نیویورک تایمز: فرمانده سابق حفاظت سپاه پاسداران به ظن جاسوسی بازداشت شده است
نشریه نیویورک تایمز در گزارشی که روز گذشته منتشر کرد، مدعی شد که در «پی ضربات سنگین جاسوسهای اسرائیل، برخی ‘اسامی بزرگ ‘ در ایران هزینه بالایی پرداختهاند و یک فرمانده پیشین سپاه بازداشت شده» است.
این نشریه با اشاره به برکناری حسین طائب، رئیس سازمان اطلاعات سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، حضور در راس این نهاد در بیش از یک دهه گذشته را مساوی «سرکوب مخالفان داخلی و رقبای سیاسی» دانست و نوشت که سازمان اطلاعات سپاه «عملیاتهای مخفیانه را فراتر از مرزهای ایران گسترش داد تا مخالفان و دشمنان خارج از کشور را هدف قرار دهد».
به اعتقاد نیویورک تایمز، برکناری طائب نتیجه «عملیاتهای بیامان اسرائیل برای تضعیف امنیت ایران و هدف قرار دادن مقامات ارشد و اماکن نظامی» بوده است.
یک مقام اطلاعاتی اسرائیل بدون فاش شدن نامش به این نشریه آمریکایی گفته است که «تلاش ناموفق ایران برای هدف قرار دادن شهروندان اسرائیلی در ترکیه که باعث آبروریزی برای تهران و به وجود آمدن بحران دیپلماتیک با آنکارا شد»، یکی از دلایل برکناری آقای طائب بوده است.
در طول یک سال اخیر دامنه و دفعات حملاتی در داخل ایران که گفته میشود مسئول آن اسرائیل بوده، از جمله سایتهای هستهای و نظامی افزایش یافته که به نوشته این نشریه «نهاد زیر دست آقای طائب مسئولیت حفاظت از آنها را بر عهده داشته است».
این مقام اسرائیلی گفته است که «بخشی از استراتژی ما افشای ناکامیهای سپاه پاسداران در جنگ مخفیانه با اسرائیل بود، به این امید که بین رهبران سیاسی و تشکیلات دفاعی و اطلاعاتی شکاف و درگیری ایجاد شود».
به نوشته نیویورک تایمز حمله سایبری به صنایع فولاد ایران در روز دوشنبه هفته جاری هم در همین راستا بوده. این نشریه از قول یک مقام اطلاعاتی غربی نوشته که این کارخانهها «تامین کننده اصلی فولاد برای سپاه» بودهاند.
این نشریه آمریکایی مدعی است که آقای طائب درخواست حضور یک سال بیشتر در سمت خود برای «اصلاح نقضهای امنیتی» را کرده که با آن موافقت نشده است.
حسین طائب، روز دوم تیر ۱۴۰۱ از سمت خود به عنوان رئیس سازمان اطلاعات سپاه برکنار شد و محمد کاظمی به عنوان جانشین او معرفی شده است. در روزهای پیش از برکناری آقای طائب گزارشهای تایید نشدهای درباره او منتشر شده بود.

دستگیری «سردار سپاه»
در بخش دیگری از این مقاله، نیویورک تایمز از قول «فردی که با مقامات ارشد سپاه ارتباط نزدیک داشته» نوشته است که «سرتیپ علی نصیری به اتهام جاسوسی برای اسرائیل مخفیانه دستگیر» شده است.
نیویورک تایمز این دستگیری را در ادامه «درخواستها برای پاکسازی» و «عدم اعتماد رهبری ایران» نسبت به عملکرد نیروهای ارشد اطلاعاتی عنوان کرده است.
این نشریه مجددا از قول یک مقام ایرانی، بدون ذکر نامش میگوید که این بازداشت «دو ماه پس از دستگیری دهها کارمند برنامه توسعه موشکی وزارت دفاع ایران به ظن افشای اطلاعات محرمانه نظامی از جمله نقشههای طرحهای موشکی به اسرائیل» بوده است.
نیویورک تایمز میگوید که دفتر نمایندگی ایران در سازمان ملل متحد، حاضر به پاسخ گفتن به سوالات این رسانه در این خصوص نشده است.
آقای نصیری از مهر ۱۳۹۶ با حفظ سمت فرماندهی سپاه سیدالشهدا، جایگزین علیاصغر گرجیزاده در حفاظت سپاه شد و در فروردین ۱۳۹۸ از سمت خود برکنار شد. پس از آن شایعه فرار او به خارج از ایران در رسانهها منتشر شد که سخنگوی سپاه آن را تکذیب کرد.
وظیفه اصلی حفاظت سپاه، محافظت از اماکن حساس و استراتژیک و همچنین محافظت از مقامات ارشد جمهوری اسلامی به غیر از رهبر جمهوری اسلامی است. از سال ۱۳۶۸ خورشیدی با تاسیس ‘سپاه حفاظت ولیامر ‘، وظیفه حفاظت از رهبر جمهوری اسلامی به این نهاد جدید سپرده شد که فرمانده این سپاه هم این هفته تغییر کرد و سرتیپ دوم حسن مشروعیفر به جای سرتیپ ابراهیم جباری منصوب شد.
تنها حضور علنی آقای نصیری پس از برکناری در مراسم معارفه فرمانده جدید سپاه پاسداران بود و او پس از این مراسم به خبرگزاری تسنیم وابسته به سپاه گفته بود که «در آینده بنابر تصمیم فرمانده سپاه مسئولیت جدیدی خواهم گرفت» با این حال پس از آن وی هیچ سمتی دریافت نکرد و یا حضور علنی در رسانهها نداشته است.
بحران دیپلماتیک بین ایران و ترکیه
اتهام تلاش تهران برای ترور شهروندان اسرائیلی در ترکیه موجب بروز بحران میان دو کشور شده و کارشناسان حدس میزنند که یکی از دلایل تغییرات متعدد در بدنه نهادهای اطلاعاتی و حفاظتی سپاه ناکامی در این عملیات بوده است.
بر اساس گزارشهای رسانههای ترکیه، پنج تا هشت نفر به اتهام برنامهریزی برای کشتن یا ربودن شهروندان اسرائیلی در استانبول دستگیر شدهاند.
یائیر لاپید وزیر خارجه اسرائیل که به زودی ریاست کابینه این کشور را به دست خواهد گرفت، روز پنجشنبه از اقدامات ترکیه در این زمینه تشکر کرد و گفت ایران حاکمیت ملی ترکیه را نقض کرده و جان شهروندان بیگناه اسرائیلی را به خطر انداخته است.
اما واکنش مقامهای عالیرتبه ترکیه در برابر این اتهامات محتاطانه بوده و هنوز اتهامات مستقیمی علیه حکومت ایران از سوی مقامهای آن کشور مطرح نشده است.
سخنگوی وزارت خارجه ایران در نخستین واکنش به اتهام برنامهریزی برای ترور توریستهای اسرائیلی در ترکیه، این اتهامات را «مضحک و سناریوی ساختگی اسرائیل» توصیف کرد.
جمعه هفته گذشته روزنامه حریت که از روزنامههای هوادار دولت ترکیه محسوب میشود، جزئیات تازهای درباره این ماجرا منتشر کرد و نوشت ابتدا سازمان جاسوسی اسرائیل (موساد) به سازمان اطلاعات و امنیت ملی ترکیه (میت) اطلاع داده که برخی از توریستهای اسرائیلی در ترکیه هدف حمله بودهاند.
بر اساس این گزارش یک گروه از شهروندان ایرانی در همان هتلی اقامت داشتند که توریستهای اسرائیلی حضور داشتند.
حریت نوشته است که همسر یکی از دیپلماتهای بازنشسته اسرائیلی در میان این توریستها بوده است.
به نوشته این روزنامه، موساد در روز ۱۵ ژوئن (۲۵ خرداد) به توریستهای حاضر در این هتل گفته که دیگر به هتل بازنگردند. آنها بدون اینکه حتی چمدانهایشان را از داخل هتل بردارند به اسرائیل بازگردانده شدهاند.
حریت نوشته که از اینجا سازمان میت به همراه پلیس استانبول تحقیقاتی را آغاز کردهاند و در همین هتل و یک آپارتمان، پنج مظنون ایرانی را دستگیر کردهاند.
بی بی سی
Comments
نیویورک تایمز: فرمانده سابق حفاظت سپاه پاسداران به ظن جاسوسی بازداشت شده است — بدون دیدگاه
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>