است: «ما مصمم هستیم که همه تلاش خود را برای رسیدن به یک راهحل دیپلماتیک به کار بگیریم.»
بر اساس مفاد قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل که به توافق هستهای ۲۰۱۵ رسمیت بخشیده، امکان بازگردانده شدن تحریمهای سازمان ملل علیه ایران (موسوم به مکانیسم ماشه) پیش از انقضای کامل توافق وجود دارد.
رویترز نوشته سه کشور اروپایی که نمیخواهند با پایان یافتن رسمی توافق، اهرم فشار خود را از دست بدهند، هشدار دادهاند که اگر توافق جدیدی درباره برنامه هستهای حاصل نشود، مکانیسم ماشه را فعال خواهند کرد. این اقدام به بازگرداندن تمامی تحریمهای قبلی سازمان ملل علیه ایران منجر خواهد شد.
با توجه به اینکه روسیه — یکی از متحدان ایران — در ماه اکتبر ریاست شورای امنیت را برعهده خواهد گرفت، سه کشور اروپایی اعلام کردهاند که آخرین فرصت برای فعالسازی این مکانیسم، پایان ماه اوت (اواخر مرداد) خواهد بود.
سه دیپلمات اروپایی، یک دیپلمات منطقهای و یک دیپلمات ایرانی گفتهاند که محور اصلی نشست استانبول، مکانیسم ماشه خواهد بود.
آنها گفتهاند که کشورهای اروپایی قصد دارند در این جلسه، پیشنهاد تمدید ۶ ماهه مهلت فعالسازی این مکانیسم را به ایران ارائه کنند.
در عوض، ایران باید در مورد مسائل مهم از جمله مذاکرات با واشنگتن، همکاری کامل با آژانس و پاسخگویی در مورد ذخایر اورانیوم غنیشده با خلوص بالا، تعهداتی را ارائه دهد.
یک مقام دولت آمریکا نیز گفته که واشنگتن با تروئیکای اروپایی برای فعالسازی مکانیسم ماشه، هماهنگ است.
«کاظم غریبآبادی» معاون وزیر خارجه ایران روز چهارشنبه و در گفتوگو با خبرنگاران در نیویورک از سفر تیم فنی آژانس به ایران در هفتههای پیشرو خبر داد اما اعلام کرد این تیم فنی از تاسیسات هستهای بازدید نخواهد کرد.
غریبآبادی هشدار داد که فعالسازی مکانیسم ماشه با پاسخ ایران مواجه خواهد شد و گزینه خروج از انپیتی روی میز است.
این دیپلمات ارشد ایرانی همچنین گفته است: برای ورود به مذاکرات با طرف آمریکایی، چند اصل مهم است؛ جلب اعتماد ایران و اینکه ایران به آمریکا به هیچ وجه اعتماد ندارد، عدم استفاده از مذاکرات بهعنوان سکویی برای دستورکارهای پنهان مانند اقدام نظامی، هرچند ایران آمادگی همه جانبه خواهد داشت و احترام و شناسایی حقوق ایران تحت معاهده عدم اشاعه شامل غنی سازی مطابق با نیازهای مطلوب ایران.
****************************
ایران: برای مذاکره با آمریکا سه شرط داریم
بی بی سی / در آستانه مذاکره با سه کشور اروپایی، کاظم غریبآبادی، معاون وزیر خارجه ایران، بار دیگر در مورد شرایط تهران برای مذاکره با واشنگتن تاکید کرد که آمریکا باید اعتماد ایران را جلب کند، از مذاکره برای دستورکارهای پنهان مانند اقدام نظامی استفاده نکند و حقوق ایران را تحت معاهده عدم اشاعه شامل غنیسازی به رسمیت بشناسد.
آقای غریبآبادی که در نیویورک است در شبکه ایکس گزارشی از سه فعالیتش در سازمان ملل داد و بار دیگر شروط ایران برای مذاکره با آمریکا را برشمرد.
قرار است او صبح فردا با نمایندگان سه کشور اروپایی، بریتانیا، فرانسه و آلمان در ساختمان سرکنسولگری ایران در استانبول ترکیه مذاکره کند.
عباس عراقچی، وزیرخارجه ایران هم در روزهای گذشته گفته بود که تهران از حق غنیسازی خود و برنامه موشکیاش عقبنشینی نخواهد کرد.
آقای عراقچی همچنین از آمادگی برای مذاکره و رسیدن به توافقی شبیه برجام با دولت آمریکا گفت، هر چند تاکید کرد از نظر تهران «شرایط مذاکره مستقیم فعلا میسر نیست» اما به گفته او ایران آماده تضمین دادن به آمریکا در ارتباط با صلحآمیز ماندن برنامه هستهای خود در برابر رفع تحریمهای غرب است.
پس از این اظهارات که در گفتوگو با فاکس نیوز مطرح شد، دونالد ترامپ در شبکه اجتماعی «تروث سوشال» نوشت: «عباس عراقچی، وزیرخارجه ایران، درباره سایتهای هستهای گفت: ‘خیلی جدی آسیب دیدهاند، آنها ویران شده اند.’ معلوم است که چنین شده است، همانطور که من هم گفته بودم و اگر لازم باشد دوباره هم این کار خواهیم کرد!»
بنابر گزارشها آقای غریبآبادی در نیویورک نشستهای جداگانهای با سفرای روسیه و چین (دو عضو دائم شورای امنیت) و ۱۰ عضو غیردائم شورای امنیت سازمان ملل داشت.
آقای غریبآبادی یکی از مذاکرهکنندگانی است که فردا در استانبول با نمایندگان سه کشور بریتانیا، آلمان و فرانسه دیدار میکند.
این مذاکرات در سطح معاونان وزارت خارجه انجام میشود.
توافق برای این مذاکرات پس از آن اعلام شد که تقریبا ده روز پیش ژان نوئل بارو، وزیر خارجه فرانسه هم نسبت به فعال شدن مکانیسم ماشه هشدار داد و گفت که چنانچه پیشرفت مشخصی در توافق هستهای با ایران حاصل نشود، سه کشور فرانسه و بریتانیا و آلمان تا پایان ماه اوت مکانیسم ماشه را فعال می کنند.
او به خبرنگاران گفته بود: «فرانسه و شرکایش در اعمال مجدد تحریمهای بینالمللی [علیه ایران] در زمینه تسلیحاتی و بانکی و تجهیزات هستهای که ۱۰ سال پیش لغو شده بودند، محق هستند.»
وزارت خارجه ایران با اینکه تاکید میکند مکانیسم ماشه « فاقد مبنای حقوقی و اخلاقی» است اما با مذاکره با سه کشور اروپایی در اسلامبول موافقت کرده است.
پس از آتشبس در جنگ ۱۲روزهٔ اسرائیل و ایران، مجلس شورای اسلامی در یک مصوبهٔ دوفوریتی با عنوان «قانون الزام دولت به تعلیق همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی»، همکاری دولت ایران با آژانس را محدود کرد.
آقای غریبآبادی دیروز گفت که ایران با سفر گروه فنی آژانس به تهران طی دو تا سه هفته آینده موافقت کرده است اما این هیئت در این سفر از تأسیسات هستهای ایران بازدید نخواهند کرد.
پس از توافق برجام در تیرماه ۱۳۹۴، شورای امنیت سازمان ملل متحد در قطعنامهای این توافق را تایید و همه قطعنامههای پیشین از جمله تحریمهای ایران را لغو کرد.
در شیوه حل اختلاف که در برجام پیشبینی شده است، این امکان برای اعضای دائم شورای امنیت وجود دارد که در صورت نارضایتی از انجام تعهدات ایران، تحریمهای لغو شده را مجددا احیا کند.
بر اساس برجام با فعال شدن مکانیسم ماشه، هیچکدام از اعضای دائم شورای امنیت نمیتواند با وتو کردن پیشنویس قطعنامه، جلوی بازگشت تحریمهای ایران را بگیرد. اگر کشوری از حق وتو استفاده کند، در واقع تداوم لغو تحریمها را وتو کرده که به معنی بازگشت فوری همه قطعنامههای شورای امنیت علیه ایران است.
*******************************
سناتورهای آمریکایی خواستار فعالسازی مکانیسم ماشه شدند
یورو نیوز / گروهی از سناتورهای جمهوریخواه آمریکا از بریتانیا، فرانسه و آلمان خواستند هرچه سریعترتحریمهای جدیدی علیه ایران اعمال کنند تا به گفته انها، مانع دستیابی این کشور به سلاحهای هستهای شوند.
سناتور پیت ریکتس از ایالت نبراسکا در سخنرانی خود در صحن سنا گفت: «ایالات متحده و متحدانش باید بیشترین میزان فشار ممکن را اعمال کنند تا ایران را وادار کنند بهطور دائمی و به شکلی که قابل راستیآزمایی باشد، برنامه هستهای خود، از جمله ظرفیت غنیسازی اورانیوم، را متوقف کند.»
مقامات بریتانیا، فرانسه و آلمان قرار است روز جمعه در ترکیه با نمایندگان ایران درباره برنامه هستهای این کشور مذاکره کنند.
این نخستین گفتوگو میان این چهار کشور از زمان حملات اسرائیل و آمریکا به سایتهای هستهای ایران است.
کشورهای اروپایی اعلام کردهاند اگر تا پایان ماه اوت توافق جدیدی با ایران حاصل نشود، مکانیسم ماشه را فعال خواهند کرد. این اقدام باعث میشود تمامی تحریمهای سازمانملل علیه ایران به صورت خودکار بازگردند، بدون آنکه اعضای شورای امنیت در این خصوص از حق وتو برخوردار باشند.
فرآیند فعالسازی مکانیسم ماشه ۳۰ روز طول میکشد و اروپاییها قصد دارند این اقدامات را پیش از آنکه روسیه در ماه اکتبر ریاست شورای امنیت سازمان ملل را برعهده بگیرد، به اجرا بگذارند.
سناتور ریکتس به سه کشور اروپایی هشدار داد که زمان باقی مانده برای اجرای مکانیسم ماشه بسیار محدود است و افزود جمهوری اسلامی تلاش میکند «طبق روال همیشگی خود این روند را به تأخیر بیندازد.»
در مقابل، ایران تاکید کرده است که هیچ مبنای قانونی برای بازگشت تحریمها وجود ندارد و در صورت اجرای این تصمیم، ممکن است از پیمان منع گسترش سلاحهای هستهای خارج شود.
کاظم غریبآبادی، معاون حقوقی و بینالملل وزیر امور خارجه ایران، در این زمینه گفت: «هفت سال است که اروپاییها پس از خروج آمریکا به تعهدات خود پایبند نبودهاند. چطور میتوانند مدعی شوند که ایران توافق را نقض کرده است؟»
*******************************
دیدار اروپا و اسرائیل یک روز قبل از مذاکره با ایران
دیپلمات های اروپایی پیش از نشست روز جمعه (فردا) با دیپلمات های ایرانی بر سر مساله هسته ای، با وزیر امور استراتژیک کابینه اسرائیل رایزنی و گفتگو می کنند.
به گزارش عصرایران، روزنامه اسرائیلی ” جروزالم پست” با انتشار این خبر نوشت، “ران درمر” وزیر امور استراتژیک اسرائیل روز پنجشنبه و یک روز پیش از مذاکرات روز جمعه در شهر استانبول ترکیه بین ایران و تروئیکای اروپایی، با مقامات اروپایی درباره این مذاکرات گفتگو می کند.
در دورهای پیشین مذاکرات هسته ای غیرمستقیم بین ایران و آمریکا نیز که در 5 دور به سرپرستی “استیون ویتکاف” نماینده ترامپ و “عباس عراقچی” وزیر امور خارجه ایران با میانجیگری عمان انجام شده بود، ویتکاف پیش از تمامی وعده های مذاکراتی، با مقامات اسرائیلی دیدار می کرد و سپس به مذاکرات غیرمستقیم با ایران می آمد.
برخی ناظران، تاثیر مستقیم اسرائیل در روند مذاکرات هسته ای ایران و دولت ترامپ را بیش از اندازه جدی و تاثیرگذار ارزیابی می کنند تا جایی که مقامات رژیم تل آویو در نهایت موفق شدند خواسته خود را که برچیده شدن کامل برنامه غنی سازی هسته ای در ایران است، به تیم مذاکره کننده آمریکایی دیکته کنند.
حالا نیز در آستانه دیدار هیات ایرانی و تروئیکای اروپایی، منابع عبری از گفتگوی روز پنجشنبه ران درمر وزیر امور استراتژیک کابینه نتانیاهو با تروئیکای اروپایی یک روز پیش از انجام مذاکره آنها با ایران در استانبول خبر می دهند.
منابع اسرائیلی به روزنامه جروزالم پست گفتند که ران درمر روز پنجشنبه (امروز) در پاریس با “تام باراک” فرستاده آمریکا و “اسعد الشیبانی” وزیر امور خارجه سوریه، دیدار خواهد کرد تا درباره مسائل امنیتی مربوط به جنوب سوریه گفتگو کنند.
بر اساس این گزارش، درمر همچنین پیش از مذاکرات بین کشورهای اروپایی و ایران که قرار است روز جمعه در استانبول برگزار شود، درباره مذاکرات هستهای پیش رو با مقامات اروپایی گفتگو خواهد کرد.
اسرائیل در حالی خود را داخل پرونده هسته ای ایران کرده که خود عضو پیمان عدم اشاعه سلاح هسته ای (NPT) نیست و تنها دارنده سلاح هسته ای در منطقه غرب آسیا محسوب می شود که یک برنامه هسته ای گسترده بدون هیچ گونه نظارت بین المللی را پیش می برد و به هیچ نهاد و مرجعی نیز پاسخگو نیست.
Comments
رویترز: اروپا قصد دارد ۶ ماه به ایران برای فعال نکردن مکانیسم ماشه فرصت دهد/ سناتورهای آمریکایی خواستار فعالسازی مکانیسم ماشه شدند/ ایران: برای مذاکره با آمریکا سه شرط داریم — بدون دیدگاه
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>