اینجا بوی ماه مهر زیاد به مشام نمیرسد/ رمق کم خرید و فروش لوازمالتحریر در آستانه شروع سال تحصیلی جدید
لیلا شوقی – به گزارش خبرنگار سایت دیدهبان ایران، برای رسیدن به بورس بازار لوازمالتحریر تهران، باید به خیابان ۱۵ خرداد برویم، از بازار سبزهمیدان و مسجد امام خمینی (ره) بگذریم و بعد از گذر پله نوروزخان وارد بازار بینالحرمین شویم. البته که در بازار، در پاساژهای دیگری هم لوازمالتحریر به فروش میرسد، کاربلدهای این حوزه اما معتقدند که قیمتها در بازار بینالحرمین از همهجا بهتر است. جمعیت نسبی هم این نکته را تایید میکند، زمانی که همزمان چند نمایشگاه عرضه محصولات لوازمالتحریر در تهران راهاندازی شده است.
فروشندگان: افزایش قیمت ۵۰ درصدی، زیاد نیست!
ساعت از ۱۰ صبح گذشته است و هنوز بسیاری از مغازهها باز نکردهاند. روی دفتر و قلم خود را با پارچهای پوشاندهاند و عابرین هم البته با بساط بیرون مغازه آنها کاری ندارند. بسیاری از قیمتها روی اقلام حک شده است، مادری، دست دختربچهاش را گرفته و آرام و باحوصله در میان کوچههای باریک راسته راه میرود، گاهی میایستد و قیمتی را نگاه میکند، دستش از خرید تنک و خالی است. روبهروی مغازهای میایستد و قیمت جعبه مدادرنگی را میپرسد، جوان فروشنده، بیحوصله جوابش را میدهد: «۷۸ هزار تومان.» دختربچه اما دلش در هوای جعبه مدادرنگی دیگری است، جعبه مدادرنگی او، نقش و رنگ بیشتری دارد؛ جعبه مدادرنگی مورد پسند دختربچه، ۱۵۷ هزار تومان است. مادر دست دختر را میکشد و میگذارد، اسب صورتی شاخدار برای چند لحظه در چشمان دخترش، بماند.
مادر حالا، یک دفتر ۴۰ برگ و دو دفتر ۶۰ برگ سیمی، هر کدام به قیمتهای ۵۵ هزار و ۵۹ هزار تومان برای دختر کلاس اولیاش خریده است. میگوید: «پارسال که دخترم پیش دبستانی بود، قیمتها ۲۰، ۳۰ درصد کمتر از امسال بود.» دفتر ۴۰ برگ عروسکی را نشان میدهد و میگوید: «همین دفتر را پارسال برایش ۲۰ هزار تومان خریدم.»
پدری دست دو فرزندش را گرفته و برای خرید آمده است، به دقت، جعبه خودکارها و مدادها را نگاه میکند، برای خرید، یک بسته ۱۲تایی مداد مشکی، باید ۴۶ هزار تومانی پول بدهد و برای یک خودکار آبی هم ۴ هزار تومانی دست به جیب شود. او البته معتقد است که هزینه مداد و خودکار امسال خیلی بالا نرفته است، هر کدام، هزار تا دو هزار تومان افزایش قیمت داشتهاند.
از فروشندهای درباره درصد افزایش قیمت لوازمالتحریر امسال نسبت به سال گذشته میپرسیم، مرد بیحوصله جواب میدهد: «وقتی همه چیز افزایش قیمت بالای ۳۰ درصدی داشته است، افزایش ۵۰ درصدی قیمت لوازم التحریر که زیاد نیست.»
فروشنده دیگری اما حوصله زیادی دارد و افزایش قیمت هرکدام از جنسهایش را به ریز میگوید، عینکش را روی چشم جابهجا میکند و توضیح میدهد: «ببین دخترم، نسبت به همین سال گذشته، خودکار و مداد، ۱۰ تا ۲۰ درصد، دفتر سیمی بالای ۵۰ درصد، جامدادی، بالای ۴۵ درصد، مدادرنگی هم بیشتر از ۴۰ درصد افزایش قیمت داشته است.»
البته فروشنده دیگری که جوانتر هم هست، عددهای افزایش امسال نسبت به سال گذشته را متفاوت از این میداند. او معتقد است که به صورت متوسط، هرکدام از اجناسش بیشتر از ۳۵ درصد افزایش قیمت داشته است.
تقصیر ارز آزاد است
دل جوان فروشنده از شرایط بازار پر است، او از کسادی کسب و کارش میگوید، از این که در همین راسته بینالحرمین، ۵، ۶ مغازه بساط خود را جمع کردهاند و به کسب و کاری دیگری مشغول شدهاند. او مسبب اصلی را هم، افزایش قیمت ارز میداند و از این که تمام اجناس مغازهاش، با ارز آزاد حساب میشود، گله میکند. از نظر او، افزایش قیمت بالای لوازمالتحریر در شروع سال تحصیلی ۱۴۰۳ – ۱۴۰۴ با توجه به این که دولت به این اجناس ارز نمیدهد، عجیب نیست.
فروشنده دیگری درباره بازار دلالان لوازمالتحریر میگوید، از این که گران شدن مواد اولیه، احتکار و دلالی، قیمتها را بالا برده است. او در گوشی میگوید که بسیاری از دلالان، با واسطهگری از شرکتها جنس میخرند و با قیمتی که خودشان دوست دارند، به مغازهداران راسته بازار میفروشند.
حرف ارز که وسط میآید، جنس خارجی هم در ذهن تصویر میشود، لوازمالتحریری که به وضوح در بازار بیشتر به چشم میآید، رنگی، با شکل و شمایل متنوع و حتی ابعاد متفاوت تا دل هر دانشآموزی را با خودش همراه کند. قیمتهای لوازمالتحریر خارجی با لوازمالتحریر داخلی از زمین تا آسمان باهم فرق دارد. اگر یک جامدادی تولید داخل، ۷۵ هزار تومان است، یک جامدادی خارجی، با رنگهای پاستیلی و جذاب، ۲۶۹ هزار تومان تا ۴۳۸ هزار تومان قیمت دارد. دفتر مشق ایرانی و خارجی، هم در قیمت، ابعاد، رنگ و جنس کاغذ با هم متقاوت است، اگر یک دفتر ۴۰ برگ سیمی ایرانی، ۵۰ هزار تومان قیمت دارد، دفتر ۴۰ برگ سیمی خارجی، کمتر از ۱۲۰ هزار تومان نیست. تفاوت پاککنهای داخلی و خارجی اما خیلی زیاد نیست. پاککن ایرانی، ۱۰، ۱۲ هزار تومان قیمت دارد و پاککنهای خارجی، از ۱۷ هزار تومان، قیمتشان شروع میشود. مدادرنگیهای ایرانی و خارجی هم به وضوح تفاوت قیمت دارند، مدادرنگی ۶ رنگ ایرانی، ۷۰، ۸۰ هزار تومان است و برخی از مدادرنگیهای خارجی حتی تا ۲۵۰ هزار تومان هم قیمت دارد. بازار اما پر از هایلاترهای کوچک و بزرگ و با ابعاد متنوع است. هایلایترها، از ۱۵ هزار تومان شروع و تا ۴۵ هزار تومان هستند، کالایی که این روزها بسیاری از دانشآموزان باید آن را تهیه کنند و در کتاب و دفتر مشقشان، نکات مهم درس را با آن علامت بزنند.
Comments
اینجا بوی ماه مهر زیاد به مشام نمیرسد/ رمق کم خرید و فروش لوازمالتحریر در آستانه شروع سال تحصیلی جدید — بدون دیدگاه
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>