دوهزارسال تنهائی
Sophie Bessis / برگردان بهروز عارفی
دوهزارسال تنهائی
چه نفرتی. چه سِتَمی. اگرچه، آزار یهودیان از آغاز مسیحیت پای گرفته است، بعدها در طول تاریخ و برحسبِ موقعیت جغرافیائي آن شکلهای متفاوتی پیداکرده است. و حتی هنگامی که در سده نوزدهم، استدلالهای نژادی میکوشد انگیزهای اصلیِ پیدایش یهودستیزی شود، دچار دگرگونی میگردد.
نویسنده Sophie BESSIS برگردان بهروز عارفي
آنتیسمیتیسم تاریخی دراز دارد. یا بهتر بگوئیم، نفرت از یهودیان، زیرا این تاریخ را میتوان به دو مرحلهی بزرگ تقسیم کرد، مرحلهی ضدیتِ سنتی با یهودیت که در آغاز اروپای مسیحی زاده شد، سپس تاریخ یک آنتیسمیتیسم (یهودستیزی) مدرن از قرن نوزدهم، که ضمن آنکه وارث آن است، در گسست با ضد یهودیت پیش از خود نیز میباشد. در جنوبِ مدیترانه ، دشمنی با یهودیان همچنین یکی ازمشخصههای جهان مسلمان است که در ضمن، شکلهای متفاوتی نسبت به یهودستیزیِ ساختهی مسیحیان به خود گرفته است. موج جدید آنتیسمیتیسمی که اکنون با آن مواجه هستیم، ریشههایش را در این تاریخ مییابد ولی همچنین از سببهایی که از واقعیتهای روزمره سرچشمه میگیرند.
یهودی مطرود شد و با او که نماد بی آبروی دگربودگیِ آمده از شرق بود، به مثابه مطرود رفتار می شد
در پایان سدهی دوم بود که ضدیهودیتِ مسیحی ظهور کرد، از آن هنگام که دینِ جدید به طور کامل از خاستگاه یهودیاش جدا شد. با رسیدنِ مسیحیت به مقام دین دولتی در امپراتوری روم در آغاز سدهی چهارم و فراگیریِ قدرتمندانه کلیسا، جدائی کامل شد . در چنین وضعیتی بود که نظریهی خلقِ خداکُش پدید آمد، که پایهای شد بر هرگونه اِبرازِ نفرت از یهودیان که به تاریخ اروپای قرون وسطی و سپس عصر مدرن تا پایان قرن هژدهم نظم و آهنگ داد. یهودی مطرود شد و با او که نماد بیآبروی دگر-بودگی آمده از شرق بود، به مثابه مطرود رفتار شد. در واقعیت، یهودیان را بهدیدهی هم بیگانه و هم همسایه مینگریستند که چندین پادشاه مرتباً آنان را از قلمروشان اخراج میکردند – نظیر فیلیپ لُوبِل (۱۲۶۸- ۱۳۱۴) در فرانسه که با استفاده از موقعیت، داراییهای آنها را مصادره کرد – یا قدرتمندان آنان را بهعنوانِ بلاگردانِ هر مشکلی در برابر کینهجوئیِ همگان قرار میدادند. اما در همان حال، پیشهوران و دستفروشان، کاسِبان، قرضدهندگان خُرد و مفیدی بودند که در عینحال به رباخواری متهم میشدند. اینان که در گتوهای بسته ساکن بودند، بخشی لاینفک از این زندگی اروپائی شدند که در ضمن، برخی توانستند به مقامهای برجسته ولی ناپایدار امور مالی یا مشاور شاهزادهها برسند.
درپایان قرن پانزدهم، تفتیش عقاید (انکیزیسیون) در شبهجزیره ایبری پیروز شد. پادشاهان کاتولیک در اثر نفوذ انکیزیسیون به اخراج یهودیان از اسپانیای فاتح فرمان دادند. اسپانیا مکانی بود که بهرغم دورانی سیاه، به ویژه در دوره خلافت المُوَحِدون در سده دوازدهم، یهودیان بخش تفکیکناپذیری از جامعه مسلمان آندولس بودند، سرزمینی که بزرگترین شاعران و عالِمان الهیات را پرورش داده است. حدود ۲۰۰ هزار یهودی ، ابتدا اسپانیا و سپس پرتغال را ترک کردند و اکثریت آنان به مغرب و قلمرو امپراتوری عثمانی پناه بردند که سلطان دروازهها را بر رویشان گشوده بود. دستاورد سفاراد – لقب اسپانیا به زبان عبری – یکی از رکنهای فرهنگ مدیترانهشرقی و اروپای بالکان گردید.
یهودیتِ مُرَوِج
این دستآورد موجب غنی تر شدن یهودیت بومیِ هزاره در آفریقای شمالی و درشرق گردید. در واقعیت، بین سده اول پیش از میلاد مسیح و قرن دوم دوران مسیحیت، یهودیت دینی است که ترویج میگردد و شماری از مردم منطقه به آن دین گرویدهاند. از اهمیت آن در عربستان پیش از اسلام و همچنین جهانِ بِربِر شمال آفریقا آگاهیم. چرا که ملکه کاهنه که به خاطر مقاومت در برابر کشورگشائی-های عرب شهرت دارد، بنابر نوشتهی ابن خلدون مورخ سده چهارم، یهودی بود. از زمان استقرار مؤسسههای دولتیِ اسلامی در سرزمینهای فتحشده، «مردم اهل کتاب» یعنی یهودیان و مسیحیان – که کافر محسوب نمیشدند ولی پیامبری محمد را نپذیرفته بودند،- در وضعیتِ موسوم به ذمه یعنی «حمایت» زندگی میکردند: پادشاهان در مقابل پرداخت مالیات ویژه، از آنان محافظت میکردند. آنان مُجاز بودند در زمینه مذهبی و حقوق خانواده «خودگردان» باشند. اما یهودیانِ این منطقهها ، از مغرب تا ترکیه و ایران، فقط زیر حکمرانی نظام قضائی تبعیضآمیز به سر نمیبردند: بلکه بیشتر وقتها، آنان مجبور بودند در گتوهایی نظیر مَلاح (محله یهودیان در مراکش) ویا الحاره (محله یهودیان در شهر تونس – امروز حفصیه) سکونت کرده و نشانهای ویژه بر لباسشان نصب کرده، دورههای سختی از آزار را تحمل کنند. مسیحیان که در چندین منطقه، تعدادشان بیشتر و از نظر سیاسی قدرتمندتر بودند، به جز موردهای استثنایی، با همان سختیها روبرو نبودند.
باوجود این، اوضاع یهودیان مشرق هرگز با وضعیت یهودیان اروپای مسیحی قابل مقایسه نبود ، در این قاره آزارهای ضدیهودی تا آغاز قرن بیستم، وضعیتی همهگیر و منظم به خود گرفته بود، بهویژه در «ناحیه اسکان» در امپراتوری روسیه که شامل اوکراین، لهستان و کشورهای بالت میشد. در این منطقههای گسترده بود که پیش از نسلکشی نازیها، اکثریت بزرگی از یهودیان جهان زندگی میکردند، جائیکه پوگرومها به اوج خود رسید، امری که مهاجرت گستردهی یهودیان را به ویژه بهسوی ایالات متحده از نیمه دوم سده نوزدهم توجیه میکند. بااینوجود، در پایان سده هژدهم دورهی نوین متناقضی برای یهودیان اروپا آغاز میشود: به همان میزان که آنان در اثر انقلاب روشنفکریِ عصر روشنگری به برابری قضائی دست مییافتند، ضدیهودیت قدیمی هم که بر پایههای مذهبی تکیه داشت ، جایش را بهنوعی آنتیسمیتیسم شدید میداد که بر استدلال متفاوتی متکی است، یعنی بر نژاد و به اصطلاح قدرت مخفیِ ادعایی. جنبش رهاییبخش
فرانسه نخستین کشوری بود که با رأی نمایندگان مجلس مؤسسان در سال ۱۷۹۱ به یهودیان شهروندی کامل اعطاء کرد. بااینوجود، جنبش رهاییبخش در سال ۱۷۸۱ با انتشار منشور روامداری ژوزف دوم امپراتور اتریش آغازشده بود که به پروتستانها و یهودیان آزادی مذهبی داد. این جنبش همگانی به همه اروپا گسترده شد: در سراسر سده نوزدهم، در اثر سکولاریزاسیونی که با عصر روشنگری آغازشده بود و سپس انقلاب فرانسه به آن سرعت بخشید، یهودیان در همه جا به جز امپراتوری روسیه و هم-زمان با نفوذ ایدههای روشنگری یهودی در آلمان (هاسکالا) برابری حقوق کسب کردند. این دگرگونی قاطعانهی وضعیت یهودیان جذب آنها را تسهیل کرد: آنان گتوها را ترک کرده و در زندگی سیاسی، اقتصادی و اجتماعی کشورهایشان وارد شدند.
شماری از مورخان، منشاء آنتیسمیتیسم را در این جذب میبینند: هر قدر یهودی از دیگری کمترقابل تمیز باشد، بیشتر در جمعیت ادغام میشود ، بنابر این بخاطر ظرفیت مزاحمت فرضی اش، که محسوس هم نیست،خطرناکتر میشوند. زیرا اگر زینپس یهودی شهروند است، ولی بیگانه نیز هست. لذا می-تواند آسانتر خیانت کند و به نیروهای اهریمنی و دشمنان منافع کشور خدمت کند. قضیه درِفوس در فرانسه که از ابتدا تا آخر، یک دسیسه بود، نشانگر این اعتقاد است که یهودی نمیتواند عضوی از خلق یکپارچه باشد که انسجامش بر هویت ملی متکی است. وسیلهی خیانت هستیشناسانه او بر توانائی-های مالیِ که در اختیار اوست، بر بستر شبکهای فشرده از نهادها از جمله بانک روچیلد متکی است که در چشم بسیاری، مدتهای دراز گویاترین دلیل بوده و هنوز هم هست. در آغاز سده بیستم، با توطئه پلیس تزار و تهیه یک سند جعلی، پروتکلهای فاضلان صهیون، این ایده پراکنده شد که این قدرت به یهودیان امکان خواهد داد که بر جهان مسلط شوند.
این لفاظی مسموم که در آن هنگام از استدلال «علمی»ای در قرن نوزدهم بهره جست، با گسترش استعمارو الزام توجیه آن، شاهد پیروزی علم قلابی مردمشناسیِ نژادی میگردد که در آن «نژادها» برحسب سلسله مراتب ردهبندی شده و از نژادهای برتر سفید و آریائی تا نژادهای پست طبقهبندی می-شود که سیاهان آخرین رده را به خود اختصاص میدهند. در این ردهبندی، یهودیان نژادی منحط تلقی میشدند. بدینترتیب، فرانسه شاهد ظهور یک سری ادبیات نوشتاری است که براین دو رکنِ آنتی-سمیتیسم، یعنی قدرتمند شرور و نژادِ پست، متکی است که فرانسه یهودی اثر ادوآر درومُون آتش-افروزترین بیانگر آن است.
این آنتیسمیتیسم مدرن که با تجدید توهم خطرناکبودن یهودیان همراه است، در سراسر اروپای بین دو جنگ جهانی ریشه میدواند. تناقض این دوران چنین است: درحالیکه یهودیان موضعهای بااهمیت در هر زمینهای از علوم طبیعی تا علوم انسانی و از ادبیات تا سیاست را اشغال میکنند، در حالیکه آنان در مرکز شکوفائیِ روشنفکری پساجنگ اول جهانی قرار دارند، فرومایهترین آنتیسمیتیسم به-طورناگزیری رواج مییابد. نتیجهی هراسناک آن را میدانیم. نسلکشی نازی در کمتر از پنج سال، شش میلیون یهودی یعنی اکثریت بزرگی از جمعیت یهودی اروپا را نابود کرد.
ضدِ-تاریخ
برخلاف تبلیغات ضدتاریخ ساختهی راستافراطیِ اسرائیل ، یهودیان شرق – که آنها نیز برابری قضائی کسب کرده بودند – هیچ آزار خاصی را در درازنای جنگ جهانی دوم تحمل نکردند، بهاستثنای عراق که یک رژیم هوادار نازی در سال ۱۹۴۰، پوگروم خونینی را در بغداد بهراه انداخت، و نیز به-مدت شش ماه در سالهای ۱۹۴۲ و ۱۹۴۳ در تونس زیر اشغال نیروهای آلمان. در حالیکه در این کشورها جنبشهای ملیگرا به نازیها گرایش پیدا کردند که نماد آن مفتی اعظم بیتالمقدس، حاج امین-الحسینی بود که پیوندهای نزدیکی با رژیم هیتلر برقرار کرد.
پس از جنگ، دوران جدیدی در تاریخ یهودیان گشوده میگردد. صهیونیسم که در پایان سده نوزدهم زادهشده بود با اعلامیه مشهور بالفور در سال ۱۹۱۷ روبرو شد که در آن حکومت بریتانیا ایجاد کانون ملی یهودیان را در فلسطین وعده میداد. اما، بهرغم استقرار چنددههزار یهودی در فلسطین زیرقیمومت بریتانیا پس از بهقدرت رسیدن هیتلر در سال ۱۹۳۳ در آلمان و گسترش فاشیسم در اروپا، اگر نسل-کشی رخ نمیداد و اگر غربیهای مقصر، همدست یا بیتفاوت، تصورنمیکردند که بدین ترتیب می-توانند جنایتهای خود را بشویند، بهاحتمال زیاد دولت اسرائیل به آن سهولت ایجاد نمیشد.
ایجاد اسرائیل به ضرر فلسطینیها پیامدهای گوناگونی داشت. در جهان غرب، وجود این دولت، رفتار خاصِ آن با فلسطینیها و سیاست استعماریاش، موجب رشد آنتیسمیتیسمی شد که توانست ضدیهودیت اولیهی موجود در آن را تقویت کند. سلطهی ایدئولوژیهای ملیگرایانه عربی، تبعیضها نسبت به اقلیت یهودی را در این کشورها افزایش داده موجب مهاجرت آنان شد که از سوی دیگر، اسرائیل همواره این مهاجرت را تشویق میکرد. اگر نباید ضدیت با صهیونیسم و آنتیسمیتیسم را با هم اشتباه کرد، غیرقابلانکار است که یک آنتیسمیتیسم جدید با بهکاربردنِ استعارههای همتای اروپائیاش از سال ۱۹۴۸ در منطقه رواج یافته است، بهطوری که هر دو کتاب پروتکل فاضلان سهیون و نبردِ من هیتلر به عربی ترجمه شده و در این منطقه به فروش میرسید.
برعکس، از سالهای دهه ۱۹۸۰، غرب با گسترش سامیدوستیِ دولتی [فیلوسِمیتیسم] که اغلب با پشتیبانیِ بیقیدوشرط از اسرائیل و کجرویهای آن همراه است، خود را متمایز میسازد. بااینهمه، آنتیسمیتیسم در این کشورها از بین نرفته و شکلهای جدیدی بهخود گرفته است. در میان راستِ-افراطیِ در حال گسترش دردو سوی اقیانوس اطلس، همچون در شبکه انجیلیها که آن هم با رشد زیاد مواجه است، میتوان از وجودِ ظاهریِ متناقضِ یک صهیونیسم آنتیسمیت یاد کرد. درواقع، نژادپرستیِ ضدِعربی و ضدمسلمان نزد راستِافراطی موجب همدلی آنان با سیاست اسرائیل میگردد، بدون اینکه جنبشهای آنتیسسمیتِ رادیکال در میان آنها از بین رفته باشد. اما نزد بنیادگران پروتستان، قرائت کلمهبهکلمه ایشان از مجموعهی متنهای عهد عتیق، آرزوی گردآوردنِ همه یهودیان در سرزمین مقدس و گرویدن دستهجمعیشان به مسیحیت را در آنان زنده میکند.
کوکتل مسموم
بیآنکه همچون راستگرایان اروپا، در میزانِ شدتِ آنتیسمیتیسم اِغراق کنیم، نمیتوان یهودستیزی را که جنبشهای سَلَفی در میان اقلیتهای مسلمان حاملش هستند و آسیبهایش را در جریان سوءقصدهای خونین طرفداران آن جریانها در سالهای اخیر دیدهایم، نادیده گرفت.
سرانجام، دولت اسرائیل که ازاین پس راست ِافراطیِ آشکارا استعمارگر، آن را رهبری میکند – که با کشتارحماس در ۷ اکتبر ۲۰۲۳ با نابودی کامل غزه و افزایش خشونتها علیه اهالی کرانه باختری پاسخ داد – تسهیلکنندهی آنتیسمیتیسم در جهان شده است. این کوکتل سمی، که وَهم ضدیهودی و نمودهای جدید آنتیسمیتیسم را با هم مخلوط میکند، بازهم ویرانی بهبار خواهدآورد. رهبران اسرائیل که مورد پشتیبانی اکثریت افکار عمومی آن کشور هستند، با ابزاری کردنِ یهودستیزی هرکه را با سیاست آنان توافق ندارد، آنتیسمیتیست مینامد. اگر شایسته است که تاریخ دردناکِ نفرتِ ضدیهودی را فراموش نکرده با آن مبارزه کرد، همچنین ضرورت فوری دارد که در دام اختلاط یهودستیزی و محکومکردن دولت اسرائیل که گمان میبرد هرکاری میتواند انجام دهد، نیافتاد. اختلاطی که متأسفانه اکثریت رهبران غربی مرتکب میشوند.
Sophie BESSIS
استاد دانشگاه و مؤلّف کتاب ” غرب و نويسندگان “
این جمله:
کجا تروریستهای القاعده، حماس، تروریستهای حاکم شده سوریه حتی یک تیر علیه اسرائیل شلیک کرده اند؟
باید باشد:
کجا تروریستهای القاعده، داعشی، تروریستهای حاکم شده سوریه حتی یک تیر علیه اسرائیل شلیک کرده اند؟
آنارشیست
مقاله میگوید که جنبشهای سلفی باید از زاویه ضد یهوی بودن نقد شوند.
ولی،
آیا جنبشهای سلفی ضد یهودیت عمل میکنند؟
کجا تروریستهای القاعده، حماس، تروریستهای حاکم شده سوریه حتی یک تیر علیه اسرائیل شلیک کرده اند؟
تنها عملیات تروریستی حماس و گروهای نزدیکش ضد اسرائیل بوده اند و معلوم نیست که حماس ضد یهودیان است. فکر نمیکنم حماس میگوید که باید نسل یهودیان را زد. حماس میگوید که باید یهودیان را از سرزمین فلسطینی ها بیرون کرد، که البته ایده ای بسیار ضد بشری و ارتجاعی است، اما ضد یهیودی نیست. اگر جای یهودیان شیعه ها هم بودند و همین رفتار دولت اسرائیل را داشتند، حماس هم همین کار را میکرد. حال فرض کنیم که مسلمانها بریزند لندن را اشغال کنند. فکر نمیکنم انگلیسها و مذهبیون انها عملیات تروریستی علیه اشغال گر انجام ندهد. اینها جنگهای درونی اقتدارگرایان علیه همدیگر است.
راه حل مسئله فلسطین دولت سکولار و برسمیت شناختن مذاهب و نژادها در این دولت نیست، راه حل انقلاب کمونیستی-آنارشیستی زنان و کارگران جهان علیه ارتجاع حاکم بر فرهنگ بشر است. البته، مارکس تقریبا همین پاسخ را در مقاله معروفش بنام “مسئله یهود” داده است. بحث مارکس این است که دولت سکولا و یا کنار گذاشتن مذهب باعث ازادی یهیودیان نخواهد شد، بلکه بیگانگی را باید از بین برد، چون مذهب و دولت محصول این بیگانگی است. این دیدگاه مارکس تاریخ مفصلی دارد و بعدا تغییراتی کرد که اگر سئوالی شد، حتما توضیح خواهم داد.
آنارشیست