نابودی ارزش زیستگاهی ۳/۵ کیلومتر از رودخانه کرج با انتقال آب به تهران
تا سه ماه دیگر آب به سیستان نرسد باید منتظر فاجعه انسانی باشیم
مجید درگی در گفت و گو با ایلنا با اشاره به اینکه رودخانه کرج جزو رودخانه های حفاظت شده است، اظهار داشت: بر اساس قانون، فاصله تا ۱۵۰ متری از رودخانه به عنوان حریم کیفی محسوب می شود و در این محدوده اجازه هیچ گونه ساخت و سازی داده نمی شود.
وی افزود: رودخانه کرج از پل قدیمی ورودی کرج تا بالا جزو رودخانه البرز است که جزو رودخانه های حفاظت استان است در صورتی که بخش انتهایی پایین بیلقان و مسیری حدود ۳/۵ کیلومتر از رودخانه حفاظت شده، وارد شهر کرج شده است.
درگی گفت: با توجه به تغییر و تحولات منطقه بیلقان و انتقال آب رودخانه کرج به تصفیه خانه به عنوان حقآبه تهران، سالها منطقه انتهایی رودخانه کرج، شرایط و قابلیت زیستگاهی خود را از دست داده است.
این مدیر استانی با تاکید بر اینکه برای حفاظت محیط زیست باید مطابق با شرایط روز پیش رفت، تصریح کرد: معمولا سازمان حفاظت محیط زیست در برابر کم کردن مناطق تحت مدیریت و حفاظت از مسئولیت خود کوتاه نمی آید اما این استثناء وجود دارد.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان البرز گفت: با توجه به بحث های فنی مطرح شده در سازمان به رغم محدوده انتهای حفاظت شده کرج که داخل شهر است و ارزش زیستگاهی خود را از دست داده است اما از طرف دیگر اعمال محدودیت های حفاظت از رودخانه باعث شده که مالکان زمین های اطراف، هیچ ساخت و سازی نداشته و ملک و زمینی معامله نشود.
درگی تصریح کرد: بر اساس جلسه کمیته فنی که ذیل شورای عالی حفاظت محیط زیست در سازمان مرکزی تشکیل شد، این موضوع مطرح شد و کارشناسان کمیته فنی را مجاب کردیم که محدوده ۳/۵ کیلومتری از حفاظت، خارج شود و به عنوان رودخانه عادی محسوب شود.
وی افزود: این اتفاق باعث میشود محدودیت های ساخت وساز در حریم رودخانه حفاظت شده از این رودخانه برداشته شود لذا در کمیته فنی این موضوع مصوب شد و در حال حاضر در دستور کار شورای عالی حفاظت محیط زیست کشور است که باید با حضور و دستور ریاست جمهوری تصویب شود.
درگی گفت: با این مصوبه، ۳/۵ کیلومتر از محدوده رودخانه حفاظت شده، خارج خواهد شد و به دنبال آن بسیاری از محدودیت ها برداشته خواهد شد و اهالی منطقه می توانند ساخت و ساز را بدون محدودیت انجام دهند.
مدیرکل حفاظت محیط زیست البرز گفت: اما در حال حاضر بر اساس پیگیری های انجام شده سازمان حفاظت محیط زیست، بحث حریم رودخانه های حفاظت شده ای که در محدوده شهرها قرار گرفته اند، تعدیل شد.
درگی ادامه داد: قبلا ۱۵۰متر جزو حریم کیفی رودخانه های حفاظت شده بود و امکان ساخت و ساز در مجاورت آنها وجود نداشت اما با حکم رئیس سازمان محیط زیست این دستورالعمل تغییر کرد و مقرر شد بخشی از رودخانهها که در داخل شهر و روستا قرار گرفته اند، ۲۰ متر به عنوان حفاظت مطلق تلقی شده و اجازه ساخت و ساز نداشته باشد و ۱۳۰متر باقیمانده حریم کیفی به عنوان محدوده ای تلقی می شود که با درنظر گرفتن برخی ملاحظات، اجازه ساخت و ساز صادر شود.
مدیرکل حفاظت محیط زیست البرز تاکید کرد: این انفاق خوب در سازمان حفاظت محیط زیست افتاده که تغییر در محدوده حریم کیفی رودخانه حفاظت شده داخل شهر و روستاها اجرا و به دستگاههای مربوطه ابلاغ شده است لذا بر اساس تبیین این دستورالعمل اجرا شده، پروانه ساخت و ساز صادر می شود.
در هفته گذشته در حاشیه مراسم افتتاح فاز نخست پروژه پارک رود، تعداد زیادی از مالکان اراضی و ساکنان منطقه حصار، تعاونی خلبانان، شهرک کوروش و اهالی مجاور رودخانه خشک کرج به دلیل از دست رفتن زمین های خود، تجمع اعتراضی داشتند.
شهردار کرج به آن دسته از معترضانی که درخواست پروانه ساخت داشتند، گفت: برای مالکانی که تاییدیه آب منطقه ای البرز و نامه محیط زیست استان را به شهرداری، ارائه کنند، پروانه ساخت، صادر خواهد شد.
***************************
اگر تا سه ماه دیگر آب به منطقه سیستان نرسد باید منتظر فاجعه انسانی باشیم/ کشور برادر آب را رها سازی کند
یک عضو هیأت رئیسه مجلس شورای اسلامی بیانیه بیش از 200 نماینده مجلس با تأکید بر مطالبه حقآبه هیرمند و حمایت از مواضع قاطع رئیس جمهور و دولت را قرائت کرد.
به گزارش ایسنا، محسن دهنوی در جلسه علنی امروز (سهشنبه) مجلس شورای اسلامی بیانیه 200 نفر از نمایندگان با تأکید بر مطالبه حقابه هیرمند و حمایت از مواضع قاطع رئیس جمهور و دولت محترم را قرائت کرد که متن آن به شرح زیر است:
«بسم الله الرحمن الرحیم
حقابه بینالمللی هیرمند که ریشه در تاریخ دو کشور ایران و افغانستان دارد و یک حق طبیعی و تاریخی و بینالمللی است، مستقیماً با حیات و زندگی مردم منطقه ارتباط عمیق دارد. حقابه مردم شریف ایران و خاصه مردم شریف و صبور سیستان و بلوچستان از رودخانه هیرمند و تالاب بینالمللی هامون که صیانت از آن یک رسالت جهانی است و تبعات خشکی و اکولوژیک آن متوجه کل منطقه و به طور قطع کشور افغانستان خواهد شد، لذا هرگونه ممانعت از اجرای این حقابه نقض حقوق ملت ایران و مخالف قوانین بینالمللی است.
دو ملت ایران و افغانستان که دارای تمدن و فرهنگ مشترک هستند همواره در طول تاریخ و در فراز و نشیب ها و گذر زمان و فراوانیها و کم آبیها در کنار هم بوده اند، اکنون شرایط برای مردم نجیب سیستان به حدی دشوار است که اگر تا سه ماه دیگر آب به منطقه سیستان نرسد باید منتظر فاجعه انسانی در شرق کشور بود.
مواضع به حق و قانونی رئیس جمهور و سایر نهادها مبتنی بر همین واقعیت است و مورد تأیید و حمایت نمایندگان مجلس شورای اسلامی است، لذا از حاکمان کشور برادر و مسلمان افغانستان که می دانند چند میلیون افغانستانی مهاجر مهمان جمهوری اسلامی ایران هستند، انتظار می رود به جای بکارگیری ادبیات نامناسب و غیر دیپلماتیک، هر چه زودتر نسبت به رهاسازی آب به سوی کشور عزیزمان اقدام نمایند و نگذارند روابط دیرینه دو کشور برادر و همسایه بیش از این خدشه دار گردد.»
***************************
سدهای تامینکننده آب تهران چه وضعی دارند؟
خبرنگار: زینب رحیمی
حجم آب سدهای تهران نسبت به سال قبل ۴۳ میلیون متر مکعب کمتر است.
به دنبال افت فشار و قطعی آب در برخی محلات تهران، بد نیست نگاهی به وضعیت ذخیره آب در سدهای تامینکننده آب تهران بیاندازیم.
افت ۳۶۶ میلیونی آب در سدهای تهران
تهران آب مورد نیاز خود را از پنج سد امیرکبیر، لتیان، لار، ماملو و طالقان تامین میکند و آمارها نشان میدهد که کل موجودی آب در این سدها، تنها ۵۹۴ میلیون متر مکعب است که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۴۳ میلیون متر مکعب کمتر و نسبت به میانگین بلندمدت ۳۶۶ میلیون متر مکعب افت دارد. این عدد اصلا کوچک نیست.
سد امیرکبیر نسبت به نرمال ۲۲ میلیون کم دارد
از ماه قبل وضعیت سدهای تهران قرمز اعلام شده است. اندازهگیریهای شرکت آب منطقهای تهران نشان میدهد که در حال حاضر حجم کل مخزن سد امیرکبیر یا همان سد کرج، ۱۵۶ میلیون متر مکعب است. در خرداد سال قبل حجم مخزن این سد، ۱۳۲ میلیون متر مکعب بود. در شرایط نرمال سد امیرکبیر در این بازه زمانی باید ۱۷۸ میلیون متر مکعب آب داشته باشد. بنابراین آب مخزن سد امیرکبیر در حال حاضر نسبت به سال قبل ۲۳ میلیون متر مکعب افزایش و نسبت به میانگین بلندمدت و شرایط نرمال ۲۲ میلیون متر مکعب کمتر است.
۷ میلیون عقبماندگی ذخیره در سد لتیان
سد لتیان که روی رودخانه جاجرود تاسیس شده؛ به عنوان یکی از تامینکنندههای آب تهران در حال حاضر ۶۳ میلیون متر مکعب آب دارد که نسبت به سال قبل تنها سه میلیون متر مکعب آب بیشتر و نسبت به میانگین بلندمدت هفت میلیون متر مکعب آب کمتری دارد.
۱۰۲ میلیون آب کمتر در سد طالقان
مخزن سد طالقان امروز (۲۲ خردادماه ۱۴۰۲)، ۲۴۱ میلیون متر مکعب آب دارد. اندازهگیریها نشان میدهد که سد طالقان نسبت به سال قبل ۱۷ میلیون متر مکعب و نسبت به میانگین درازمدت ۱۰۲ میلیون متر مکعب آب کمتری دارد.
سد لار هم در وضعیت قرمز
سد لار واقع در منطقه حفاظتشده لار تا امروز ۷۸ میلیون متر مکعب آب دارد که در مقایسه با سال قبل، ۴۵ میلیون متر مکعب و نسبت به وضعیت نرمال، ۱۲۵ میلیون متر مکعب آب کمتری در خود جای داده است.
ماملو ۱۱۰ میلیون از وضعیت نرمال عقب است
کل حجم مخزن آب سد ماملو واقع در ۳۰ کیلومتری جنوب شرقی تهران، در حال حاضر ۵۶ میلیون متر مکعب است که در مقایسه با سال قبل هشت میلیون متر مکعب و در قیاس با میانگین بلندمدت و وضعیت نرمال، ۱۱۰ میلیون متر مکعب کاهش را نشان میدهد.
کاهش ۹ درصدی ورودی آب به سدهای تهران
از اول مهر تا امروز، ورودی آب سدهای پنجگانه تهران در مقایسه با سال آبی گذشته ۹ درصد کمتر بوده است.
ورودی آب به سدهای امیرکبیر و لتیان از اول مهر ۱۴۰۱ تا ۲۲ خردادماه ۱۴۰۲، نسبت به مدت مشابه سال قبل به ترتیب سه و چهار درصد کاهش داشته است.
همچنین در سال آبی جاری ( اول مهر ۱۴۰۱ تا ۲۲ خرداد ۱۴۰۲)، ورودی سدهای لار، طالقان و ماملو نسبت به مدت مشابه سال قبل به ترتیب ۲۳، ۳ و ۸ درصد کاهش داشته است.
Comments
نابودی ارزش زیستگاهی ۳/۵ کیلومتر از رودخانه کرج با انتقال آب به تهران<br> تا سه ماه دیگر آب به سیستان نرسد باید منتظر فاجعه انسانی باشیم — بدون دیدگاه
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>