بیشتر از ویروس کرونا بدانیم / پرسش و پاسخ / مشروبات و کرونا/ سیگاریها کمتر مبتلا میشوند؟

ویروس کرونا چیست؟
کرونا ویروس های بسیاری وجود دارند که بیشتر آنها در حیوانات است. تعداد بسیار کمی از آنها میتوانند از حیوانات به انسان منتقل شوند. درحال حاضر ۷ نوع ویروس کرونا وجود دارد که میتوانند باعث بیماری انسان شوند. ۴ نوع آن معمولی بوده و باعث انواع سرماخوردگی می شوند. ویروس های سارس و مرس خطرناکتر از بقیه بوده و باعث بیماریهای تنفسی میشوند. آخرین ویروس از خانواده کرونا ها در آواخر دسامبر در ووهان چین شناسایی شد که موجب بیماری جدیدی شد که سازمان بهداشت جهانی آنرا بیماری «کُووید 19» نامگداری کرد.
فرق «کُووید 19» با آنفلوآنزای فصلی چیست؟
میشود گفت که بسیار شبیه هم هستند. اما فرق بسیار مهم شان این است که بدن انسان طی سالهای طولانی توانست سیستم دفاعی لازم را برای دفاع از خود در برابر ویروس آنفلوآنزا درست کند و به اصطلاح مصونیت پیدا کند . اما درمقابل ویروس جدید کرونا چون جدید است زمان کافی برای ساخت سیستم مناسب دفاعی وجود نداشت و به همین دلیل به بسیاری از مردم با شتاب زیاد سرایت می کند.
علائم بیماری «کُووید 19» چست؟
بارزترین علائم کرونا تب و سرفه میباشند. علاوه بر آنها علائمی چون مشکلات تنفسی، سردرد، گلو درد، درد عضلات و درد مفاصل عمومیت دارند. بیشتر بیمارانی که دارای علایم خفیف کرونا را دارند با مراقبت های خانگی معالجه میشوند. اما شدت بیماری برخی زیاد بوده و همراه با اختلال تنفسی و عفونت ریه همراه می باشد.
زمان سرایت ویروس به یک فرد تا بیمار شدنش بین ۲ تا ۱۴ روز است. تاکنون اکثریت مبتلایان زمان بیمارشدن شان بعداز ۵ روز سرایت بود.
چگونه «کُووید 19» به دیگران سرایت می کند؟
ویروس کرونا که موجب بیماری«کُووید 19» می شود در درجه اول از طریق تماس با ترشحات و قطرات نشریافته از مجاری تنفسی به دیگران سرایت میکند. و انتقال آن از طریق سرفه و عطسه و یا تماس بین انسانها می باشد.
آیا گروههای خاصی بیشتر در معرض خطر ویروس کرونا هستند؟
بررسی داده های موجود نشان می دهد که شیوع «کُووید 19» در گروههای سنی بالا گستردگی بیشتری داشته است. تاکنون افراد مسن با بیماریهای ریوی، فشارخون بالا، دیابت و یا بیماریهای قلبی و عروقی بیشتر قربانی ویروس کرونا بوده اند. در این بررسی افرادی با بیماری های کلیوی، آسم و آلرژی بعنوان گروههای درمعرض خطر ویژه محسوب نمی گردند.
چگونه می توانی خود و دیگران را در برابر خطر ویروس کرونا محافظت کنی؟
یک توصیه عمومی این است که از دست زدن به صورت، دهان، بینی و چشم و همچنین از تماس نزدیک با آدمهای بیمار خودداری کنید.
دستهای خود را اغلب و بخصوص قبل از غذا خوردن، درست کردن غذا و بعد از رفتن به توالت با آب گرم و صابون بشوئید. اگر آب گرم و صابون در دسترس نیست الکل طبی را جایگزین کنید.
با سرفه و عطسه کردن در خم آرنج یا دستمال کاغذی از پخش ویروس در محیط اطراف جلوگیری کنید. اگر بیمار شدید سعی کنید در خانه مانده تا دیگران را در اتوبوس، فروشگاه و یا محل کار درمعرض بیماری قرار ندهید.
آیا ماسک ترا در مقابل ویروس کرونا محافظت می کند؟
نه، ماسک کسی را که سالم است در مقابل ویروس محافظت نمی کند، اما کسی بیمار است می تواند با زدن ماسک از پخش ویروس در اطراف خود در موقع عظسه و سرفه کردن جلوگیری کند.
آیا امکان این هست که آدم چندبار مبتلا به ویروس کرونا شود؟
هنوز مشخص نیست که تا چه مدت آدم درمقابل ویروس جدید مصونیت دارد. اما تجارب گذشته نشان داده که معمولا آدمها در همان فصل دوباره مبتلا به یک ویروس خاصی نمی شوند.
چه کسی باید در خانه بماند و چند روز ؟
حس بیماری می کنی ، آبریزش بینی داری، سرفه میکنی، از تماس با دیگران خودداری کن ، حتی اگر اندکی احساس بیماری میکنی.
تا موقعی که احساس بیماری میکنی در خانه بمان. اگر وضعیتت بهتر نشد با پزشک و درمانگاه تماس بگیر. پس از بهبودی سعی کن ۲ روز دیگر به کار یا مدرسه و دانشگاه نروی.
سعی کن به ملاقات غیر ضروری افراد سالمند و یا به خانه سالمندان نروی، زیرا این گروه درمعرض خطر ویژه ویروس کرونا قرار دارند.
اگر در بخش درمانی و یا در خانه سالمندان کار میکنی، در صورت سرفه و یا سرماخوردگی سر کار نرو.
بیماری«کُووید 19» چقدر طول می کشد؟
براساس سازمان بهداشت جهانی افرادی که علائم ملایم (سرفه و تب) را داشتند بعداز ۲ هفته درمان شدند. آنهایی که بیماری شان حاد بود 3 تا ۶ هفته طول کشید تا بیماری شان رفع شده و سالم شوند. بسیاری از بیمارانی که وضعیت شان حادتر بوده و دچار اختلال تنفسی و کمبود اکسیژن خون بودند احتیاج به مراقبت های ویژه پزشکی و تنفس مصنوعی داشتند.
آیا واکسن یا امکانات دیگر برای درمان کرونا وجود دارد؟
درحال حاضر واکسن و هیچگونه دارویی برای درمان بیماری کووید ۱۹ وجود ندارد. فعلا درمان بیماران خلاصه شده است به پشتیبانی از عملکرد ریه ها و دیگر ارگانهای آسیب دیده.
مرگ و میر ناشی از درمان بیماری کووید ۱۹ چه اندازه است؟
براساس سازمان بهداشت جهانی میزان فوت ناشی از بیماری ۱ تا ۲ درصد می باشد.
آیا زنان حامله جزو گروههای با ریسک بالای مبتلا به کرونا هستند؟
درحال حاضر اطلاعات کمی دراین باره وجود دارد. اما توصیه میشود که زنان حامله همان اقداماتی را انجام دهند که درمورد دیگر بیماری های مسری انجام میدهند.
آیا ویروس کرونا در دوران نهفتگی یا اینکوباسیون (زمان بین ورود ویروس به بدن تا بیمار شدن)
فاکت های موجود نشان میدهد که ویروس کرونا در دوره نهفتگی به دیگران سرایت نمی کند.
آیا افرادی که مبتلا هستند اما علائم بیماری را ندارند میتوانند به دیگران سرایت دهند؟
اجماع جهانی وجود دارد کسانی که علایم بیماری را ندارند به دیگران سرایت نمی دهند.
بعضی ها که مبتلا هستند تنها علایم خفیفی دارند. بویژه در اوایل بیماری. به همین دلیل امکان سرایت از کسانی که مثلا سرفه های خفیف میکنند و هنوز از بیماری خود با خبر نیستند وجود دارد.
ویروس کرونا چه مدت در خارج از بدن انسان می تواند زنده بماند؟
سرایت عمدتا از تماس نزدیک بین آدمها صورت میگیرد. هنوزبطور دقیق نمیتوان گفت ویرس تا چه مدت در خارج از بدن میتواند زنده بماند. تحقیقاتیکه درمورد ویروس های مشابه انجام شده نشان می دهد که میتوانند تا چند روز در سطوح و اشیا زنده بمانند. اما زنده ماندن شان به فاکتورهای مهمی بستگی دارد . مثلا از گرما و نور خورشید عاجزند و با رطوبت سازگارند. لازم به تذکر است این تحقیقات در شرایط آزمایشگاهی انجام شده و صد در صد با شرایط و محیط طبیعی منطبق نیست.
بسیار مهم است که همیشه دستهای تمیز داشته باشیم و در شستن آنها با آب و صابون دقیق بوده و اگر امکان ندارد از الکل استفاده کنیم.
آیا ویروس میتواند از طریق پست و پاکت به دیگران سرایت کند؟
ویروسهای مشابه کرونا فقط از طریق بیماران منتقل میشوند نه پست و پاکت.
آیا ویروس کرونا میتواند بین انسان و حیوان منتقل شود؟
اولین بیماران مبتلا به کرونا از یک بازار حیوانات زنده در چین گزارش شده است. اما تاکنون درمورد سرایت ویروس از انسان به حیوانات گزارش موثقی نشده است.
معنای ردیابی سرایت کرونا چیست؟
ردیابی سرایت ویروس اهمیت بسیار برای جلوگیری از شیوع گسترده تر دارد. به همین خاطر پزشکان موظفند بررسی کنند فرد بیمار از طریق چه کسی و چگونه مبتلا شده و همچنین چه کسانی را احتملا خودش مبتلا کرده است.
آیا با آنتی بیوتیک ها می توان به جنگ ویروس کرونا رفت؟
نه، آنتی بیوتیک ها هیچ تاثیری بر ویروس کرونا ندارند. بلکه بیشتر برعلیه باکتری ها موثر هستد. باکتریها موجوداتی تک سلولی و زنده هستند که درمحیط های گوناگون میتوانند زندگی، رشد و تولید مثل کنند. درحالیکه ویروسها ذراتی با پوشش پروتئینی اند که تنها با اشغال و تصرف سلول موجودات جاندار دیگر به رشد وتولید مثل میپردازند.
آیا ویتامین C به درمان بیماری کووید ۱۹ کمک میکند
درست است که اسید اسکوربیک یا همان ویتامین c نقش تعیین کننده ای در تقویت مصونیت بدن ، بخصوص در رابطه با استخوان بندی، عضلات، مخاط و پوست دارد و عوارض سرماخوردگی را تسکین می دهد اما تاکنون هیچ سند یا نشانه ای از تاثیرویتامین c در پیشگیری یا درمان ویروس کرونا مشاهده نشده است.
سیگاری ها کمتر به کرونا مبتلا شدند
قابل اعتماد نیست
درست است که بررسیها نشان میدهند اکثریت بزرگی ازمبتلایان به کووید ۱۹ سیگاری نبودند. اما “نقاط کوری” در این بررسیها وجود دارد. یکی اینکه آنهایی که زیاد سیگار میکشیدند مثلا حدود ۲۰ عدد و از سنین جوانی سیگاری شدند به ندرت به سنی رسیدند که قربانیان عمده کرونا در آن سن میگنجند. آزمایشی که روی ۴۰۰۰۰ نفر انجام شده نشان میدهد که مرگ ومیر بین ۸۰ ساله هایی که سیگار نمیکشیدند ۲۸،۲ درصد و ۸۰ ساله هایی که سیگاری بودند ۶۲،۷ درصد بوده است.
بررسی دیگر نشان میدهد که در چین مردها بیشتر از زنان قربانی کرونا شدند ، زیرا مردها در چین بسیار بیشتر از زنان سیگار میکشند.
این را بدان: سیگار برای مقابله با ویروس کرونا هم خوب نیست.
با مشروبات الکلی به جنگ کرونا برویم ؟
نه، مشروب کرونا را از بین نمی برد حالا با هر درصدی که باشد .
الکل شستشوی ۶۰ تا ۸۰ درصدی، ویروس کرونا را میکشد چون غشا یا غلاف چرب ویروس را در خودش حل می کند. اما الکل حدود ۴۰ درصدی قادر به این کار نیست و نه به درد پیشگیری می خورد و نه درمان.
درمورد اثرات الکل بر ویروس کرونا هنوز تحقیق نشده است .اما یک تحقیق مربوط به سال ۲۰۱۵ نشان میدهد که افرادی که زیاد و اغلب مشروب میخورند بیشتر از دیگران سرما می خورند. علتش هم این است که الکل تعداد لینفوتست تی که از سلول های دفاعی بدن هست را کاهش میدهد.
سلول های تی که در خون و بافت لنفاوی هستند وظیفه شان تولید پاد تن ( آنتی بادی) و کشتن سلول های عفونت یافته می باشد. بنابرین مصرف الکل زیاد اثرات منفی زیادی دارد.
پس الکل را درحد اعتدال بنوش ، چون حال میده، نه برای اینکه از دست کرونا در بری.
منابع: سازمان بهداشت سوئد ، نت دکتر، ای لیوت
بنفشه زمانی
حیف شد، تازه تصمیم گرفته بودم روزی یه گیلاس بزنم. اما درمورد سیگاری ها بهتر بود این را در تیتر میزدید. به هرحال مطلب مفیدی بود.
سلام. دیروز به وقت ایران ساعت ۱۱ صبح به عمویم زنگ زدم. دستش یه گیلاس بود و داشت ویسکی، عرق یا چیزی مشابه میخورد و فکر میکرد خود را درمقابله با کرونا بیمه میکرد. مرسی از نوشته روشنگرانه ات